VIDEO: Medvede včelárovi roky ničili úle, rozhodol sa ich zamestnať

NETKY.SK • 9 September 2019, 13:34 • 2 min
VIDEO: Medvede včelárovi roky ničili úle, rozhodol sa ich zamestnať

Turecký včelár kvôli medveďom pravidelne prichádzal o svoje zisky, pretože mu ničili úle a vyjedali med. Keď už nevedel, ako si poradiť, prestal s nepozvanými hosťami bojovať a spojil sa s nimi.

slovakia

left justify in out

Včelárstvo je veľmi ušľachtilá činnosť a jeho dôležitosť v posledných rokoch rapídne narastá. V dôsledku environmentálnych problémov totiž včelstiev ubúda, preto je skutočne mimoriadne vítaná každá aktivita, ktorá by tieto drobné pracovité tvory akokoľvek podporila.

 

Ibrahim Sedef je turecký včelár, ktorý sa chovu včiel venuje už roky. Za svoju kariéru však čelil už mnohým nepríjemným udalostiam, ktoré sa pravidelne opakujú a pripravujú ho o nemalé zárobky. Kým niektorí jeho kolegovia majú problém s vandalizmom spôsobeným ľuďmi bez akejkoľvek úcty, on rieši niečo iné. Jeho med totiž láka medvede.

 

img

 

Majestátne šelmy si Ibrahimove úle zjavne veľmi obľúbili. Roky uvažoval o tom, ako im zabrániť v ničení. Včely aj s ich drevenými obydliami umiestňoval do špeciálnych klietok, okolo svojho pozemku nechával ovocie, aby sa zasýtili ním, no medvede nezastavilo vôbec nič. Človek by neveril, aké dokážu byť vynaliezavé, ak sa jedná o sladučký med. Keď si včelár napokon uvedomil, že zvádza boj s veternými mlynmi, rozhodol sa situáciu využiť vo svoj prospech.

 

Z medveďov, ktoré pravidelne navštevovali jeho farmu, si urobil „ochutnávačov“. Na špeciálny stolík umiestnil misky s viacerými druhmi medu, pričom chcel zistiť, ktorý z nich bude najpreferovanejší. Ich reakcie si pritom nakrúcal pomocou nočnej kamery.

 

Je jasné, že medvede zjedli všetky medy, ktoré im Ibrahim ponúkol, no zaujímalo ho, ku ktorému zamieria ako k prvému. Ukázalo sa, že práve k anzerskému. Ide o jeden z najdrahších druhov medu na svete, pretože sa skladá z nektáru viac ako deväťdesiatich kvetov.

 

Vynaliezavý včelár takto nielen zmiernil svoj problém s ničením úľov, ale zároveň dal o sebe vedieť ľuďom po celom svete. Maškrtné šelmy sa mu týmto spôsobom postarali o dostatočnú reklamu. Ako uvádza Ibrahim, nemal v úmysle medvede likvidovať žiadnym drastickým spôsobom napriek tomu, že mu už spôsobili škody vo výške viac ako 10-tisíc dolárov. Jednoducho mu prirástli k srdcu, a tak sa už nestará len o včely, ale aj o medvede.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona