Hore

S čím na portréty? III.

V prvej časti seriálu sme sa venovali tomu, aké parametre má mať technika používaná pri portrétnom fotografovaní.

V pokračovaní sme si ukázali konkrétne príklady toho, s čím sa dá portrét fotiť. Napokon je to celá škála objektívov na fotoaparátoch s rôznou veľkosťou snímača. Sériu zavŕšime prehľadom konkrétnej techniky. Berte to čisto ako príklad, nie je v mojej moci vymenovať všetky odporúčaniahodné kombinácie. Ak vám niektorý komponent nevyhovuje, nájdite si za neho náhradu, alebo ekvivalent u inej značky.

Príklad vhodných zostáv

Každý poníma portrét po svojom. Niekomu vyhovuje reportážnejšie ladený portrét širokouhlým objektívom, ďalší dáva prednosť prirodzenej perspektíve základného objektívu a ďalší staví na istotu wow efektu portrétneho objektívu alebo teleobjektívu. Úplným začiatočníkom odporúčam staviť na wow efekt portrétnych objektívov. Budú vám tvrdiť, že nie sú tak univerzálne, ako napr. základný objektív, ale ja tvrdím, že radšej menej fotiek, ale výnimočnejších. Chcete sa predsa výraznejšie odlíšiť od šedivého priemeru setového objektívu? Preto investujte predovšetkým do objektívu. Ten sa na fotkách prejaví viac, ako to, či máte starší alebo najnovší fotoaparát.

APS-C zrkadlovka

Začneme zatiaľ najrozšírenejším typom fotoaparátov, amatérskymi APS-C zrkadlovkami. Je jedno, aký máte model. Aj zo starého a lacného modelu, ako je napr. Nikon D3100, či Canon EOS 1000D, urobí vhodný objektív takmer profesionálne fotiacu zostavu. A nie je to ani drahé. Vyššie modely majú výhodu v lepšom hľadáčiku, lepšom zaostrovaní, poskytujú kratší expozičný čas a HSS synchronizáciu s bleskom. V prípade portrétnych objektívov sa často jedná o objektívy navrhnuté pre FF zrkadlovky, čo vôbec nevadí. Len si treba prepočítať ekvivalentnú ohniskovú dĺžku.

Kvôli určitým parametrom, odporúčaným pre portrétnu fotografiu, je lepšie vyberať z vyšších modelov, k akým patrí napr. Nikon D7500, či Canon EOS 90D (na obrázku). Nie je to ale podmienkou.

Vzhľadom na faktor orezu u APS-C fotoaparátov je ekvivalentom typického portrétneho objektívu 50 mm objektív. Amatérske majú najčastejšie svetelnosť F1,8 a vyznačujú sa výborným pomerom výkon/cena. Napr. Nikon AF-S 50/1,8G (EQ=75 mm).

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
lukas9206
2019-09-10 09:48:26
Mám Sony 6400 a rozmýšľam nad Sigmou 16 1.4. Alebo je to blbosť? Po prepočte na A-PSC to bude 24mm. Alebo ísť radšej do Sigmy 30 alebo 56? Tam sa ale bojím že po prepočte ohniskovej vzdialenosti na A-PSC by som sa napríklad pri fotení nejakej oslávi v interiéri nemusel zmestiť do miestnosti 😂
 
blahoslav J B Art
2019-09-10 12:24:12
príspevok od: lukas9206
Mám Sony 6400 a rozmýšľam nad Sigmou 16 1.4. Alebo je to blbosť? Po prepočte na A-PSC to bude 24mm. Alebo ísť radšej do Sigmy 30 alebo 56? Tam sa ale bojím že po prepočte ohniskovej vzdialenosti na A-PSC by som sa napríklad pri fotení nejakej oslávi v interiéri nemusel zmestiť do miestnosti 😂
sak si na setaku vyskusaj tie konkretne ohniska a potom si kup ktore potrebujes
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované