ZN.SK
Kaštieľ Moravany, 1 koruna art bankovka

Umelecké bankovky a zberatelia pomáhajú obnoviť Kaštieľ Moravany

V obci Moravany nad Váhom neďaleko Piešťan, preslávenej nálezom Moravianskej Venuše, sa nachádza priam unikátny renesančný kaštieľ. Architektúrou…

V obci Moravany nad Váhom neďaleko Piešťan, preslávenej nálezom Moravianskej Venuše, sa nachádza priam unikátny renesančný kaštieľ. Architektúrou sa nepodobá na zaužívanú predstavu tohto architektonického slohu a skôr pripomína stavby známe z Britských ostrovov, či západnej Európy. Vďačiť za to môže pôvodnej stredovekej pevnosti, ktorú v 16. storočí do súčasného vzhľadu prestavali a obklopili parkom s drevinami. Okolie v minulosti zdobili plastiky z celého sveta vytvorených počas medzinárodných sochárskych sympózií. A hoci mal v minulosti využitie ako Domov slovenských výtvarných umelcov, v súčasnosti ho nový vlastník rekonštruuje a navracia k svojmu životu.

Otvorené brány počas leta

počas leta mohli návštevníci po dlhom čase navštíviť areál kaštieľa a nazrieť na opravy, ktoré na kaštieli prebiehali. Chátrajúca, pritom kultúrno-historicky významná pamiatka sa však navracia k životu. Vďaka umeleckej výstave Artrooms trvajúcej až do 7. septembra ako aj júlového festivalu Hradby Samoty priestor okolo kaštieľa ožil hudbou a výtvarným umením, s ktorým sa objekt spájal niekoľko desaťročí. Práve Finisáž, záverečné podujatie výstavy Artrooms, prinieslo aj možnosť zakúpiť si umelecké bankovky so zaujímavým grafickým spracovaním.

Za výrobou a predajom bankoviek stojí občianske združenie Kaštieľ Moravany, ktoré rovnako tak stojí aj za organizáciou kultúrnych podujatí v kaštieli. Výrobou vlastných bankoviek však môžu zaujať aj zberateľov v súčasnosti populárneho formátu. Ich cieľom je obnoviť chátrajúcu pamiatku a nie len to.

Kaštieľ Moravany, historická kaplnka

Foto kaplnky, zdroj: OZ Kaštieľ Moravany

Umelecké bankovky atraktívne pre zberateľov

Vo svete populárny koncept zberateľských bankoviek má za úlohu pritiahnuť záujem turistov na konkrétne miesto. Kým v Európe sa čoraz viac stávajú populárne 0 eur bankovky, stále sa objavujú aj ojedinelé projekty, ktoré sa niečím líšia. Sú nimi napríklad aj práve bankovky z kaštieľa Moravany, ktoré vytvoril Matej Gabriš. Na rozdiel od iných suvenírových platidiel, toto konkrétne sa vracia k názvu koruna. Úlohou moravianskych bankoviek však nie je len prilákať návštevníkov a ponúknuť im jedinečný suvenír v kvalite porovnateľnej so skutočnými platidlami, ale zakúpením bankoviek pomáha každý zákazník financovať rekonštrukciu kaštieľa.

Prípady, kedy sa obnova historických objektov nespoliehala len na štátnu pomoc a investorov, poznáme rôzne. Len málokedy sa však môže podieľať zaujímavým a atraktívnym spôsobom aj verejnosť. Zakúpením bankoviek si však môžu na svoje prísť nie len turisti, ale pokojne aj zberatelia. Fenomén suvenírových bankoviek sa totiž týka aj týchto kúskov. Môže za to spôsob vyhotovenia, kvalita bankového papiera a ochranné prvky. V neposlednom rade aj grafické spracovanie, ktoré sa ponáša na skutočné platidlo. Krajinou je napríklad na „desaťkorunovke“ uvádzaná ARTREPUBLIKA 2019. Keďže však bankovkám neprislúcha existujúca krajina a ani príslušná národná banka, nemožno ju považovať za skutočné platidlo. Za to atraktívny kúsok pre zberateľa určite.

Kaštieľ Moravany vydáva celkovo 4 rôzne bankovky. Pôjde o vizuál 1 korunovej, 5 korunovej, 10 korunovej a 20 korunovej art (umeleckej) bankovky.

1 korunová art bankovka Kaštieľ Moravany

Jendokorunová art bankovka je zaujímavý vyobrazením Moravianskej Venuše, významného archeologického nálezu z obdobia odhadom z pred 22 800 p.n.l. pričom je vyobrazená aj tvár nálezcu, Štefana Hulmana.

Kaštieľ Moravany, 1 koruna art bankovka

Na rubovej strane sa nachádza vyobrazenie kaštieľa a erb Moravian nad Váhom. Potlač s logom kaštieľa sa nachádza na pravej strane aj s podtitulom „návrat do života“, ktorý sa viaže práve k aktivitám obnovy a zbierky pre obnovu samotnú. Nižšie sa nachádza vo viacerých jazykoch uvedená hodnota.

Kaštieľ Moravany bankovka umelecká

5 korunová art bankovka Kaštieľ Moravany

Na 5 korunovej art bankovke je vyobrazenie slávneho obrazu na plátne s názvom Jazdec na morskom brehu z roku 1937 od Cypriána Majerníka, maliara pochádzajúceho z neďalekých Veľkých Kostolian. Aj grafické pozadie tejto strany je tvorené Majerníkovými dielami.

Kaštieľ Moravany bankovka umelecká

Na rubovej strane je vyobrazená kaplnka, ktorá je súčasťou kaštieľa a sama si žiada rozsiahlu rekonštrukciu. Aj na tejto strane sa nachádza vyobrazenie jedného z diel Cypriána Majerníka, tentoraz Don Quijite z roku 1937.

Kaštieľ Moravany bankovka umelecká

10 korunová art bankovka Kaštieľ Moravany

Nesie meno Mikuláša Galandu (1895-1938) a dielo s názvom Milenci.

Kaštieľ Moravany bankovka umelecká

Rubová strana obsahuje vyobrazenie kaštieľa z iného uhla ako na ostatných bankovkách, taktiež vyobrazenie Galandovho diela Po kúpeli z roku 1927.

Kaštieľ Moravany bankovka umelecká

20 korunová art bankovka je súčasťou série a bude dostupná už čoskoro.

Dôležité informácie a odkazy:

  • Organizáciu podujatí, predaj bankoviek a zbierku zastrešuje: OZ Kaštiel Moravany
  • Číslo účtu pre záujemcov o zaslanie príspevku na obnovu kaštieľa: SK90 0200 0000 0039 1701 9153
  • Facebook kaštieľa Moravany: https://www.facebook.com/KastielVMoravanoch/
Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu