Denník N

Je desivé, že sa dá zvyknúť aj na vojnu, hovorí o nakrúcaní na Ukrajine Wanda Adamík Hrycová

Wanda Adamík Hrycová. Foto - Stanka Topoľská/JOJ
Wanda Adamík Hrycová. Foto – Stanka Topoľská/JOJ

Kvôli nakrúcaniu seriálu Slovania od apríla pendluje medzi Bratislavou a ukrajinským Žytomyrom. „Keby som mohla, poslala by som tam každého mladého Slováka ešte predtým, ako pôjde voliť,“ hovorí producentka o ukrajinskej realite.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • že Ukrajina je mačistická krajina,
  • prečo zo Slovanov nikdy nebude Hra o tróny,
  • ako do nakrúcania zasahuje prezident Zelenskyj,
  • prečo Ukrajinci nechodia do Černobyľu,
  • kedy sa začne nakrúcať seriál o Gorile.

Takmer hneď po príchode na Ukrajinu ste miestnym mužom vytkli, že ženám pri pozdrave nikdy nepodávajú ruku. Už ste ich to naučili robiť?

Nie, ale naučila som ich bozkávať ma. Teraz keď prídu, pri pozdrave podajú ruku všetkým mužom a mňa pobozkajú na jedno aj druhé líce.

No priznám sa, že keď som prvýkrát zažila, že ma ako ženu pri pozdrave odignorovali, bol to veľmi bizarný pocit. Zo začiatku som s tým mala naozaj veľký problém.

Ako ste vtedy reagovali?

Keď sa mi to stalo prvýkrát, myslela som si, že ide o nejakého odkundesa a nevychovanca. Lenže keď sa to zopakovalo druhýkrát a potom tretíkrát, pochopila som, že je to norma. Som žena, tak ma nezdravia – ten pocit je hrozný. Lenže keď sa mi niečo nepáči, viem to dať jasne najavo. Pomerne hlasno som si to vtedy vyprosila.

Mali ste aj v iných situáciách pocit, že vás ako ženu diskriminujú?

Ukrajina je mačistická krajina, je tam patriarchát – vidieť to všade. No keďže ako producentka držím kasu, som predsa len v trochu inej pozícii. Voči mne si nič nedovolia, ale vidím,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Životy žien

Kultúra

Teraz najčítanejšie