Európa ešte donedávna nemala veľkú technologickú firmu, ktorá by vedela konkurovať americkým a čínskym gigantom. V stredu však na amsterdamskú burzu vstúpil nový hráč, ktorý v priebehu jednej noci zamiešal poradie najväčších svetových internetových spoločností.

Okrem toho je zaujímavé aj samotné pozadie firmy, pretože využíva a spracováva informácie až pätiny všetkých celosvetových užívateľov internetu, respektíve spoločností, ktoré firma môže ponúknuť pre ďalšie využitie svojim obchodným partnerom po celom svet, vysvetľuje analytik Saxo Bank Martin Sklenář. „Kúpa takýchto verejne dostupných informácií je niečo unikátneho až mrazivého,“ dodáva.

Ide o firmu Prosus, ktorá sa odčlenila od juhoafrickej internetovej skupiny Nasper. Tá ostane väčšinovým vlastníkom v novej spoločnosti. Sídlo novovzniknutej firmy je holandskom Amsterdame. Akcie firmy Prosus po vstupe na burzu vzrástli o zhruba 25 percent, čím dosiahla trhovú kapitalizáciu vyše sto miliárd amerických dolárov.

To z nej robí podľa amerického spravodajského portálu CNBC jednu z top desať najväčších internetových spoločností na svete a zároveň druhú najväčšiu technologickú firmu v Európe, hneď po softvérovej spoločnosti SAP, ktorej trhová kapitalizácia dosiahla 135 miliárd dolárov.

„Uvedenie na burzu je pre našu skupinu (Naspers, pozn. red.) vzrušujúcim krokom vpred. Vďaka tomu majú technologickí investori po celom svete priamy prístup k nášmu portfóliu internetových firiem,“ povedal Bob van Dijk, generálny riaditeľ firmy Prosus.

M. Sklenář tvrdí, že jej odčlenenie od skupiny Nasper a vstup na amsterdamskú burzu je veľké prekvapenie.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa