Filmy To Kapitola 2, Humorista, Afrika na pionieri a Svetozár Stračina prichádzajú dnes do kín

5.9.2019|Ivet Kollárová|

Mesiac september otvoria v kinách štyri nové filmy. Bude jedno pokračovanie s hrôzostrašným klaunom, jedna ruská snímka o humore v hrôzostrašnom režime a dva slovenské dokumenty.

A vaše nočné mory sa opäť stanú skutočnosťou. Do kín prichádza To Kapitola 2 (IT: Chapter 2) od režiséra Andyho Muschiettiho. V pokračovaní najúspešnejšieho hororu všetkých čias sa do mesta Derry vracia zlo a členovia Klubu núl budú musieť opäť spojiť svoje sily na mieste, kde to všetko začalo. Od hrôzostrašných udalostí ubehlo 27 rokov. Členovia Klubu núl sa rozišli a žijú si vlastné životy. Mike ako jediný ostal v rodnom meste a je nútený zvolať ostatných členov klubu späť do Derry, kde budú spoločne opäť čeliť zlu. Všetci sú poznamenaní hrôzostrašnými zážitkami z minulosti, každý z nich bude musieť preto opäť prekonať svoj najsilnejší strach a čeliť klaunovi, ktorý je teraz nebezpečnejší ako kedykoľvek predtým. V hlavných úlohách Bill Skarsgård, Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Javier Botet, Jaeden Lieberher, James Ransone, Wyatt Oleff, Jack Dylan Grazer, Jeremy Ray Taylor, Jackson Robert Scott, Chosen Jacobs, Andy Bean, Jay Ryan, Xavier Dolan, Isaiah Mustafa, Teach Grant, či Rob Ramsay. 

Ruský režisér Michael Idov natočil tragikomédiu Humorista (Yumorist). Boris Arkadij sa živí humorom v dobe, keď vás smiech môže existenčne zlikvidovať. Polovina 80. rokov. Brežnev zomrel, Andropov zomrel a o Černenkovi sa šepká, že tiež nie je na tom zdravotne najlepšie... Boris vystupuje s neškodným skečom o opičke a žije život prominentného komika režimom nielen tolerovaného, ale aj podporovaného. Pod povrchom sa však dusí. Humor je slobodný a pohŕda hlúposťou mocných. V Borisovi zúri vnútorný boj medzi konformistom a buričom. A to všetko v dobe, kedy humor môže zabíjať. Tragikomédia Michaila Idova (scenár k filmu Leto) pojednáva o možnostiach slobody v neslobodnej dobe, o zrážke ľudskej kreativity s tuposťou moci. Vo filme si zahrali Yuri Kolokolnikov, Polina Aug, Alisa Khazanova, Anatoliy Kotenyov, Vilma Kutaviciute, či Olga Dibtseva. 

Od dnes v kinách aj prvá slovenská motorkárska road movie Afrika na pionieri o ceste piatich Slovákov naprieč africkým kontinentom. Film natočil Marek Slobodník. Všetko to začalo nevinným výletom, keď sme po strednej škole vyrazili na pionieroch prvýkrát na cestu okolo Slovenska. Každým rokom sme toho chceli vidieť viac a tak sme si pomaly plnili sny. Po deviatich rokoch sa nám na pionieroch podarilo prejsť naprieč celým africkým kontinentom a z našej doposiaľ najnáročnejšej cesty natočiť celovečerný film.

Zažite s nami nekonečný pocit slobody, ale aj náročné a nebezpečné situácie, v ktorých sme sa častokrát ocitli. Zamrznutou Európou Vás prenesieme až do Afriky, kde na nás čakalo 45 stupňové peklo v Sudáne, nekonečné púšte s prázdnymi nádržami, tlačenie motoriek do vysokých hôr v Etiópii, nádherné pláže Mozambiku, ale aj nebezpečný boj so zákernou maláriou. 5 cestovateľov, 5 mesiacov na cestách, 15 tisíc kilometrov na jedných z najhorších jednostopových motorových dopravných prostriedkoch. Naši piati cestovatelia boli Marek Duranský, Martin Kochaník, Milan Hurár, Ondrej Hurár a Marek Slobodník.

Režisér Pavol Barabáš natočil dokument Svetozár Stračina. Výnimočný umelec, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu. Bohém, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór. Skladateľ, ktorého hudobné kompozície nadchýnajú aj tých, ktorí sa folklóru vyhýbajú. Zanechal po sebe ohromné dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov. Stračina ostáva rébusom, ktorého hľadanie tajničky pokračuje.

  Foto © Depositphotos/Magicbox/ASFK/FilmEurope/ContinentalFilm

Súvisiace články