Spoločnosť Spravodlivosť 10. september 2019

Goodbye

Martin Hanus
Martin Hanus

Nielen o tom, prečo Ivetta Macejková včera na Súdnej rade tak prekvapivo pohorela.

Nielen o tom, prečo Ivetta Macejková včera na Súdnej rade tak prekvapivo pohorela.

Martin Hanus

Martin Hanus

Goodbye
Tri kandidátky na post predsedu Najvyššieho súdu, zľava Jana Bajánková, Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová počas včerajšej voľby na Súdnej rade, 9. septembra 2019 v Bratislave. FOTO TASR – Pavol Zachar

 

Včerajší deň ovládol proces s Marianom Kočnerom, ktorý prvýkrát od svojho zatknutia vystupoval na verejnosti, hájil sa v kauze zmeniek siahodlhým monológom a udivoval sebavedomím v starom štýle, akoby ani nebol podozrivý z objednávky vraždy a prípravy ďalších vrážd.

Jedna udalosť sa včerajšej obhajobe Kočnera nemohla zďaleka vyrovnať mierou pozornosti, no mierou významu ho presahovala: 18-členná Súdna rada včera sedem hodín rozhodovala o novej predsedníčke Najvyššieho súdu a spomedzi troch kandidátov, Ivetty Macejkovej, Jany Bajánkovej a Sone Mesiarkinovej, si nevybrala nikoho.

Včerajšia Súdna rada tak priniesla hneď tri pozitívne správy.

1.  2009 – 2019, civilizačný posun za jedno desaťročie

Najskôr začnem osobnou spomienkou: prvýkrát som bol na zasadnutí Súdnej rady pred desiatimi rokmi, keď sa Štefan Harabin pred preplnenou a vzrušenou sálou ako v divadle katapultoval z postu ministra spravodlivosti na post šéfa Najvyššieho súdu. Súdna rada bola zložená na jeho obraz, 15 členov hlasovalo za jeho zvolenie, jeho jediná protikandidátka Eva Babiaková nezískala ani hlas.

To boli len počty, oveľa horšia bola tá dusivá atmosféra a pohľad na väčšinu nemých tvárí členov Súdnej rady – nielen ľudia v publiku, aj oni sami si uvedomovali, že nie sú žiadnym vrcholným samosprávnym orgánom slovenského súdnictva, ale len nástrojom moci a pomsty jedného muža. Štefan Harabin tu mal svoje pušky, Gabrielu Šimonovú, Máriu Usačevovú, Annu Markovú a Helenu Kožíkovú, ktoré boli schopné podujať sa na akúkoľvek špinavú prácu.

Táto rola čističky pripadla počas onoho júnového dňa spred desiatich rokov na smutne známu Helenu Kožíkovú, ktorá sa jej očividne ujala bez väčšieho premáhania: Evy Babiakovej sa opýtala, či je naozaj pravda, že má vážne problémy s alkoholom. V sále to zašumelo, Kožíková sa vzápätí rozhorčila nad rozhorčenými, novinárom vyčítala, prečo toľko píšu proti Harabinovi, ale takúto základnú informáciu o jeho protikandidátke si nezistili.

Ako komparzistka sa následne ozvala aj Daniela Švecová, ktorá sa Harabina opýtala, ako priestorovo zabezpečí Najvyšší súd. Kým on odpovedal očierňovaním svojho predchodcu Karabina, ona prikyvovala, jej úloha bola splnená.

Včerajšie zasadnutie ukázalo, že po desiatich rokoch možno hovoriť o civilizačnom pokroku: v Súdnej rade síce ešte ďalej sedia nemé tváre, ktoré plnia želanie niekoho v pozadí, ale už tam nesedia hrmotní ľudia s morálnou výbavou Kožíkovej. Kandidáti tak čelili ozajstným otázkam aj pripomienkam, nebolo to divadlo, ale skutočné vypočúvanie, tón zasadnutia udávali najmä Pavol Žilinčík, Lajos Mészáros, Dušan Čimo, pýtali sa aj Elena Berthótyová či Miloš Kolek.

Práve účasť Žilinčíka ukazuje, aké je dôležité, aby v Súdnej rade sedelo ešte viac nesudcov, ktorí nie sú previazaní rôznymi väzbami, majú nadhľad a môžu si dovoliť programovo provokovať.

2. Debakel Ivetty Macejkovej

Bývalá šéfka Ústavného súdu vstupovala do včerajšej voľby s nemalým sebavedomím. Jej kandidatúru podpísalo až 26 sudcov Najvyššieho súdu, čo nebolo ani tak vyjadrením túžby po Macejkovej, ale skôr sudcovského oportunizmu, ktorý sa ťahá za novým ťažiskom moci.

Macejková ostala počas prezentácie verná svojej povesti: vystupovala rázne a energicky (jej kritik by povedal arogantne), z jej správania bolo jasné, že za svoje stúpanie na vrchol v slovenskej justícii nevďačí ani tak náhode, ako skôr šťastnej kombinácii priemernosti a odhodlanosti.

Keď Macejková hovorila o svojom sudcovskom príbehu, hovorila najmä o funkciách, ktoré zastávala. Ale ešte príznačnejšie bolo, cez aké dve rozhodnutia svojej éry na Ústavnom súde sa charakterizovala: tým, ako sa jej podarilo zadefinovať rolu Súdnej rady a ako sa v závere pričinila o zrušenie bezpečnostných previerok. Každý v sále rozumel, že tieto dve rozhodnutia si vybrala iba z dôvodu, aby sa zaliečala väčšine Súdnej rady, akoby prítomných sudcov presviedčala slovami „som jedna z vás, sme jedna partia“.

Tak napokon stúpala nahor počas celej sudcovskej kariéry, preto verila, že rovnaké kvality môžu stačiť aj teraz. 

Radi čítate Postoj?

Bez vás by sme Postoj nemohli tvoriť.

Pridajte sa k našim podporovateľom na podpora.postoj.sk

Lenže prostredie aj okolnosti jej už nepriali, viackrát sa tak ocitla v trápnej situácii. Keď ju Pavol Žilinčík vyzval, aby konečne zverejnila svoju záverečnú prácu z košickej Vysokej školy bezpečnostného manažmentu, lebo „človek je až hladný dozvedieť sa“, k čomu dospela predsedníčka Ústavného súdu pri analýze implementácie európskeho práva do judikatúry Ústavného súdu, suverénnej Macejkovej na chvíľu došiel dych.

Ale svoju absurdnú líniu v tejto absurdnej kauze si držala až do konca, prácu teraz nezverejní, lebo médiá sa ju snažili diskreditovať a v závislosti od výsledku voľby podá trestné oznámenie alebo žalobu na ochranu osobnosti.

Hlasovanie sa napokon skončilo malou senzáciou. Bývalú predsedníčku Ústavného súdu volil iba jeden (jeden!) člen Súdnej rady a nečakane tak stroskotala už v prvom kole.

3. Ide sa odznova

V druhom kole sa napokon rozhodovalo medzi Bajánkovou a Mesiarkinovou. Druhá kandidátka pôsobila sviežejšie, neobmedzovala sa len na formálne vyjadrenia, tvrdila, že chce Najvyšší súd otvoriť verejnosti, aby sudcovia nekomunikovali len prostredníctvom hovorcu. Mesiarkinová však svojho času prisúdila Harabinovi 100-tisíc eur ako odškodné za články v denníku Pravda, včera hovorila, že v tom bola aj jej naivita a priveľká úcta k inštitúcii predsedu Najvyššieho súdu.

Problém je v tom, že Mesiarkinová rozhodne nepôsobí dojmom naivity.

Týmto dojmom nepôsobila ani Jana Bajánková, predstaviteľka sudcovského establišmentu, ktorá platila pred voľbou za favoritku aj spolu s Macejkovou. Z jej prezentácie bolo zjavné, že nejde o kandidátku zmeny, ale akejsi postharabinovskej kontinuity.

Bajánková bola pred tými desiatimi rokmi členkou Súdnej rady ako tichá, ale fungujúca súčasť tohto Harabinovho orchestra. Keď už bolo jasné, že Smer hodil Harabina cez palubu, dve ženy profitujúce z jeho systému, Švecová aj Bajánková, sa mu v roku 2014 obrátili chrbtom. Švecová sa stala po Harabinovi predsedníčkou Najvyššieho súdu, Bajánková zas bola šéfkou Súdnej rady a od včera chcela po Švecovej prebrať žezlo na Najvyššom súde.

Napokon delil Bajánkovú od zvolenia len jeden hlas, čo bola tretia dobrá správa dňa.

Samozrejme, pre samotný výsledok bolo nemenej dôležité ako priebeh zasadania rady aj politické zákulisie, ktoré včerajšku predchádzalo. Podľa informácií Postoja dostali niektorí členovia Súdnej rady (troch nominuje vláda, ďalších troch parlament) signál z vládnej koalície, aby dali hlas práve Bajánkovej.

Najmä z pohľadu Smeru dávalo zmysel, aby Súdna rada zvolila práve ju – všetkým bolo zrejmé, že Macejkovú by v prípade zvolenia odmietla vymenovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Pre koalíciu na čele so Smerom bola Bajánková najschodnejšiou voľbou. Ficova strana si ju už odskúšala po roku 2014, bola presne tým typom, ktorý nepúta pozornosť excesmi a vie vyhovieť novej mocenskej objednávke. Keby Súdna rada včera Bajánkovú zvolila, prezidentka by možno chvíľu rozmýšľala, či existujú vážne dôvody na jej odmietnutie, ale argumenty na takýto vážny konflikt so Súdnou radou by sa jej hľadali oveľa ťažšie ako v prípade Macejkovej.

Niekedy na jeseň sa preto uskutočnia nové voľby, do ktorých sa už nemôžu prihlásiť odmietnutí kandidáti z prvej voľby. Pre Smer to však bude naliehavý dôvod, aby do volieb hľadal priechodného kandidáta, a to ešte kým kontroluje časť nominantov v Súdnej rade.

Ak by sa v rozdelenej Súdnej rade nenašla väčšina pre Smerom odobreného kandidáta ani v druhej voľbe, stále bude žiť šanca, že na čele Najvyššieho súdu dôjde ku zmene – nie tej kašírovanej ako dosiaľ, ale k tej skutočnej.  

Na konci článku vás ešte poprosím o jednu vec:

Ak radi čítate moje články na Postoji, staňte sa, prosím, členom klubu podporovateľov Postoja. 

  

Vašich 5 eur mesačne výrazne pomôže k vzniku ďalších našich článkov.
Ďakujem. Martin Hanus

Viac o podpore nájdete na podpora.postoj.sk

 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia