Cez víkend Apple a jeho partnerská firma Foxconn priznali, že porušili čínsky zákonník práce, tým že zamestnávali v tamojších fabrikách príliš veľa dočasných pracovníkov. Reagovali tak na obvinenia China Labor Watch, ktorá už minulý týždeň vydala správu, kde obe firmy obviňuje aj z porušenia pracovných podmienok.

Obvinenia prichádzajú vo veľmi nevhodnom čase pre kalifornskú IT firmu, keďže už dnes sa chystá predstaviť svoju novinku na trhu iPhone 11. Podľa dostupných informácií sa treba pripraviť na klasický upgrade vlaňajších modelov. Zásadné zmeny si má Apple nechať na budúci rok.

Akcie Apple sa v pondelok obchodovali  okolo 213 dolárov. Od začiatku roka však vzrástli o viac ako 30 percent.

Vykorisťovanie študentov

Nezisková organizácia robila v auguste skryté kontroly vo fabrike Foxconnu v meste Zhengzhou a zistila, že dočasní zamestnanci tam tvoria viac ako 50 percent zo všetkých ľudí, pričom čínske zákony dovoľujú len 10 percent. Foxconn zvyčajne najíma dočasných pracovníkov v letnej sezóne, aby stihla vyrobiť dostatok iPhonov na hlavnú predajnú sezónu pred Vianocami. Sú to často aj študenti, ktorí robia veľa nadčasov, ktoré sú podľa Foxconnu dobrovoľné. Podľa zistení China Labor Watch študenti robili mesačne až 100 hodín nadčasov, hoci zákon dovoľuje len 36 hodín.

„Apple prenáša náklady z obchodnej vojny cez svojich dodávateľov na pracujúcich a profituje z ich vykorisťovania,“ cituje obvinenia China Labor Watch na adresu Apple agentúra Bloomberg.

Ponuré predpovede

Analytici predpovedajú Apple nie veľmi optimistické predaje jeho iPhonov v tomto roku.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa