StoryEditor

Potraviny, ktoré vám na jeseň pomôžu s chudnutím aj posilnením imunity

12.10.2021, 18:00
Autor:
petpet
Naviac vám so zhadzovaním kíl môžu pomôcť aj niektoré sezónne potraviny.

Jedálničky by sa v jednotlivých ročných obdobiach nemali nijako zásadne líšiť. "Telo má približne rovnaké výživové nároky v lete či na jeseň. Jediné, čo sa môže meniť, je forma jedla," hovorí Monika Bartolomejová, hlavná nutričná terapeutka z kliniky Svet zdravia pre portál iDnes.cz.

V lete máme väčšiu chuť na ľahšie a studenšie pokrmy, v chladnejších mesiacoch je prirodzené, že sa chceme skôr zahriať. Ideálne je dávať prednosť sezónnym potravinám, a to v akomkoľvek ročnom období.

Zaraďte do jedálnička zeleninu všetkých farieb

Medzi tie jesenné patrí napríklad mrkva, zeler, kapusta, kel a tekvica. Výhodou týchto potravín sú nielen ich výživové hodnoty, ale tiež to, že ich môžete variť na pare, dusiť alebo "zdravo" grilovať.

"V hlavných chodoch k nim nezabudnite doplniť bielkoviny. K restovanej zelenine pridajte kvalitné mäso alebo strukoviny - napríklad fazuľu alebo šošovicu. V prípade strukovín si však strážte ich množstvo, pretože okrem zdraviu prospešnej vlákniny a rastlinných bielkovín sú aj zdrojom sacharidov," radí Bartolomejová.

Inšpirujte sa farbami jesene a zaraďte do svojho jedálnička žltú, červenú aj oranžovú zeleninu. "Farebná zelenina síce zvyčajne obsahuje väčšie množstvo sacharidov a je aj viac kalorická než zelená (listová) zelenina, napriek tomu sa jej nemusíte strániť. Farby na tanieri pôsobia pozitívne a dodávajú energiu, vďaka čomu sa vám bude aj lepšie chudnúť. Navyše každá farba predstavuje iný bonus pre vaše zdravie. Do zeleného šalátu tak pokojne pridajte nejaký druh farebnej zeleniny alebo si pripravte teplú farebnú prílohu k mäsu. Vyskúšajte napríklad tekvicové hranolky," odporúča odborníčka na zdravú výživu.

Chudnite a staňte sa odolnými proti vírusom

Jesenné počasie býva premenlivé, čo má za následok rôzne druhy viróz a prechladnutí. Tým sa môžete brániť správnym výberom potravín.

"Cesnak, cibuľa, zázvor, kapusta, štipľavé korenie, silný kurací alebo hovädzí vývar a kvalitné zelené alebo bylinné čaje podporia obranyschopnosť a zároveň môžu uľahčiť chudnutie. Neočakávajte zázraky. Žiadne diéty ako zázvorová diéta a podobne nefungujú. Zázvor, cesnak aj ďalšie spomínané potraviny sú telu prospešné, ale len vo forme, kedy ich pridáte do plnohodnotného jedla," vysvetľuje Monika Bartolomějová.

V galérii si pozrite potraviny pre zdravie aj chudnutie, ktoré stoja za vyskúšanie:

01 - Modified: 2021-09-24 11:43:12 - Feat.: 0 - Title: Tieto obľúbené potraviny mali dlhé roky zlú povesť, odborníci však dokázali, že neprávom 02 - Modified: 2021-09-27 10:23:17 - Feat.: 0 - Title: Čo jesť po cvičení? Z účinkov týchto potravín a jedál budete ťažiť aj z dlhodobého hľadiska
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:31