Hore

Godox V1

Godox V1 je veľmi zaujímavý systémový blesk.

Od tých štandardných sa odlišuje konštrukciou hlavy, ktorá nemá obdĺžnikový, ale kruhový profil. Na trhu je blesk Profoto A1, ktorý s takouto konštrukciou prišiel ako prvý a príchod Godoxu V1 brala značka Profoto ako kopírovanie a hrozila súdnou žalobou. Osobne si nemyslím, že je Godox plagiátom. To by sa mohli hádať medzi sebou všetci výrobcovia štandardných bleskov, lebo vyzerajú veľmi podobne. Naviac Godox nemá podobnú hlavu na blesku prvýkrát, len to bolo na bleskoch s telom odlišnej konštrukcie a bez zoomu.

Podľa obrázkov a aj podľa Profota A1 som čakal, že blesk bude o dosť väčší. Jednoducho prerastený. Ale je rovnako veľký ako ktorýkoľvek profesionálny systémový blesk s veľkým výkonom. To je dobre, pretože v brašni zaberie rovnako veľké miesto.

Konštrukcia je kvalitná, každá časť blesku je robustná, cítite to aj pri otáčaní a vyklápaní hlavy.

Páči sa mi, že telo je štandardné s veľkým displejom, ovládacími prvkami pod ním a vpredu je iluminátor pomocného svetla pre automatické zaostrovanie. Je tu klasická kovová ISO pätica a hlava sa otáča a vyklápa ako u iných systémových bleskov. Klasika, na ktorú sme zvyknutí. Netreba sa učiť novému spôsobu ovládania. To, čím sa blesk odlišuje od štandardu, je hlava s kruhovým profilom. Má integrovaný magnetický držiak príslušenstva a vstavané modelové LED svetlo.

Do blesku sú zabudované najnovšie technológie, vrátane nabíjateľného akumulátora a rádiového ovládania.

Špecifikácia

Externý blesk Godox V1 je prvým kompaktným bleskom od Godox, ktorý je osadený kruhovou zábleskovú hlavou. Disponuje výkonom 76Ws a má plnú podporu TTL a vysokorýchlostnú synchronizáciu (HSS - až 1/8000s). Na rozdiel od klasických externých bleskov s obdĺžnikovou hlavou môže poskytnúť prirodzenejšie kruhové podanie svetla s mäkším prechodom.

Speedlite blesk Godox V1 je napájaný výmennou Li-Ion polymérovou batériou. To mu umožňuje dosiahnuť až 480 zábleskov na plný výkon a skrátenie dobíjacieho času na plný výkon na menej ako 1.5s. To je výhodou napr. pri fotografovaní reportáží, svadieb či športu.

Blesk má v sebe vstavaný rádiový prijímač systému Godox X 2.4G. Môže tak byť použitý ako Master (riadiaci) blesk aj ako Slave (riadený) blesk. Pri použití riadiacej jednotky Godox X1T alebo XPRO je možné blesk na diaľku synchronizovať aj meniť jeho parametre. Je tiež možné využívať vysokorýchlostnú synchronizáciu.

Hlava blesku je vybavená magnetickým portom, vďaka ktorému môžete rýchlo a ľahko použiť veľkú škálu rôzneho príslušenstva (modifikátory, filtre, reflektory), napr. sadu magnetického príslušenstva Godox AK-R1 (dokupuje sa samostatne).

Godox V1 má vylepšenú ergonómiu ovládania. Otočný volič teraz slúži aj ako D-pad, takže je pomocou neho možný rýchly prístup k niektorým dôležitým funkciám blesku. Zároveň sa tak uvoľnili funkčné tlačidlá, ktoré teraz slúžia k prehľadnejšiemu prístupu do jednotlivých skupín bleskov. Displej je veľký, prehľadný a dobre čitateľný.

Blesk sa vyrába vo verziách pre zrkadlovky a bezzrkadlovky Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus/Panasonic, Sony.

Parametre blesku V1

  • Riadenie záblesku: TTL s podporou HSS, manual (voliteľný výkon od 1/1 až po 1/256 v krokoch po desatine clony), stroboskop
  • Rozsah zoomu: 28 - 105 mm
  • Typ hlavy: kruhová s magnetickým portom pre rýchloupínanie príslušenstva
  • Zoom: Automatický / manuálny
  • Maximálny výkon (Ws): 76
  • Smerné číslo (m, ISO 100 @ 50mm zoom): 28
  • Farebná teplota (K): 5600K +/- 200K
  • Rozsah výstupného výkonu: 1/256 - 1/1 v krokoch po 0.1 clony
  • Kompenzácia zábleskovej expozície: + - 3 EV (v krokoch po 0.3 clony)
  • Modelačné svetlo: SMD LED 2W, 3300K + -200K - nastaviteľný výkon v 10 krokoch
  • Dosah pomocného svetla AF: Stred 0.6 - 10m, Okraj 0.6 - 5m
  • Čas nabíjania blesku: 0.1 - 1.5s
  • Doba horenia záblesku: 1/300 - 1 / 20000s
  • Vertikálne otočná hlava: Áno (-7 ° - 120 °)
  • Horizontálne otočná hlava: Áno (0 ° - 330 °)
  • Možnosti synchronizácie: Integrovaný rádiový prijímač Godox X 2.4G, optický slave S1 a S2, 
    hot shoe, synchronizačný konektor 2.5mm
  • Pomocné svetlo AF: áno
  • Bezdrôtové módy: Master / Slave / Off
  • Počet podporovaných skupín: Radio Master - 4 (A, B, C, M), Radio Slave - 5 (A, B, C, D, E) - Skupina D, E ovládaná cez riadiacu jednotku systému Godox X (X1T, XPRO)
  • Počet podporovaných kanálov: 1 - 32
  • Dosah bezdrôtovej komunikácie: až 100m
  • Napájanie: Li-Ion batéria (7.2V / 2600mAh)
  • Počet zábleskov na jedno nabitie: až 480 zábleskov na plný výkon
  • Rozmery blesku: 76 x 93 x 197 mm
  • Hmotnosť blesku: 534g (vrátane batérie)
  • Update firmvéru: Áno - cez USB port
  • Kompatibilita: Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus/Panasonic, Sony


http://www.godox.com/EN/Products_Camera_Flash_V1.html

Blesk v praxi

Blesk som testoval s fotoaparátom Nikon Z7. Aby ho bolo možné používať, musel som nastaviť režim elektronickej uzávierky. To je nutnosť u všetkých bezzrkadloviek. Pred prvým použitím som nabil akumulátor, ten sa vkladá do malého stojančeka s USB-C konektorom. Ani som z krabice nevytiahol zdroj, ale napojil som ho na moju univerzálnu predlžovačku.


Akumulátor sa nabíja v malej dokovacej stanici napájanej cez USB-C.

Blesk som otestoval v exteriéri. Tam sú kladené vyššie nároky na výkon, pretože častejšie fotíte v režime TTL. Výkon blesku je dostatočný aj na väčšiu vzdialenosť. Recyklačný čas je rýchly, na dobíjanie som nečakal. Blesk som otestoval nasadený priamo na fotoaparáte a aj mimo neho, ovládal som ho rádiovo.

Spolupráca s fotoaparátom prebiehala bez problémov. Prakticky som fotil len v režime TTL. Ako Fill-In blesk sa osvedčil výborne. Dávkovanie svetla bolo akurátne a nemusel som použiť korekciu blesku, ani manuálne nastavenie výkonu. Nafotil som s bleskom cez 100 záberov, prístroj signalizoval maximálny počet dielikov na ikonke zostávajúcej kapacity.




Prvý krst zažil blesk na akcii Foto v záhrade, ktorú organizoval fotoklub NOBAF. Blesk bol v režime TTL s nasadeným kopulovitým dómom, hlava čiastočne vyklopená hore.


Naplno som využil blesk na akcii Rímske hry. Ďakujem za ochotné pózovanie a asistenciu členom TOSTABUR-u.






Všetky tri zábery sú snímane v režime TTL, blesk je ovládaný rádiovo, na hlave je nasadený kopulovitý difúzor.


Blesk v režime TTL, ovládaný rádiovo, na hlave je nasadený kopulovitý difúzor.


Blesk v režime TTL, nasadený na fotoaparáte, na hlave je nasadený kopulovitý difúzor.

    
Keď sa takmer zotmelo, ocenil som dostatočný výkon aj rýchly recyklačný čas dobíjania.

Režimy

Blesk ponúka tri režimy. Prvým je TTL, s podporou High Speed synchronizácie do 1/8000 sekundy a s korekciou blesku v rozsahu +/- 3. Ďalej je tu možnosť manuálneho nastavenia blesku 1/256 - 1/1 v krokoch po 0,1 clony. Tretím režimom je stroboskop s nastaviteľnou frekvenciou, výkonom a počtom zábleskov. Nastaviť môžete aj synchronizáciu na prvú alebo druhú lamelu.

Hlava

Hlava blesku je zoomová, prierez je kruhový. Má integrovaný magnetický držiak príslušenstva. Rozsah zoomu je 28-105 mm, ovládať ho môžete automaticky alebo manuálne. Pri použití širokouhlejšieho objektívu potrebujete rozptylku, ktorá je súčasťou doplnkovej sady Godox AK-R1.

Hlava sa dá vyklápať v rozsahu -7 °- 120 °. Mierne sklopenie nadol využijete pri makrofotografii. Horizontálne sa dá hlava otáčať v rozsahu 0 °- 330 °. Nie je problémom odrážať svetlo aj od plochy za vami. Súčasťou hlavy je integrovaná LED dióda.




Výhodou kruhovej hlavy je lepšia kvalita svetla.

LED

LED dióda je integrovaná priamo do hlavy, na spodku kruhového fresnelového difúzora. V interiéri a v noci poslúži ako modelové svetlo a svetlo pre video. Na dennom svetle je výkon nepostačujúci, ale to platí pre LED svetlá všeobecne. Vstavané LED svetlo je pre mňa príjemným prekvapením z hľadiska kvality. Svetlo je teplé a mäkké, rovnomerne difúzované. Výkon je nastaviteľný v 10 krokoch. Pri horších svetelných situáciách ho využijete aj v exteriéri, niekde v tieni.

Neprišiel som na to, ako nastaviť blesk tak, aby sa neodpaľoval blesk, keď je zapnuté LED svetlo. Keď je blesk mimo fotoaparátu, žiaden problém, ale ak je na fotoaparáte, musíte funkciu blesku vypnúť priamo na fotoaparáte.




Keď je zamračené a ste v tieni, využijete LED nielen ako modelové svetlo. Blesk som držal v ruke, mimo fotoaparátu. Svetlo LED je mäkké a má teplú farbu, čo sa koriguje ľahšie, ako zelené svetlo niektorých LED.

Ovládanie

Ovládanie nevybočuje zo štandardu. Sú tu tlačidlá a roller so smerovými voličmi (D-Pad). Návrhári sa nepúšťali do žiadnych experimentov, ako tomu býva napr. u bleskov Nisi, či Metz. Veľký maticový displej je veľmi dobre podsvietený. Nastaviť môžete dĺžku podsvietenia, alebo podsvietenie úplne vypnúť alebo zapnúť natrvalo.


Godox V1 má štandardné ovládanie a veľký, dobre podsvietený, displej.

Pätica

Hot Shoe pätica je kovová a má rýchloupínací mechanizmus, ktorý je praktickejší ako aretácia maticou.

Diaľkové ovládanie

Blesk ponúka dve možnosti bezdrôtového diaľkového ovládania. Môžete ho odpáliť opticky, pomocou záblesku iného blesku. Nastaviť môžete ignorovanie meracieho predzáblesku. V tomto režime nevyužijete TTL. Neponúka možnosť pokročilého optického riadenia blesku, výrobca počíta len s modernejším rádiovým ovládaním. Blesk má zabudovaný prijímač, kompatibilný so systémom Godox X. Vysielač nie je v cene, treba ho dokúpiť. Dosah rádiového ovládania je až 100 m a podporuje aj TTL s HSS. Blesk môže pracovať v režimoch Master a Commander. Nastaviť môžete až 5 skupín a 32 kanálov.

Na koniec je tu aj klasické štúdiové prepojenie cez kábel.

Príslušenstvo

Blesk je dodávaný v puzdre s oranžovým vnútrom, stojančekom, Li-Ion akumulátorom a externou nabíjačkou. Pomocou adaptéra môžete akumulátor nabíjať aj z USB zdroja, vrátane powerbanky.

Modifikátory svetla si musíte dokúpiť. Ja som mal k dispozícii set príslušenstva Quadralite pre kruhovú hlavu blesku Reproter 200TL, čo je vlastne rebrandovaný set Godox AK-R1. Všetko je plne kompatibilné aj s testovaným bleskom. Set obsahuje difúzny dóm, širokouhlý difúzor, klapky, odraznú kartu, grid, sadu korekčných filtrov, snoot a to všetko v tuhom škrupinovom puzdre.

Magnety držia silno, nemusíte sa báť, že pri práci s bleskom vám príslušenstvo len tak odpadne.


Set Godox AK-R1.




Blesk v režime TTL, ovládaný rádiovo, na hlave je nasadený grid.

Rádiový odpaľovač Godox X Pro

K blesku som si na vyskúšanie vypýtal aj diaľkové rádiové ovládanie Godox X Pro. Je vyrobený rovnako robustne ako blesk, s kovovou päticou a veľkým displejom. Škoda, že nie je napájaný akumulátorom, ale dvojicou AA batérií. Niekomu však môže tento spôsob napájania pripadať lepší.

Osobne mi X Pro odpaľovač príde lepší ako X1, ten je ale menší a umožňuje naň nasadiť blesk. Mne však vyhovuje veľký displej a intuitívnejšie ovládanie modelu X Pro.


Godox X Pro.

Záver

Keď som nedávno testoval blesk Quadralite (licencia Godox) s výmennými hlavami, najviac sa mi páčila kruhová hlava. Ja som ale neocenil dizajn blesku a možnosť hlavy meniť. Viac mi vyhovuje, že moja obľúbená hlava je na blesku klasickej konštrukcie. Magnetický upínací systém je skvelá vec, až s dokúpením sady Godox AK-R1 blesk využijete naplno. Bez nej je akýsi holý.

Keď sa pozriem na súčasné predražené systémové blesky výrobcov fotoaparátov, príde mi Godox V1 ako oveľa rozumnejšia voľba. Nielen cenovo, ale aj funkčne. Kvalita spracovania je výborná, za integrovanie rádiového ovládania si výrobca pýta len málo. Mňa osobne potešila kvalita LED svetla a napájanie z akumulátora. Menším nedostatkom je rozsah zoomu 28-105 mm. Praktickejší by bol rozsah od 24 mm. Kvôli širokouhlým objektívom sa nevyhnete kúpe sady Godox AK-R1, v ktorej je aj širokouhlá rozptylka.

S bleskami už niekoľko rokov nefotím, ale ak by som nejaký výkonný potreboval, s najväčšou pravdepodobnosťou by to bol tento. Je to poloprofesionálny blesk, konkurujúci profesionálnym systémovým bleskom, ktoré poráža lepším pomerom cena/výkon a hlavne kvalitou svetla, danou kruhovou hlavou a praktickým príslušenstvom. Plne si zaslúži ocenenie TOP redakcie.

Blesk do testu zapožičal internetový obchod mini-max.sk.

https://www.mini-max.sk/search/?query=godox+v1

https://www.mini-max.sk/blesky/blesky-godox/godox-prislusenstvo/godox-ak-r1-sada-modifikatorov-pre-v1-a-kruhovu-hlavu-h200r

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
meetU
2019-09-12 01:12:02
Karol neskusal si ho prepojit aj s mobilom? Myslim, ze jeden taky blesk a kvalitny foto-mobil by mohol vyriesit problem s nedostatocnym osvetlenim pri vyletoch a dovolenkach, ale aj inych prilezitostiach...
 
youreye
2019-09-17 14:29:27
Najvacsiu vyhodu vidim len v rychlych nadstavcoch! Zaujal ma ale aj tento fesak za tie peniaze:
https://www.amazon.de/YONGNUO-TTL-Blitzgerät-Außenbereich-Lithium-Batterie-DSLR-Kameras/dp/B07WVP4XN4/ref=sr_1_1?crid=3GNUTUQRQMWKM&keywords=yongnuo+yn200&qid=1568723185&sprefix=yn200%2Caps%2C531&sr=8-1
 
mllpo
2019-09-18 13:18:01
Smerné číslo (m, ISO 100 @ 50mm zoom): 28
Vedel by niekto preratat/napísať, koľko to je pri 105mm?

Lebo taký GodoxTT600 má smerné číslo 60 (ISO 100 / 105mm). Za tretinu ceny.
 
mllpo
2019-09-18 21:59:18
príspevok od: youreye
Najvacsiu vyhodu vidim len v rychlych nadstavcoch! Zaujal ma ale aj tento fesak za tie peniaze:
https://www.amazon.de/YONGNUO-TTL-Blitzgerät-Außenbereich-Lithium-Batterie-DSLR-Kameras/dp/B07WVP4XN4/ref=sr_1_1?crid=3GNUTUQRQMWKM&keywords=yongnuo+yn200&qid=1568723185&sprefix=yn200%2Caps%2C531&sr=8-1
vyhoda vlastne len v kruhovom svetle. rychle nastavce sa daju poriesit aj inak.
https://www.amazon.com/Godox-Speedlight-Adapter-V860II-Yongnuo/dp/B07NYXP41W
 
youreye
2019-09-19 10:51:41
príspevok od: mllpo
vyhoda vlastne len v kruhovom svetle. rychle nastavce sa daju poriesit aj inak.
https://www.amazon.com/Godox-Speedlight-Adapter-V860II-Yongnuo/dp/B07NYXP41W
no ved prave!
 
majster333
2020-09-29 08:29:24
Super blesk, mám ho skoro rok a fotil som s ním na pár svadbách... jeho veľkou nevýhodou je ale veľmi ľahko reagujúce ovládacie koliesko s kruhovým rolerom na sony A7R3 to nestále nechcene čelom prenastavujem výkon a mód. blesk sa dá zablokovať a odblokovať podržaním tlačidla čo je ale dosť nepraktické pri potrebe rýchlej zmeny výkonu. prípadne keď na to zabudnem a až po pokazených fotkách zistím že som zabudol zablokovať ovládanie. na staršom godoxe 685s sa mi také niečo nikdy nestalo a fotenie bolo o dosť pohodlnejšie z tohto hľadiska.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované