Nočná mora mamičiek: SIDS

Alexandra Okálová | 12. september 2019
Nočná mora mamičiek: SIDS

Večer uložíte do postieľky zdravé bábätko, ráno sa však už neprebudí. Najhorší scenár, ktorý môže rodiča postihnúť. Prečo sa to deje? Existuje odpoveď?

Čo je to SIDS?

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) je diagnóza, s ktorou žiadna mamička nikdy nepočíta, a predsa sa jej obáva najviac na svete. Ide o náhlu, doposiaľ nevysvetliteľnú smrť dieťaťa do jedného roku v spánku, a to v dôsledku zástavy dýchania.

Hoci presnú príčinu je patológ schopný určiť až po pitve, keď sa ostatné diagnózy vylúčia, predsa len odborníci už vedia, prečo dieťatko prestane dýchať. Podľa neurológov u niektorých bábätiek nedochádza k aktivácii dýchania, napriek tomu, že telo nemá dostatok kyslíka. Bábätko sa na tento deficit neprebudí a v spánku sa zadusí. Inak je úplne zdravé. Diagnóza sa, žiaľ, nedá určiť dopredu. 

Stačí pohladenie

Ako reagovať v prípade, ak monitor dychu začne pípať?

Netreba podliehať panike a začať dieťaťom triasť. Stačí ho jemne pohladiť, ofúknuť mu tváričku alebo ho jemným škrabkaním na pokožke prebrať, aby začalo opäť dýchať. Niekedy naozaj stačí tak málo na to, aby ste zachránili malý, ale drahocenný život.

Dá sa SIDS predísť?

Odpovedí na otázky okolo SIDS je stále veľmi málo. O to väčší strach tento syndróm vzbudzuje. Je najčastejšou príčinou úmrtí dojčiat od 1 mesiaca do 1 roku života. Hoci predvídať sa nedá, predsa len môžete spraviť niečo preto, aby ste pravdepodobnosť, že SIDS postihne aj vaše dieťa, znížili.

V prvom rade nenechávajte bábätko spať na brušku alebo na boku a zaobstarajte si kvalitný monitor dychu. Dá sa zapožičať aj priamo v pôrodnici. Nenechávajte bábätko vo fajčiarskom prostredí a pravidelne ho sledujte, najmä pokiaľ trpí refluxom. 

Rizikové faktory SIDS

Podľa štatistík postihuje SIDS najmä detičky vo veku od 2 do 4 mesiacov života, v čase od polnoci do 6. hodiny ráno, najčastejšie v zimných mesiacoch. Zaujímavé je, že častejšie sa vyskytuje u chlapcov ako u dievčat a viac u detí tmavšej pleti (Afroameričanov). Rizikovými faktormi sú aj nízky vek rodičky, viacplodové tehotenstvo, fajčenie, požívanie alkoholu a drog počas tehotenstva a po pôrode, predčasné narodenie bábätka, nízka pôrodná hmotnosť, pobyt bábätka vo fajčiarskom prostredí po narodení a prehriatie alebo podchladenie. 

Nenechajte bábätká spať na brušku

Jedna z foriem prevencie SIDS je dávať bábätko do roka spinkať v polohe na chrbátiku. V polohe na brušku je tu vždy hrozba udusenia, napríklad, ak je perinka príliš nadýchaná, alebo sa pod tváričkou dieťatka tak nešťastne pokrčí, že mu zabráni v prirodzenom dýchaní. Poloha na boku taktiež nie je úplne vhodná, pokiaľ nepoužijete zábranu proti pretočeniu. Až keď je dieťatko samo schopné pretočiť sa z chrbátika na bruško a späť, nemusíte sa už obávať. Počas dňa sa však určite nebojte nechať dieťatko „pásť koníčky“. Je to veľmi dôležité pre jeho vývoj. Ak máte pri polohe na brušku bábätko pod dozorom, nemôže sa nič stať. 

sids

Zo života:

„Dcérka má mesiac a pediatrička mi povedala, aby som ju dávala spinkať na chrbátik kvôli syndrómu náhleho úmrtia bábätiek. Robím to, ale mám trocha obavy, či nebude mať kvôli tomu zdeformovanú hlavičku. A ešte mám aj strach, či sa nemôže udusiť zvratkami, keď si občas nestihne po papaní odgrgnúť.“

Ellie (26)

Deformita hlavičky v dôsledku nesprávneho polohovania (pozičná plagiocefália) môže byť dôsledkom polohy na chrbátiku, ale to len v tom prípade, ak by ste ho počas dňa vôbec nepretáčali. Stačí, ak budete dieťatko v čase bdenia polohovať často na bruško, prípadne zo strany na stranu. Pokiaľ má dcérka reflux, odporúčame obrátiť sa na pediatra, ale ak máte obavy zo zlého odgrgnutia, skúste použiť na spánok bábätka polohovací vankúšik alebo len jednoducho v mieste, kde bábätko máva hlavičku, trocha podložiť matrac tak, aby bola vyvýšená. 

10 zásad pre bezpečný spánok vášho bábätka:

1. Zaobstarajte si kvalitný monitor dychu.

2. Zabezpečte, aby vaše dieťatko spalo na pevnom matraci, nikdy nie na vankúši, kožušine, gauči, kresle alebo inom príliš mäkkom povrchu. 

3. Nechajte na matraci len poriadne natiahnutú plachtu, bez akýchkoľvek záhybov. Odstráňte všetky predmety, do ktorých by sa dieťatko mohlo zamotať, alebo sa nimi pridusiť, a tým myslíme aj nevhodné či príliš veľké prikrývky. 

4. Spite s bábätkom v jednej miestnosti, ale nie v jednej posteli. 

5. Dojčite, ak môžete. Výlučné dojčenie sa ukázalo ako najlepšia prevencia proti SIDS, ale aj občasné dojčenie výrazne znižuje jeho riziko.

6. Dávajte dieťatku na noc cumlík do prvého roku života. Ak ho odmieta, nenúťte ho. Ak mu v noci cumlík vypadne z úst, nemusíte mu ho dávať naspäť.

7. Neobliekajte dieťatko na noc príliš teplo. Sledujte teplotu v izbe a podľa toho prispôsobte jeho oblečenie. Pozor na signály prehriatia, ako je výrazné potenie (predovšetkým na zátylku) alebo priveľmi horúca pokožka.

8. Nefajčite počas tehotenstva, ani občas. A ani po pôrode. Bábätká mamičiek, ktoré fajčili počas tehotenstva, sú na SIDS náchylnejšie, ako tie, ktorých matky sú nefajčiarky, predovšetkým ak spia v jednej posteli. Rovnako ohrozené je aj dieťa, ktoré sa po narodení zdržuje často vo fajčiarskom prostredí.

9. Nepite a neberte drogy počas tehotenstva ani po pôrode. Rodičia, ktorí pijú alkohol a užívajú narkotiká, by v žiadnom prípade nemali spať s malým bábätkom v jednej posteli.

10. Lekárske štúdie potvrdili, že u zaočkovaných detí je riziko SIDS menšie až o 50 percent. 

SIDS: Strašiak všetkých rodičov
Prečítajte si tiež:

SIDS: Strašiak všetkých rodičov 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: