Steak z tuniaka a sushi na dva spôsoby podľa MAMA’S PANASIAN RESTAURANT

Nedávno sme dostali príležitosť navštíviť bratislavskú reštauráciu MAMA’S PANASIAN RESTAURANT. Ako už sám názov hovorí, podnik sa prezentuje panázijskou kuchyňou, s ktorou už máme nejaké skúsenosti, ale v našich končinách až taká obvyklá nie je.

Pri našej prvej návšteve nás na prvý pohľad zaujala útulnosť interiéru, príjemná atmosféra aj moderný výber z menu za pomoci tabletov. Ochutnali sme sushi, ramen, steak z lososa a tuniaka a ďalšie atraktívne pôsobiace jedlá z ich ponuky. A bolo to super, bolo vidieť, že človek v kuchyni ich pripravuje poctivo a z tých najkvalitnejších surovín, a že za tým všetkým je aj riadna dávka kumštu a lásky k vareniu.

Jedlo sme teda pochválili a dostali príležitosť zoznámiť sa s človekom, ktorý nám ho pripravil. Na naše (dosť veľké) prekvapenie z kuchyne vyšla mladá šefkuchárka Miška Pinkavová, s ktorou, ako sa hovorí, sme si sadli na prvý pohľad. Bola rada, že nás svojím jedlom potešila, „prekecali“ sme hodnú chvíľu o tom, ako to u nich funguje, ako ľudia na podobnú ponuku reagujú, čo im chutí a na čo naopak nie sú príliš zvyknutí a podobne. Nejako prišla reč aj na to, že by sme si podobné varenie radi niekedy skúsili, slovo dalo slovo a my sme sa dohodli na tom, že ich reštauráciu navštívime ešte raz, teraz už však s úplne iným zámerom – nielen jesť, ale aj variť, skúsiť si „na vlastnej koži“ pripraviť sushi a ďalšie jedlá.

No a uznajte, možnosť pripraviť si sushi v profi kuchyni a za “trénera” mať hneď šéfkuchárku, to sa naozaj neodmieta. A aby to nebolo len o našom zážitku a našich pocitoch, ktoré vám vieme sprostredkovať len cez text a fotky, dohodli sme sa s Miškou, že vám na našom blogu prinesieme aj recepty, ako si niektoré jedla z ponuky MAMA’S PANASIAN RESTAURANT pripraviť aj v pohodlí svojho domova, a tak možno uchvátiť svoju rodinu alebo hostí A nebojte sa, panázijská kuchyňa nie je fakt nič zložité, žiada si možno trochu iné ingrediencie, na aké ste zvyknutí, ale podstata ostáva rovnaká – jednoducho, chutne a zdravo.

 

Saké Tartar roll

kosik

1 ks riasy nori (polená)
80 g sushi ryže
40 g avokáda
30 g uhorky
40 g čerstvého lososa
1 ks krabej týčinky
omáčka sriracha
Tatarák na vrch:
70 g čerstvého lososa
omáčka kimchi
omáčka sriracha
podľa chuti koriander alebo pažítka

A takto na to:

Pripravíme si bambusovú rohožku, pomocou ktorej budeme rolovať rolku. Riasu položíme na suchú bambusovú rohožku. Na drsnú časť riasy nanesieme ryžu (ruky musia byť primerane vlhké, aby sa nám nelepila ryža na prsty). Rovnomerne ryžu nanesieme na riasu, vrchnú časť riasy ryžou nepokrývame. Na ryžu (na stred) poukladáme zvolené suroviny, palcami si podoprieme rohožku, na ktorej máme položenú riasu, a ďalšími prstami pridržíme suroviny, palce zdvíhame smerom nahor, a zrolujeme. Časť riasy, ktorú sme nepokryli ryžou, prstom navlhčíme, aby sa nám po zrolovaní rolky riasa pekne zlepila. Rohožkou si rolku utiahneme do pevna. Rolku následne krájame na 8 rovnakých časti. Pri krájaní špičku noža namočíme do vody a necháme kvapku vody stiecť po čepeli noža, aby sa nám pri krájaní rolka nepoškodila nalepením ryže na čepeľ. Rolku ľubovoľne ukladáme na tanier, servírujeme s tatarákom z lososa, ktorý pripravíme veľmi jednoducho. Lososa nožom nasekáme nadrobno, zmiešame s omáčkami, osolíme a okoreníme, pridáme bylinky podľa chuti.

Futomaki soft shell

kosik

1 ks Riasa nori (celá)
80 g sushi ryže
červený kaviár tobiko z lietajúcej ryby
malá hrsť rukoly
krab obalený v múke tempura a v panko strúhanke, rýchlo vypražený

A takto na to:

Postup prípravy je rovnaký ako v predchádzajúcom prípade. Sushi môžeme podávať napríklad s nakladaným zázvorom. A vo finálne to potom vyzerá nejako takto. Dali by ste si, však?

 

Steak z čerstvého tuniaka

kosiksteak z tuniaka
kimchi omáčka
sezam, čierny aj biely
6 ks baby kukuričiek
huby Shiitake
ryža sushi (na fritovany koláčik – ryža s citrónovou kôrou)
maslo
teriyaki omáčka

A takto na to:

Tuniaka marinujeme v kimchi omáčke, obalíme ho v bielom a čiernom sezame a sprudka opražíme. Na druhej panvici orestujeme kukuričky a huby Shiitake. Pridáme teriyaki omáčku a maslo, ihneď odstavíme, aby nám omáčka nezhorkla. Tuniaka krájame na tenké plátky a kladieme na kukuričku a Shiitake. Ryžový koláčik len vyformujeme vo formičke a vypražíme.

Na záver

Okrem týchto jedál, ktoré sme pripravovali spolu so šéfkuchárkou Miškou, sme mali možnosť ochutnať aj ďalšie jedlá. Výborný Omaha Ramen, resp. Sashimi morského úhora. Výlet za panázijskou kuchyňou aj tu na Slovensku sa nám skutočne páčil. Ak by ste chceli podobné kulinárske dobrodružstvo vyskúšať aj vy, MAMA’S PANASIAN RESTAURANT nájdete v Bratislave len kúsok od centra na Chorvátskej ulici 2. Ideálne miesto na romantický obed, ale aj obchodné stretnutie, či len obyčajné priateľské posedenie pri dobrom a zaujímavom jedle. Odporúčame. Raz ochutnať je predsa lepšie, ako stokrát o tom čítať alebo počuť.

Kuchyňu v MAMA’S PANASIAN RESTAURANT vedie mladá šéfkuchárka Miška Pinkavová a svojej práci naozaj rozumie.

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre