Prečo mačka škrabe

MVDr. Tomáš Schuster, MBA 2

Škrabanie predmetov je prejavom bežného mačacieho správania sa,  pričom nezáleží na pohlaví, ani na tom, či je zviera kastrované alebo nie.

Mačka škrabe z dvoch dôvodov

ingimage

Pre udržanie dobrého stavu pazúrikov a ako forma komunikácie. Škrabaním  necháva jednak vizuálne značky a zároveň zanecháva na predmetoch jedinečný pach, ktorý sa uvoľňuje  z pachových žliaz na packách.

Mačkám, ktoré nemajú prístup von, by mal majiteľ zabezpečiť vhodné škrabadlá, aby za „obeť“ nepadla sedačka  alebo nábytok. 

Koľko potrebujeme škrabadiel?

Počet škrabadiel v domácnosti by mal zodpovedať počtu mačacích obyvateľov, pričom by jednotlivé škrabadlá mali byť rozložené po celom priestore, aby medzi zvieratami nedochádzalo ku konfliktom. Ak si Vaša mačička brúsi pazúriky na nábytku alebo na kresle, nikdy ju  pritom netrestajte ani na ňu nezvyšujte hlas.

Niektoré mačky si môžu  vypestovať návyk, že aj negatívna pozornosť je pozornosť a snažia sa takto na seba upozorniť. Ak ju chcete od tohto správania odnaučiť môžete vyskúšať postriekať ju čistou vodou z vodného rozprašovača alebo striekačky.  

Prečítajte si viac: Aj mačka môže byť v strese.

Keď mačka škriabe, čo by nemala

Miesta, ktoré mačka na škrabanie vyhľadáva a na túto činnosť nie sú určené, je vhodné tiež prikryť alebo použiť obojstrannú lepiacu pásku, ktorá mačku od škrabania odradí. K nábytku alebo kreslu je potrebné postaviť škrabadlo a zvýšiť jeho atraktívnosť použitím mačacej mäty alebo vhodným umiestnením potravy.

Autor článku:  MVDr.Tomáš Schuster, MBA Veterinárna klinika Zverland

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. moja mačka ked škrabe a otiera sa mi o nohy, tak je hladna. Vtedy jej dam konzervu (brit s lososom) a potom prijde ku mne a spokojne pradie

Pridaj komentár