Nepreniknuteľný Klub 26

Štáty, podobne ako ľudia, majú svoje kluby. Do tých najprestížnejších smú vstúpiť iba vyvolení. Aby zamiešali geopolitické karty, nazývajú tieto kluby skupinami.

13.09.2019 18:00
debata

Štáty tvoriace Skupinu G7 (USA, Británia, Francúzsko, SRN, Taliansko, Japonsko, Kanada) sa považujú za najrozvinutejšie na svete, hoci to stále menej zodpovedá realite. Istý čas bolo členom aj Rusko, kým ho roku 2014 nevylúčili pre zlé správanie. Klub G20 je širší a zameraný ekonomicky; jeho členmi sú aj Čína, India, Austrália, Južná Afrika, Turecko, Mexiko a ďalší – žiadne ľahké váhy. Existujú aj G5, G10, G15, G24 a iné skupiny. Ešte oveľa viac je však regionálnych klubov. Sem patrí aj Vyšehradská skupina (V4), ktorá je síce otvorená spolupráci so svetom, ale uzavretá z pohľadu členstva. Štáty V4 sa zachovali prezieravo: odmietaním ďalších záujemcov o členstvo si ponechali výhody príslušnosti k úzkemu klubu.

Medzištátne kluby nie sú medzinárodné organizácie, nemajú pevné štruktúry ani sekretariáty, ich život sa riadi nepísanými pravidlami, niekedy aj náladami lídrov. Preto pôsobia netransparentným dojmom, čo je pre mimovládky neodpustiteľný hriech. No čestné slovo býva často spoľahlivejšou zárukou spolupráce ako podpisy na papieri. V prípade G7 ide tiež o to, že lídri diskutujú na summitoch priamo, bez prítomnosti byrokratov. Kým oni sami považujú takéto stretnutia za užitočné, má význam v nich pokračovať, nech to hocako popudzuje antiglobalistov.

Existuje však klub super vyvolených, do ktorého ani tie najmocnejšie štáty nemajú prístup. Dvere doň im neotvorí ani členstvo v Bezpečnostnej rade OSN, ani kufrík s atómovými kódmi. Je to Klub 26 najbohatších ľudí planéty, ktorých majetok sa rovná tomu, čo vlastní chudobnejšia polovica ľudstva, čiže 3,8 miliardy bytostí. Tá 26-ka sa nikdy nemala tak dobre ako teraz, jej majetok vlani stúpol o 12,5 %. Jej členovia sa tvária ako filantropi a prenechávajú zopár omrviniek zo svojho bohatstva medzivládnym organizáciám, ktoré ich dychtivo zbierajú. Ale keď im niekto siaha na zisky, kričia ako pávy a najímajú si kohorty advokátov, aby ich ochránili. Nemajú starosti spojené s demokraciou, voľbami či vrtošivými politikmi. Štátom sa o takomto klube môže iba snívať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #klub #G7 #boháči