Spoločnosť 13. september 2019

Vzopätie na jednom z posledných pro-life ostrovov Európy

Pavol Rábara
Pavol Rábara
V Severnom Írsku protestovali tisícky ľudí proti liberalizácii potratov.
V Severnom Írsku protestovali tisícky ľudí proti liberalizácii potratov.
Pavol Rábara

Pavol Rábara

Vzopätie na jednom z posledných pro-life ostrovov Európy
Budova Stormontu – severoírskeho parlamentu v Belfaste. Foto: Flickr.com/PPCC Antifa Follow

Kým na Slovensku sa blíži tretí Národný pochod za život, v jednom z posledných miest v Európe, kde zákon chráni ľudský život od počatia, dochádza ku kľúčovému zápasu o podobu legislatívy v tejto oblasti. 

Do 28. týždňa

Uplynulý víkend sa v severoírskom Belfaste konali veľké pro-life demonštrácie. Najprv sa v piatok zhromaždilo asi 20-tisíc ľudí pred miestnym parlamentom, na druhý deň približne rovnaký počet protestoval v centre Belfastu. 

Išlo o reakciu na ešte júlové hlasovanie britského parlamentu, ktorý schválil tzv. Northern Ireland (Executive Formation) Act. Táto norma mala pôvodne riešiť dlhotrvajúce zablokovanie severoírskeho parlamentu, napokon cez ňu Londýn schválil aj iné veci. 

Vo Veľkej Británii je potrat legálny do 24. týždňa tehotenstva z akéhokoľvek dôvodu. Tento stav zaviedol potratový zákon prijatý v roku 1967, ktorý sa vzťahuje na Anglicko, Škótsko a Wales. Severné Írsko je výnimkou, potrat je tu stále ilegálny, respektíve je možný len v prípade ohrozenia života a zdravia matky.  

Podľa webovej stránky Right to life však parlament v Londýne cez spomínaný právny predpis schválil pre Severné Írsko zákon, ktorý by povolil interrupciu až do 28. týždňa bez udania dôvodu, respektíve hoci aj z dôvodu pohlavia dieťaťa. 

Okrem toho nová legislatíva by odstránila všetky doterajšie regulácie a záruky týkajúce sa prvých siedmich mesiacov tehotenstva. Pritom severoírsky parlament v roku 2016 takúto legislatívu odmietol. 

Zákon o potratoch by mal platiť v Severnom Írsku od 21. októbra, ak ho dovtedy nestopne miestne parlamentné zhromaždenie. To je však od januára 2017 zablokované pre nezhody dvoch hlavných politických síl. 

Tisícky ľudí v uliciach Belfastu preto protestovali, aby parlament znova zasadol a zabrániť tak prijatiu tejto legislatívy. 

Radi čítate Postoj?

Bez vás by sme Postoj nemohli tvoriť.

Pridajte sa k našim podporovateľom na podpora.postoj.sk

Ešte je nádej

Organizátori víkendových protestov, spoločnosť Precious Life, sa vyjadrili, že sú povzbudení účasťou, ktorá podľa nich dosiahla 20-tisíc ľudí. V Severnom Írsku žije do 1,9 milióna obyvateľov. 

„Ľud Severného Írska vyjadril silný postoj proti extrémnej a nedemokratickej legislatíve, ktorú Westminster pretláča do Severného Írska,“ vyjadrila sa pre Catholic News Agency zakladateľka Precious Life Bernadette Smyth. 

Podľa Liama Gibsona zo Spoločnosti na ochranu nenarodených detí sa niet prečo čudovať, že Severní Íri vyšli nahnevaní do ulíc, „keď sa do ich krajiny nevedomky dostáva liberalizácia potratov a ich názory sú ignorované, pričom súčasné pravidlá sú ohrozované parlamentom vzdialeným stovky míľ“. 

Gibson tvrdí, že stotisíc ľudí v Severnom Írsku je dnes nažive vďaka tomu, že krajina neprijala rovnaký zákon, ako bol uvedený v Británii v roku 1967. 

K téme: 
Posledná bašta pro-life na Britských ostrovoch

John Deighan z rovnakej organizácie označil hlasovanie britského parlamentu za nerešpektovanie decentralizácie, ktorú v roku 1999 zaviedla do Spojeného kráľovstva legislatívna autonómia pre Severné Írsko, Škótsko a Wales. 

Deighan dúfa, že nový zákon prebudí severoírske parlamentné zhromaždenie. „Môžeme len dúfať, že hlasy toľkých zjednotených ľudí privedú politikov k rozumu. Stormont (severoírsky parlament) musí čo najskôr zasadať a zabezpečiť, aby šokujúce zákony z Westminsteru skončili v politickom koši,“ uzavrel Deighan. 

Po referende v Írskej republike z minulého roku zostalo totiž Severné Írsko spolu s Maltou jedinou krajinou v EÚ, v ktorej sú interrupcie nelegálne. 

Aby toho nebolo málo, cez júlové hlasovanie britského parlamentu boli pre Severné Írsko schválené aj manželstvá medzi pármi rovnakého pohlavia. Prvé homosexuálne páry sa môžu v krajine sobášiť na Valentína budúceho roku. 

Registrované partnerstvá sú v tejto časti Veľkej Británie povolené od roku 2005.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia