Zdravie / 05. september 2019

Veci, ktoré zabíjajú váš mozog

Mozog je najdôležitejšou časťou nášho tela. Niekto si možno povie, a čo srdce, ale aký má zmysel srdce, ak váš mozog nefunguje. Nielen preto si je ho nutné chrániť. Chrániť všetkými možnými dostupnými prostriedkami.

A jednou z úspešných metód ochrany je prevencia v podobe eliminácie škodlivých faktorov, ktoré ho postupne ničia. Pokúste sa ich z vášho života odstrániť a budete na tom lepšie. 

Multitasking 

Sú ľudia, ktorí majú problém s jednou úlohou, nehovoriac o tom, že by ich robili niekoľko naraz, ale nejde o nich. Faktom je, že keď robíte niekoľko vecí naraz, neustále medzi nimi prepínate a tým míňate svoju drahocennú a už nekonečnú energiu, v dôsledku čoho sa váš mozog rýchlejšie unaví. Na pokazený počítač vám stačí dobrý servis PC, ale mozog sa len tak ľahko vymeniť nedá. Musíte sa vyhýbať škodlivým faktorom. 

Samozrejme, neznamená to, že ste odsúdení do "šrotu", len si potrebujete nájsť v tom všetkom svoj systém a postupnosť. Príliš veľký tlak na výkon môže zvyšovať aj hladinu kortizolu, ktorý sa potom automaticky postará o stres, apatiu a neschopnosť mozgu všetko spracovať.

Soľ 

Soľ a výrobky, ktoré ju obsahujú vo veľkých množstvách sú pre mozog škodlivé tiež. Soľ zadržiava vodu v tele a zvyšuje tlak. Samozrejme, nemôžete ju úplne odmietnuť, pretože nedostatok soli zastaví obnovenie buniek, ich rast je obmedzený, čo následne môže viesť k ich samotnej smrti. Slaná chuť tiež aktivuje saliváciu, ktorá je obzvlášť dôležitá pre trávenie potravy. Okrem slín sú sodík a chlór prítomné aj v pankreatickej šťave, žlči a podieľajú sa na trávení na rôznych úrovniach. 

To všetko sa však týka iba jej veľmi miernej spotreby. Prebytočná soľ sa naopak ukladá v kĺboch a obličkách. Zvýšený obsah soli v krvi prispieva k rozvoju aterosklerózy. 

Nedostatok praxe 

Teória nie je všetko. Bez praxe je váš mozog a jeho nadobudnuté schopnosti jednoducho nepoužiteľný. Takmer všetky štúdie súhlasia s tým, že štúdium bez praxe je úplne zbytočné. K rozvoju mozgu potrebujete svoje poznatky niekde aplikovať do praxe.

Nadváha 

Mozog čerpá z celkového množstva tela asi 25-30 % energie, ale keď sa prejedáte časť tejto energie budete musieť obetovať aj na trávenie tukov a cukrov. Ak však chcete využiť svoj potenciál naplno a potrebujete, aby váš mozog šliapal ako najvýkonnejší notebook HP, musíte si dávať pozor aj na to, čo jete. Ľahké jedlo je predsa základ pre celé naše telo. Mozog sa vám poďakuje dvakrát.

(deed/PR)