Aj žralok modrý má strach, tomuto predátorovi sa radšej vyhýba

NETKY.SK • 2 September 2019, 11:43 • 2 min
Aj žralok modrý má strach, tomuto predátorovi sa radšej vyhýba

BRATISLAVA – Viacerí si možno myslíte, že v mori vás nemôže stretnúť nič horšie, ako žralok modrý. Práve táto paryba (základ vonkajšej kostry tvorí chrupka) je často mylne považovaná za najväčšieho predátora morského sveta. Existuje však jeden živočích, z ktorého má strach aj tento mäsožravec.

slovakia

left justify in out

Žralok modrý sa dostal do nášho povedomia najmä po filme "Čeluste" (1976) od známeho tvorcu science-fiction Stevena Spielberga. Scénky ako loví ľudí sú samozrejme prispôsobené samotnému filmu. Žraloky nelovia ľudí, človek dokonca ani nepatrí na ich jedálniček. Pokiaľ aj dôjde k nejakým formám útoku, dá sa to vysvetliť veľmi ľahko. Žraloky si len jednoducho zamenia siluety ľudí, ktoré sa pri plávaní vznášajú vo vode, so siluetou plutvonožcov, ktoré tvoria základnú zložku ich potravy. 

 

 

Žraloky modré sa vo väčšom počte vyskytujú pri pobreží Kalifornie, presnejšie neďaleko San Francisca. Ako mäsožravce tu vďaka tuleňom sloním nachádzajú vždy dostatok potravy. Vedec Salvador Jorgensen z Inštitútu Monterey Bay Aquarium zistil, že aj žraloky majú strach. Svojím 15-ročným výskumom sa dopátral, že žraloky sa v tejto lokalite zvyknú zdržiavať aj niekoľko mesiacov. Keď však zacítia nebezpečenstvo, v priebehu niekoľkých sekúnd oblasť opustia. To je prirodzený reflex každého tvora na Zemi. Prečo však žraloky tak náhle opustili oblasť, ktorá je pre ich život ako stvorená?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

What an epic adventure diving with these majestic giants. #greatwhiteshark #cagedive #GoPro #HERO7Black

Príspevok, ktorý zdieľa Jing Liu (@jingleeve),

 

Odpoveď je kosatka dravá. "Keď sa ocitnú v blízkosti kosatiek, žraloky modré okamžite opustia svoje lovecké revíry a do oblasti sa nevrátia aj jeden rok. Tento stav nastane aj v prípade, ak kosatky revírom len prechádzajú," vyjadril sa Jorgensen.

 

Z ďalšieho známeho filmu "Zachráňte Willyho" sa kosatka javí ako milé zvieratko pripomínajúce skôr delfína ako morského predátora. Vedecký výskum však potvrdil, že žraloky sa obávajú týchto cicavcov právom.

 

img

 

Po prvýkrát to Jorgensen spozoroval v roku 2009, keď z Farallonských ostrovov uniklo dokopy 17 dospelých jedincov žraloka modrého len v priebehu niekoľkých minút. Oblasť nebola zamorená a prirodzenej potravy tiež rapídne neubudlo. Dnes je už jasné, že predátori sa báli kosatiek dravých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies