Čo sa ukrýva v hlbinách jazera Loch ness? Záhada lochnessky sa objasňuje

NETKY.SK • 5 September 2019, 23:05 • 2 min
Čo sa ukrýva v hlbinách jazera Loch ness? Záhada lochnessky sa objasňuje

Záhada bájnej príšery zo škótskeho jazera Loch Ness je opäť o niečo viac rozlúštená.

slovakia

left justify in out

Novozélandskí vedci sa rozhodli vykonať analýzu vzoriek DNA nájdených vo vode a prišli na to, že miesto obrieho monštra sa vo vodách druhého najväčšieho jazera Škótska preháňajú maximálne veľké úhory.

 

Cieľom vedeckého tímu z univerzity v novozélandskom Otago nebolo potvrdiť, alebo vyvrátiť existenciu bájne príšery, o ktorej sú dochované písomné záznamy už zo šiesteho storočia, ale zmapovanie života v jazere.

 

"Ľudia majú radi tajomstvá. My sme za pomoci vedy pridali ďalšiu kapitolu do príbehu o lochneskej záhade," povedal vedúci tímu genetik Neil Gemmell. Postup vedcov bol vo svojej podstate veľmi prostý. Každý živočích za sebou vo vode necháva stopu DNA. Či už pochádza zo šupiny, srsti, peria či moču, moderné metódy dokážu odhaliť pôvod biologického materiálu.

 

Monštrum zmienil opát zo 6. storočia

 

Lochnesska príšera, s menom Nessie, patrí k starému škótskemu folklóru, avšak v posledných desiatkach rokov sa tento mýtus rozšíril po celom svete. 

 

Prvé zmienky o neznámom tvorovi žijúcom v hlbinách jazera pochádzajú zo 6. storočia, kedy sa o nej zmienil opát Adomnán v spise o svojom predkovi svätom Kolumbovi.

 

Popularita netvora začala rapídne narastať od 30. rokov minulého storočia, kedy tento mýtus podporili fotografie údajnej príšery. 

 

 

Drvivá väčšina dôkazov bola spoľahlivo vyvrátená, avšak Nessie má po celom svete rad fanúšikov a mnoho hľadačov, ktorí sa svojho sna, že na dne druhého najhlbšieho jazera v Škótsku (najhlbší bod jazera sa nachádza v hĺbke 230 metrov) bájneho tvora objaví.

 

Na čo vlastne vedci prišli?

 

Gemmellov tím odobral vzorky vody na približne troch stovkách miest v rôznych hĺbkach a dal sa do práce. Pri skúmaní vedci nezistili prítomnosť žiadneho gigantického monštra, naopak objavili veľké množstvo stôp po úhoroch. 

 

Že by sa teda v jazere vyskytovali "superúhori”, ktorí nedávajú spať už generáciám dobrodruhov? "To je otázka... Podľa DNA nie je možné určiť veľkosť úhorov, vzhľadom na množstvo nájdeného materiálu však takúto možnosť nemôžeme ani vylúčiť," hovorí Gemmell.

 

 

Ak vynecháme domnienky o existencii neznámeho monštra s dlhým krkom, potom je najčastejším vysvetlením lochnessky prítomnosť plesiosaura, ktorý by vo veľkých hĺbkach mohol prežiť dodnes. 

 

 

Ani moderná technika žiadne také zviera neobjavila a pravdepodobnosť, že by prípadný druhohorný plaz odolal uloveniu, je veľmi nepatrná. Zozbierané vzorky DNA tiež vylúčili možnosť, že by mohol byť príšerou sumec alebo zatúlaný ospalec grónsky.

 

Gary Campbell, ktorý vedie záznamy o nevysvetliteľných javoch v jazere, ročne dostane zhruba desať hlásení o niečom, čo ľudia považujú za abnormálny jav. Ďalší výskum preto víta a dúfa, že vedci budú vo výskume života v jazere pokračovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies