Spoločnosť Apple je známa ako jeden z najsilnejších hráčov na globálnom akciovom trhu, pričom z hľadiska trhovej kapitalizácie si pomerne dlho držala post trhovej  jednotky. Lenže v posledných mesiacoch sa situácia na trhoch mení a spoločnosti začínajú reagovať na pokles amerických úrokových sadzieb a silný dopyt zo strany investorov. Výnimkou nie je ani Apple, ktorý sa rozhodol dodatočný kapitál pre svoje zámery hľadať na dlhopisovom trhu.

Emisia dlhopisov v objeme 7 miliárd USD sa uskutočnila počas minulého štvrtka, pričom celkovo firma vydala obligácie s piatimi termínmi splatnosti. Prvé by mala splatiť už o tri roky a posledné v roku 2049. Túto „pôžičku“ sa rozhodla uskutočniť aj napriek tomu, že v hotovosti a aktívach podľa údajov z konca júna 2019 disponuje vyše 50-timi miliardami USD. Úroky, ktoré za vydanie dlhopisov zaplatí sú totiž výrazne nižšie ako to bolo ešte pred pár rokmi.

Firma chce preto využiť aktuálnu situáciu a získané peniaze plánuje použiť do spätného odkupu svojich akcií, na výplatu dividend pre akcionárov, do akvizícii a ďalších plánovaných aktivít. Ešte v apríli oznámila, že plánuje zvýšiť dividendu akcionárom o 5 percent, a že na spätný odkup akcií chce vynaložiť 75 miliárd USD.

O tom, že si po dvoch rokoch prvýkrát požičia na dlhopisovom trhu informovala spoločnosť počas uplynulej stredy. Jej akcie reagovali rastom o 3,9 percent. V závere týždňa - počas piatkového obchodného dňa nakoniec mierne oslabili a uzavreli na cene okolo 213 USD za akciu.

Apple využil rekordné minimá na výnosoch dlhopisov

Graf: Vývoj hodnoty akcií spoločnosti Apple na kapitálovom trhu za posledných 6 mesiacov

Kým ešte začiatkom júna dosahovala hodnota firmy na burze okolo 173 USD za akciu, aktuálne má našliapnuté smerom nahor. V posilnení ceny akcií jej pomohlo najmä odloženie časti amerických ciel voči Číne na december 2019, ktoré sa dotknú aj výrobkov Applu (väčšina z nich sa produkuje v Číne), informácie o vlastných televíznych reláciách technologického giganta, ako aj rast dolára koncom augusta. Od obrovského koncoročného výpredaja hodnota firmy na burze vzrástla celkovo o približne 50 percent a tržná kapitalizácia Applu dosahuje 963,8 miliardy USD, čím si drží miesto trhovej dvojky tesne za Microsoft Corporation.