Medzi najvýznamnejších debutantov podujatia IAA 2019 jednoznačne patrí Volkswagen ID.3 symbolizujúci pre nemeckého giganta štart éry batérie. Automobilka si od neho sľubuje veľa. Bolo to vidieť aj na jej expozícii, kde by ste Golf či Passat hľadali márne. Prvé husle hral očakávaný elektromobil. Doplnilo ho niekoľko konceptov a tiež jeden maskovaný prototyp.

Na svojom frankfurtskom stánku VW naznačuje druhého sériového člena elektrickej rodiny, bude to SUV s údajným menom ID.4 vychádzajúce z konceptu I.D. Crozz. Od neho sa má líšiť viac-menej konvenčným tvarom karosérie. Strecha klesá iba mierne, pričom v zadnej časti si možno všimnúť svalnaté blatníky. Vpredu zasa upúta výrazne rezaný nárazník.

Volkswagen ukázal prototyp modelu ID.4 aj v krátkom spote.
Zdroj: YouTube (inteillaalls)

Napriek odlišným proporciám by sa športovo-úžitkový model mal dizajnovo držať jazyka, na základe ktorého bol navrhnutý aj hatchback. Očakávať teda môžeme jednoduché aerodynamické plochy, ktoré rozbijú veľké kolesá a prepojené LED svetlá na oboch koncoch. Interiér bude mať pravdepodobne rovnaké minimalistické vyhotovenie ako v jeho pokrvnom príbuznom.

Volkswagen ID.4 má stáť na platforme MEB, no na rozdiel od trojky nebude mať poháňanú len zadnú nápravu. V ponuke nemá chýbať štvorkolka. Takýto variant naznačilo už viacero koncernových konceptov, kde dosahoval výkon 225 kW (306 k). Na potvrdenie konkrétnych čísel si ešte budeme musieť počkať. Premiéra elektrického SUV sa asi odohrá začiatkom budúceho roka, počas ktorého má prísť aj do predaja. VW má od novinky veľké očakávania najmä na americkom trhu.