Denník N

Študenti navrhnú, čo s prezidentskou vilou na Slavíne. Potrebujeme ju vôbec?

Priečelie prezidentskej vily na Slavíne. Foto - autor
Priečelie prezidentskej vily na Slavíne. Foto – autor

Pri spravovaní štátneho majetku by sa malo prihliadať aj na spoločenské a environmentálne dosahy.

Rozbité vstupné schody, zhrdzavené zábradlia, opadaná omietka, zničená podlaha. To je prvý dojem po vstupe do prezidentskej vily na bratislavskom Slavíne. Budova je viac ako pätnásť rokov opustená, naposledy – a ako jediný – v nej býval niekdajší prezident Rudolf Schuster.

Ďalšie hlavy štátu možnosť reprezentatívneho bývania nevyužili. Najprv z dôvodov údajného zlého dispozičného riešenia a s pribúdajúcimi rokmi aj pre nevyhovujúci stav. Andrej Kiska plánoval vilu zrekonštruovať, ponuky firiem sa však začínali až pri milióne eur.

Študentská súťaž pod záštitou prezidentky Zuzany Čaputovej má teraz prísť s nápadmi, čo by sa s pustnúcou rezidenciou a jej pozemkom mohlo udiať. Mladí architekti budú riešiť, či vilu rekonštruovať, dostavať, alebo postaviť úplne nanovo.

Otvorí sa tým však priestor aj pre zásadnejšie otázky – či vôbec potrebujeme na bratislavskom kopci stavať a či by sa financie nedali využiť inak. Zakázaná by nemala byť ani idea, či by atraktívny priestor nemohol namiesto ubytovania hlavy štátu slúžiť na iné verejné účely.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie