Školská družina: Áno alebo nie?

Deti, smiech, zábava
shutterstock.com

Možno ste si aj vy položili otázku, čo s deťmi po škole, ak ste zamestnaní. Je školská družina vhodným riešením pre naše deti?

Aj keď školská družina je väčšinou chápaná ako sociálna služba, a to stráženie detí po vyučovaní, skrýva v sebe veľa pozitív. Rozmýšľate i vy, či dať alebo nedať vaše dieťa do družiny? Zvlášť keď ste rodičmi prváka a s touto službou nemáte žiadne skúsenosti.

Družina učí školákov tráviť voľný čas

Naše deti majú často jeden veľký problém, ktorý väčšina dospelých nepozná, a to že sa nudia. Mnoho detí nevie zmysluplne využiť svoj voľný čas. Práve táto skutočnosť je jedným z pozitív tejto sociálnej služby. Školská družina učí deti tráviť čas takým spôsobom, aby zároveň v rámci voľného času mohli rozvíjať svoju osobnosť. Poskytuje im inšpiráciu a priestor.

Družina umožňuje sociálny rozvoj

Keďže človek je tvor spoločenský a pre harmonickú existenciu i svoj rast potrebuje množstvo sociálnych kontaktov, nezaobíde sa bez istej sociálnej inteligencie. A práve družina vytvára ďalší priestor. Tu dieťa nadväzuje nové priateľstvá, rozvíja svoje sociálne vzťahy skôr ako v triede či doma, kde sa často izoluje pred skutočným svetom útekom do virtuálnej reality.

Spôsob prevencie pred patologickým správaním

To, že dieťa sa naučí prežiť svoj voľný čas zmysluplne, vlastne umožňuje predchádzať tráviť ho nevhodným spôsobom. Školská družina tak poskytuje rodičom istotu, že ich deti sa zdravo a správne vyvíjajú a je im dobre v čase, kým sú v zamestnaní.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom