Neprestávate sa hrbiť? Prinášame vám zopár cenných rád!

Zvykli sme si žiť usadlo. Vyplýva to viac-menej z našich pracovných povinností a celkového vyčerpania. Keď máme toho veľa, skôr sa unavíme a následne sa nám už nič nechce. Pohyb a rôzne športové aktivity odsúvame bokom. To musíme napraviť! Už ste sa dnes videli v zrkadle? Teraz nehovoríme o vašej vizáži, ale o držaní tela.

Prečo sa vlastne hrbíme? Začať sa hrbiť nie je vôbec náročné. Horšie je potom sa tohto zlozvyku odnaučiť. Hrbenie súvisí s nevhodnou záťažou práve v horných častiach chrbtice. Tú dokáže spôsobiť nadmerné nakláňanie sa za pracovným stolom k obrazovke počítača, ku knihám a pod. Na tieto zlozvyky nás ,žiaľ, upozorní až nepríjemná bolesť v krížovej a aj krčnej časti chrbtice. S tým sa spája aj tzv. stuhnutá šija, či bolesť v ramenách. Jednoducho povedané – Bolí nás celý človek!

Naučte sa stať vzpriamene, často sa kontrolujte

Ak si správne držanie tela nedokážete sami ustrážiť, poproste blízkych alebo kolegov, aby vás častejšie napomínali. Nie je to žiadna hanba, ide predsa o vaše zdravie. Možno sa tak pod vplyvom okolia viac začnete o seba zaujímať, keďže vám ich uštipačné poznámky budú nepríjemné.

Správnemu držaniu tela sa učte v stoji. Hlavu držte vzpriamene, nezakláňajte sa. Vzhľadom na os krku by mala brada zvierať pravý uhol. To sa vám snáď aj podarí, len to nemá byť záležitosťou na niekoľko minút pred zrkadlom. Ramená stiahnite dozadu a snažte sa dosiahnuť mierne napätie aj v brušnej časti. Tým sa teda pootočí, respektíve dvihne nahor panvová časť. Dôležité je aj udržať váhu tela viac na prednej časti chodidiel.

S nesprávnym držaním tela súvisí celý rad zdravotných ťažkostí. Ide o problémy s dýchaním, trávením, často vás potrápia bolesti chrbtice a celkové vyčerpanie.

Vyhovárame sa na sedavé zamestnanie. Celý deň však v práci nepresedíme…

Správne držanie tela sa dá ustrážiť aj v sede, respektíve pri bežnej práci za počítačom. Práve nezdravé pracovné prostredie, ktoré ani nevylepšujete, ohrozuje zdravie chrbtového svalstva. Stolička by mala mať ergonomický tvar, aby sme sa zbytočne nenakláňali a nekrivili si chrbticu do tvaru C.

Eskovitá chrbtica je najkrajšou a najzdravšou zároveň. Vždy sa snažte svojej chrbtici uľaviť aj pri zdĺhavej práci. Pravidelne sa prejdite, ponaťahujte svalstvo a oddýchnite si. Pri posilňovaní chrbtových svalov sa treba zamerať aj na brucho a panvu. Je to jeden vzájomne prepojený systém a inak to fungovať ani nebude.

Foto: pixabay.com