Pred 23 rokmi záhadne umrel Tupac

NETKY.SK • 13 September 2019, 14:38 • 2 min
Pred 23 rokmi záhadne umrel Tupac

Jeho smrť je plná záhad. Veľa ľudí doteraz verí, že bola len fingovaná, aby mohol žiť kľudný život.

slovakia

left justify in out

Tupac bol synom jednej z najznámejších členiek hnutia tzv. "čiernych panterov“ Afeni Shakur, ktorí spolu bojovali v USA za práva Afroameričanov.

 

Pochádzal z rodiny, kde sa o neho starala len matka. Mal aj nevlastného otca, no ten bol odsúdený na 60 rokov za mrežami za krádež auta, pri ktorej zabil človeka. 

 

Na Tupacov život to malo veľký vplyv. Už ako dieťa sa presťahoval do Baltimoru. Toto obdobie považoval za najšťastnejšie vo svojom živote.

 

Umeniu venoval všetok svoj čas. Či už išlo o hudbu, film alebo poéziu. Dokonca sa tu zapísal do slávnej umeleckej školy, kde študoval herectvo.

 

"Tieto deti mali veci, o ktorých som ja nikdy nepočul, ani som ich nevidel. Po prvýkrát som cítil, že by som s bielymi ľuďmi mohol aj vychádzať," zveril sa v minulosti médiám.

 

Už v mladom veku sa venoval téme rasovej neznášanlivosti. Medzi rovesníkmi sa síce správal ako surovec, aby si u nich získal rešpekt, avšak doma čítaval knihy dokonca aj encyklopédie. Ponoril sa do kníh o východných náboženstvách.

 
V Baltimore vznikli aj jeho prvé rapové texty, ako napríklad "MC New York“, pri ktorej sa nechal inšpirovať samovraždou svojho blízkeho kamaráta, ktorý sa zastrelil. 

 

 

Záhadné úmrtie

 

Tupac Amaru Shakur, viac známy ako 2Pac, Pac alebo Makaveli bol americký raper, ktorý sa narodil 16. júna 1971. Predal 75 miliónov albumov a doteraz patrí medzi najlepšie predávajúcich umelcov v hudobnom priemysle. V noci 7. septembra 1996 bol Tupac zasiahnutý 4 ranami do oblasti hrudníka. O deň neskôr sa podrobil operácii. Šesť dní po prestrelke však zomrel.

 

"Pac bol nenávidený menšinou, ale milovaný väčšinou a tí, ktorí ho nenávideli, ani náhodou ho nepoznali. Skutočne verím, že nikdy nebude iný raper, ktorý môže pozdvihnúť ducha a vysvetliť pozitíva a negatíva každodenného života cez rap ako Pac," povedal v minulosti americký rapper E-40. 

 

Tupac mal správne názory

 

Klip MTV News z roku 1992 ukazuje, že Tupac Shakur vysvetľuje svoje názory na veľkorysosť a zodpovednosť v dôsledku nepokojov v Los Angeles.

 

V rozhovore Shakur používa vtedajšiu televíznu osobnosť a realitného magnáta Donalda Trumpa ako príklad spotrebiteľskej kultúry začiatkom 90. rokov. 


Vysvetľuje: "Žiadna nezávislá osoba sa nenarodila a vyrastala nezávisle. Pracovali ste a naučili ste sa tímovej práci a spolupráci, jednote a boju a potom ste sa stali nezávislými. Musíme to učiť a vštepovať to.“


V rozhovore Tupac povedal: "Neexistuje spôsob, ako by títo ľudia ako Trump mohli vlastniť lietadlá, keď ostatní ľudia nemajú domy, byty, chatrče, zásuvky, nohavice.“ Keď sa anketár pýtal: "Aj keby ste si na to zarobili?“ Odpovedal rapper. "Stále dlhujete.“

 

 

Nový dokument o Tupacovi

 

Nový dokumentárny seriál "Tupac" bol ohlásený spoločnosťou FX posledný augustový týždeň. Oznamuje novú dokumentárnu sériu zameranú na Tupaca Shakura a jeho matku Afeni, autorku, aktivistku a bývalú manželku Black Panthera.

 

"Titul Outlaw: Saga of Afeni a Tupac Shakur" je päťdielny seriál a preskúma životy a vzťahy medzi Tupacom a Afeni, keďže sériu režíruje Allen Hughes.

 

Hughes predtým pracoval na HBO The Defiant Ones, ktorý podrobne popisoval priateľstvo medzi hudobnými priemyselnými predstaviteľmi Jimmym Iovine a Dr. Dre. Režisér tiež režíroval dva standout filmy 90. rokov, Menace II Society a Dead President, a tiež sa spojil s Tupacom a N.W.A. nasmerovať hudobné videoklipy na začiatku kariéry.

 

"Proti očiam ľudí, ktorí ich vedeli najlepšie, je Outlaw intímny širokouhlý portrét najinšpiratívnejšieho a najnebezpečnejšieho dua matiek a synov v amerických dejinách, ktorého jednotná správa o slobode, rovnosti, prenasledovaní a spravodlivosti je dnes relevantnejšia. ako kedykoľvek predtým,“ uviedla spoločnosť FX v tlačovej správe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies