Voľba pre koho

Strana exministra zdravotníctva a vnútra Tomáša Druckera na prvý pohľad veru nevyzerá ako projekt, ktorý by mal urobiť do nášho predvolebného sveta ktovieakú dieru. Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská, ktorá vo štvrtok oznámila vstup do Druckerovej Dobrej voľby, je síce známou postavou, či aspoň postavou, ktorá sa dá verejnosti pripomenúť, nie je to však zasa nijaká politická veličina.

12.09.2019 20:00
debata (3)

Ak by mala táto strana zostať pri osobách zakladateľa a Kurilovskej, potom, pri všetkej úcte, dôjde asi k naplneniu posmeškov, ktorými Druckerov pokus pred časom privítal Robert Fico. Strana bez lákadiel pre davy Smer neohrozí a náhle výskoky vo vybraných prieskumoch na tom veľa nezmenia.

Politická scéna sa navyše hýbe najmä v nesmeráckych vodách, kde nikto z dnešných aktérov nechce priznať pomaly už ani to, že by chcel odobrať nejaké hlasy Ficovi, aby ho zelóti z iných strán a aktivistických médií nezačali náhodou označovať za kolaboranta. Tak či onak platí, že na to, aby mohol niekto pomýšľať na odlákanie viacerých voličov Ficovi, musel by stáť k jeho strane o dosť bližšie ako dnešná opozícia.

Čo to má všetko spoločné s Druckerovou stranou? Jej názov môže inzerovať „dobrú voľbu“ pre voličov, ale aj pre potenciálnych členov. Napríklad pre funkcionárov a nominantov Smeru, ktorí možno práve tuho rozmýšľajú, ako neprepásť správny moment pre preskočenie z mohutného, ale pod hladinu pomaly klesajúceho korábu do menej pohodlného, ale pokojnejšieho záchranného člna.

Názov Druckerovej strany môže inzerovať „dobrú voľbu“ pre voličov, ale aj pre potenciálnych členov.

Ak Druckerovu Dobrú voľbu pochopíme takto dvojzmyselne, ponúkne sa nám ešte jedna možnosť: možno by ani nebolo treba presadať, ak by postačila už len samotná existencia náhradnej možnosti. Inak povedané, ak by predseda pochopil, že niektoré stranícke špičky odrazu už majú kam ísť a sú ochotné aj reálne zariskovať a skúsiť to, možno napokon nebudú musieť nikam.

Škandál okolo vyjadrení predsedu Smeru k rozsudku nad kotlebovcom Milanom Mazurekom za jeho rasistické reči na adresu Rómov sa neskončil opadnutím prvej vlny kritiky. Premiér Peter Pellegrini, ktorý ohlásil, že si chce od Fica vypočuť vysvetlenie, evidentne v Smere pootvoril dvere. Nasledoval rovnako jednoznačne rozhorčený minister hospodárstva Peter Žiga a hrozienkom v koláči sú málo pochopiteľné teórie k Ficovi inak vždy lojálneho Richarda Rašiho o „zlom slovoslede“, ktorý to vraj všetko mohol zapríčiniť…

Kdežeby slovosled. Fico v snahe zopakovať starý trik a „ukradnúť šou“ opozícii nejakým novým šokujúcim vyhlásením tentoraz zašiel tak ďaleko, že naspäť sa už nemôže vrátiť bez toho, aby najprv sám nespravil čelom vzad. Práve to mu v skutočnosti odkazujú „jeho“ ministri a premiér. Keď bude chcieť Fico upokojiť situáciu v Smere, bude musieť ustúpiť alebo riskovať, že do záchranného člna začnú preskakovať najprv možno menšie, neskôr väčšie veličiny. A nakoniec už pôjde len o to, kto zhasne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini #Tomáš Drucker