Motiváciu k práci si môžete navodiť aj prostredím: Vieme ako?!

Nezáleží na tom, či ste administratívny pracovník alebo nezávislý pracovník pracujúci z domu, je veľmi dôležité, aby bolo vaše pracovisko organizované čo najefektívnejšie a najpohodlnejšie, pretože v ňom trávite väčšinu svojho života.

Útulné pracovisko je kľúčom k produktivite a dobrej nálade. A možno si ani neuvedomujete, ako veľmi   záleží na tom, akú farbu majú steny vašej kancelárie a ako sú doplnky na stole usporiadané. Je to súbor niekoľkých krokov, opatrení a bodov, ktoré, ak chcete pracovať dobre a efektívne, musíte vo vlastnom záujme splniť naraz. My vám v tom pomôžeme.

Poriadok musí byť

A začneme pekne od novej laminátovej podlahy. Pevná a príjemná na dotyk. Taká, na ktorej si môžete dovoliť fungovať bez najmenších problémov a obmedzení.

Pre organizáciu pracoviska je predsa dôležitá každá maličkosť, preto je potrebné dôkladne pristupovať aj k výberu iného príslušenstva pre kancelársky stôl, pričom si treba vybrať perá a ceruzky, papierové stojany a ďalšie doplnky.

Základom organizácie každého pracoviska je udržiavanie poriadku na stole. Ak nie je váš pracovný stôl neustále posiaty papiermi, pod ktorými sa tratia perá, zošívačka, mobilný telefón a špinavé riady sa na ňom hromadia už niekoľko dní, môžete sa vyhnúť niekoľkým minútam  frustrácie a stresu. Predpokladá sa, že tí, ktorí denne sledujú poriadok na svojom pracovisku, produktivita ich práce je vyššia.

Teplota

Z hľadiska koncentrácie a produktivity počas pracovného dňa je veľmi dôležité, aká teplota je na pracovisku. Počas horúcich letných dní to môže byť v kancelárii bez klimatizácie vyčerpávajúce. Regulovať svetlo (ktoré  je pre pohodlnú prácu dôležité tiež) a teplo, je možné inštaláciou kvalitných vertikálnych žalúzií. Vytvárajú bariéru a zadržiavajú určitú časť slnečných lúčov, ktoré by inak v interiéri len zbytočne zvyšovali teplotu.

Pre optimálne pracovné podmienky a ideálnu teplotu, je dôležitý aj čerstvý vzduch. Preto pravidelne vetrajte.  Vo vetranej a klimatizovanej miestnosti by ste mali na pracovisku udržiavať teplotu okolo 22 stupňov Celzia. Táto teplota sa považuje za najpohodlnejší režim pre produktívnu prácu.

Zeleň

Podľa feng shui sa verí, že izbové rastliny zmierňujú stres a energiu, takže ich prítomnosť na pracovnej ploche je pre mnohých životne dôležitá. Existuje veľa spôsobov, ako urobiť vašu plochu pohodlnou pomocou jedného alebo dvoch kvetináčov izbových rastlín. Najvhodnejšími z nich sú krotónovec, dracéna, alebo lopatkovec – je ľahké sa o ne starať a tiež sa ich nemusíte báť nechať niekoľko dní bez dozoru.

Kancelárske kreslá

Hlavným pravidlom nie sú žiadne tvrdé povrchy. Prítomnosť opierok je žiaduca, pretože uvoľňujú chrbát. Lakťové opierky by mali byť umiestnené tak, aby ste si mohli lakte ohnúť v uhle 90 stupňov. Výška stoličky musí byť nastavená nezávisle (boky rovnobežne s podlahou, chodidlá na podlahe, ruky vo výške stola), ako aj výška operadla a uhol sklonu – to všetko kvôli správnemu držaniu tela, ktoré je nutné sledovať niekoľko hodín týždenne. Problémom so spodnou časťou chrbta a zlým sedením sa možno vyhnúť, ak si kúpite správne kancelárske kreslo.

Chod hore