Pred 120 rokmi sa narodil autor slávnej novely o rybárovi Santiagovi

NETKY.SK • 19 Júl 2019, 13:09 • 2 min
Pred 120 rokmi sa narodil autor slávnej novely o rybárovi Santiagovi

OAK PARK/BRATISLAVA - Od narodenia amerického spisovateľa, novinára a vojnového korešpondenta Ernesta Hemingwaya uplynie v nedeľu 21. júla 120 rokov. Svetu zanechal množstvo hodnotných diel, ktoré inšpirujú ľudí dodnes. Medzi nimi napríklad romány Zbohom zbraniam, Komu zvonia do hrobu, ale predovšetkým novelu Starec a more, za ktorú dostal v roku 1954 Nobelovu cenu za literatúru.

slovakia

left justify in out

Ernest Miller Hemingway sa narodil v 21. júla 1899 v meste Oak Park v štáte Illinois v USA. Vyrastal v rodine šiestich detí, jeho otec bol lekárom a matka učiteľka spevu. Otec ho osobným príkladom a nadšením viedol k láske k prírode, lovu a športu. Od januára 1916 začal prispievať reportážami do školského časopisu a v školskom almanachu sa objavovali aj jeho prvé poviedky. O rok neskôr zmaturoval a napriek prianiu rodičov začal pracovať ako reportér pre noviny Kansas City Star.

 

img

 

V máji 1918 odcestoval Hemingway do Európy kde okúsil hrôzy prvej svetovej vojny. Vážne zranenie spôsobené črepinami z míny spôsobilo, že sa stal aj prvým zraneným Američanom na talianskom fronte. Po návrate domov, kde bol vodičom sanitky i vojnovým spravodajcom, začal sa však venovať literárnej tvorbe.

 

Neskôr sa stal jedným z najvýznamnejších predstaviteľov skupiny intelektuálov nazvanej stratená generácia, ktorá sa vytvorila okolo americkej emigrantky v Paríži Gertrúdy Steinovej. Skupinu tvorila povojnová generácia umelcov. Základnou témou ich diel bolo sklamanie a skepsa, rozklad ľudských i spoločenských hodnôt a hľadanie východiska v úteku do prírody alebo ku kultúre.

 

img

 

Ernest Hemingway pôsobil počas druhej svetovej vojny ako frontový dopisovateľ. Dlhé roky prežil na Kube, ako aj v meste Key Weste na Floride a počas safari v Afrike prišiel pri leteckej havárii takmer o život.

 

 

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru a prestížneho amerického novinárskeho a umeleckého ocenenia Pulitzerovej ceny hovoril: "Na písaní nie je nič zložité. Všetko, čo musíte spraviť je len si sadnúť za písací stroj a krvácať."

V roku 1926 vydal prvý román Slnko aj vychádza, v ktorom vyjadril sklamanie intelektuálov po prvej svetovej vojne. Zbohom zbraniam (1929) opísal príbeh lásky medzi zraneným americkým vojakom a jeho mladou anglickou ošetrovateľkou v talianskej nemocnici. Tento román, rovnako ako aj román Komu zvonia do hrobu (1940) z obdobia španielskej občianskej vojny, na ktorej sa Hemingway zúčastnil ako vojnový korešpondent, patrí medzi jeho najlepšie diela.

 

 

Najväčšiu slávu však priniesla Hemingwayovi novela Starec a more (1952), ktorú napísal na Kube za osem týždňov. Napokon aj autor samotný hovoril, že je to to najlepšie, čo za celý život napísal. Práve za toto dielo dostal v roku 1954 Nobelovu cenu za literatúru. Pri prevzati ocenenia sa vyjadril so slovami: "Nerobil som nič iné, iba písal to, čo mi kubánske more diktovalo."

 

img

 

Zomrel 2. júla 1961 v malom mestečku Ketchum v USA necelé tri týždne pred svojimi 62. narodeninami údajne na následky pokusu o samovraždu, rovnako ako jeho otec, ktorý sa zastrelil. K samovražde mala Ernesta Hemingwaya dohnať depresia, ale rodina spisovateľa túto verziu poprela. Oficiálna verzia znie tak, že sa nešťastne postrelil pri čistení svojej zbrane.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona