Spoločnosť 11. september 2019

Ako zmeniť rodičovskú podporu

Fero Múčka
Fero Múčka
Jeden nepopulistický a jeden mierne populistický návrh, ako zmeniť pravidlá pre rodiča na rodičovskej dovolenke.
Jeden nepopulistický a jeden mierne populistický návrh, ako zmeniť pravidlá pre rodiča na rodičovskej dovolenke.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Ako zmeniť rodičovskú podporu
Ilustračná foto - Profimedia.sk

Vyzerá to tak, že vládne strany sa už dohodli na verzii, ako by sa mal zmeniť rodičovský príspevok. Teda príspevok, ktorý rodič starajúci sa o dieťa začne poberať po tom, ako mu vyprší nárok na materskú dávku, teda po ôsmich mesiacoch, a približne pol roka po narodení dieťaťa. Materská je zásluhová poistná dávka, čiže jej výška sa odvíja od toho, kto si aké poistné predtým platil.

Matky, ktoré nepracovali, resp. si neplatili poistné alebo len v malej výške, dostávajú od začiatku rodičovský príspevok. Ten po ôsmich mesiacoch poberania materskej dostanú dnes aj ostatné matky. Poberať ho je možné maximálne do veku troch rokov dieťaťa, keď má nárok ísť do škôlky (s výnimkou zdravotných komplikácií, tam sa rodičovská predlžuje).

Jeho výška je dnes na úrovni približne 220 eur. Po novom má mať dve výšky – 370 eur pre tých, ktorí predtým mali nárok na materskú, lebo si platili poistné, a 270 eur pre ostatných. Napr. tých, čo predtým boli študenti či nezamestnaní.

Táto zmena do slušnej miery rieši problém, ktorý rodinám vznikal, keď dieťa dovŕšilo pol roka. Prepad z priemernej materskej dávky na rodičovský príspevok je dnes až 400 eur. Ide o príjmový skok z mesiaca na mesiac.

K tomuto celému mám ešte dva pozmeňujúce návrhy.

Tým prvým je zrušenie istého typu zásluhovosti pri poberaní rodičovskej, teda zrušenie delenia podľa toho, či matka predtým bola poistená na čerpanie materskej. Aby som však nebol populista, nenamietam, aby sa jednotná dávka vyplácala v takej výške, aby sa nemusel navyšovať celkový rozpočet určený na zvýšenie materskej. Na základe hrubých dát odhadujeme, že jednotná rodičovská z rovnakého rozpočtu by tak bola – veľmi zhruba -  na úrovni 330 až 340 eur.

Radi čítate Postoj?

Bez vás by sme Postoj nemohli tvoriť.

Pridajte sa k našim podporovateľom na podpora.postoj.sk

Nevidím výraznejší argument na stoeurový rozdiel v rodičovskej dávke na dvojročné dieťa medzi matkami, ktoré si ešte neplatili poistenie, a tými, ktoré si platili poistenie osem mesiacov. Výrazný rozdiel medzi ich podporou sa už odohral počas poberania materskej.

Myslím, že ak by sa tieto dve zmeny dostali do návrhu chystanej úpravy rodičovských dávok, boli by to zmeny k lepšiemu a len s malou dávkou rozpočtového populizmu.Zdieľať

Môj druhý návrh na rozdiel od toho prvého, rozpočtovo neutrálneho, je už populistickejší, no snáď nie veľmi.

Začiatok škôlkarskej sezóny opäť priniesol problém pre špecifickú kategóriu náhodne vybratých matiek. Ide o tie, ktorým neprijali deti do škôlky z dôvodu preplnenosti a zároveň nemajú už menšie deti, teda ani nárok na materskú či rodičovskú dávku. Tieto matky, prípadne otcovia, sú mimo systému. Zostanú síce poistencami štátu, ale nárok na podporu nemajú. 

Pre väčšinu matiek to nie je problém, ale pre ženy v spádových mestách, kde rodičia nahlasujú deti do škôlok pri svojich zamestnaniach, to je seriózna komplikácia.  A tá sa ešte zvýši s uplatnením povinnosti dať do škôlok všetky päťročné deti.

Šancou pre takúto matku sú starí rodičia či iní príbuzní alebo súkromné škôlky, čo ale pre ňu znamená obetovať väčšinu príjmu na tento poplatok.

Tu navrhujem v prípade, ak žena predloží rozhodnutie zo škôlky o neprijatí dieťaťa z kapacitných dôvodov, aby jej vznikol nárok na „škôlkarsku podporu“. Teda na podporu, ktorú dnes dostanú matky, ak idú pracovať predtým, ako ich dieťa dovŕši tri roky. To je dnes na úrovni 280 eur mesačne, ale nárok zaniká, ak dieťa dovŕši tri roky.

Na konci článku vás ešte poprosím o jednu vec:

Ak radi čítate moje články na Postoji, staňte sa, prosím, členom klubu podporovateľov Postoja. 

  

Vašich 5 eur mesačne výrazne pomôže k vzniku ďalších našich článkov.
Ďakujem. Fero Múčka

Viac o podpore nájdete na podpora.postoj.sk

Tento článok vyšiel s podporou Konrad Adenauer Stiftung.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia