Mozgovo mŕtva žena v Brne donosila a porodila dieťa

NETKY.SK • 2 September 2019, 12:35 • 2 min
Mozgovo mŕtva žena v Brne donosila a porodila dieťa

BRATISLAVA - Lekári vo Fakultnej nemocnici Brno zaznamenali mimoriadne neobvyklý prípad. 117 dní udržiavali životné funkcie mozgovo mŕtvej ženy, ktorá teraz porodila zdravé dieťa.

slovakia

left justify in out

Ako prezradili v pondelkovej tlačovej správe, 27-ročnú ženu letecky previezli 21. apríla na Oddelenie urgentného príjmu do FN Brno po tom, ako ju našli v bezvedomí. Záchranári udržali dychovú aktivitu a po vyšetrení CT jej zistili rozsiahle krvácanie v ľavej mozgovej hemisfére. Následne sa zastavila spontánna dychová aktivita a klinické neurologické vyšetrenie potvrdilo areflexiu, teda smrť mozgu. Od tej chvíle vyvinuli lekári spolu s nelekárskymi zdravotnými pracovníkmi Kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny FN Brno a Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity (LF MU) spolu s lekármi Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN Brno a LF MU všetko úsilie, aby žene zaistili stabilizáciu vitálnych funkcií a mohli zachrániť plod v tele matky.

 

img

Zaviedli komplexnú dlhodobú resuscitačnú starostlivosť, ktorá štandardne zahŕňa starostlivosť o funkcie srdca, pľúc a obličiek. Súčasťou bola maximálna snaha o zachovanie integrity kožného povrchu a prevencia proti infekčných komplikáciám. Špeciálnu pozornosť venovali problematike výživy s cieľom zabezpečiť energetické potreby matky a optimálny rast a vývoj plodu.

V pondelok 24. júna gynekologické konzílium potvrdilo hmotnosť plodu 980 gramov s nádejou, že sa vyvíja. V júli sa ukázalo, že liečbu nastavili dobre, keďže plod naberal na hmotnosti, ktorá v polovici júla dosiahla 1500 gramov. Obetavú a profesionálnu prácu poskytoval aj tím nelekárskych zdravotných pracovníkov.

Vo štvrtok 15. augusta, na Deň Brna, v Centrálnych operačných sálach FN Brno cisárskym rezom ukončili graviditu v 34+3 týždni tehotenstva. Dievčatko malo po narodení hmotnosť 2130 gramov a meralo 42 centimetrov.

 

img

Ako prezradili zástupcovia FN Brno, žena strávila v nemocnici do pôrodu necelých 17 týždňov. Jej klinickú smrť zapríčinila cievna malformácia a následné krvácanie. Počas pobytu v nemocnici nastali štyri razy infekčné komplikácie, ktoré si vyžadovali nasadenie cielenej antibiotickej liečby. Všetky lieky museli zvoliť s ohľadom na plod.

Podľa ich informácií podobných prípadov opísali na svete približne 20, no tento je výnimočný v dĺžke hospitalizácie a s tým súvisiacou veľkosťou plodu, ktorú sa im podarilo dosiahnuť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies