blog

Florencino kníhkupectvo – knihy v hlavnej úlohe

štvrtok 12. septembra 2019 11:24
Št 12.09. 2019 11:24

Pre nás knihomoľov sú knihy darom z nebies. Čítame ich, snívame o nich, obklopujeme sa nimi, počúvame ich pri šoférovaní či upratovaní, veľa o nich rozprávame. A veľmi radi ich vidíme aj vo filmoch. Presne takýchto ľudí poteší Florencino kníhkupectvo - nový film o knihách a ich moci nastavovať zrkadlá...

zdroj: filmeurope.sk

Film oslavujúci lásku ku knihám je adaptáciou slávneho románu Penelope Fitzgeraldovej z roku 1978 – The Bookshop. Odohráva sa v ospalom anglickom mestečku 50. rokov. Práve tu sa slobodomyseľná vdova Florence Greenová rozhodne otvoriť kníhkupectvo s progresívnou modernou literatúrou, aby sa po smrti manžela len neutápala v žiali.

zdroj: filmeurope.sk

Lenže tiché mestečko Hardborough, nedotknuté sociálnou či sexuálnou revolúciou, ktoré prebiehajú vo vzdialených veľkomestách, nie je na provokatívne diela súčasnej literatúry pripravené.

Keď Florence začne propagovať klasické diela súdobej prózy, akými sú napríklad Nabokovova Lolita alebo 451 stupňov Fahrenheita Raya Bradburyho, prebudí v miestnych malomeštiakoch dlho potláčané emócie. Navyše svojimi činmi rozhnevá manipulatívnu a pomstychtivú prvú dámu miestnej spoločnosti Violet Gamartovú, v ktorej zmeny presadzované hlavnou hrdinkou vzbudia žiarlivosť prameniacu z urazenej samoľúbosti. A tak sa rozhodne Florencin plán prekaziť…

Film mal v roku 2018 premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne v sekcii Berlinare Special Gala. Slovenská premiéra je naplánovaná na 19. septembra 2019.

V hlavných úlohách uvidíte Emily Mortimer, Billa Nighyho či Patriciu Clarkson.

Pozrite si trailer a tešte sa! 🙂

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Ivana Hrenáková

S nosom v knižke ju môžete stretnúť všade - na ulici, v električke, u lekára aj doma v obľúbenom kresle. A ak práve nejakú nečíta, určite si ju vyberá medzi regálmi v kníhkupectve alebo na policiach svojich kamarátov. Knihomoľka telom, dušou aj zamestnaním sa v Martinuse stará o marketingové projekty a organizuje eventy pre kolegov a zákazníkov. Vo voľnom čase ju okrem čítania baví cestovanie, prechádzky v prírode a ľudia, ktorí ju obklopujú.

Články autora