SME

Prekvapivé tradície, ktoré môžete zažiť počas dovolenky v Karibiku

Každá krajina v Karibiku žije vlastnými tradíciami či rituálmi, ktorými si okorenia svoj život aj vašu dovolenku.

Pomaľované tváre počas Dia de Los MuertosPomaľované tváre počas Dia de Los Muertos (Zdroj: Angela Wolz, unsplash.com)

Spoznávanie krás tohto sveta nemusí byť limitované len na pamiatky, najslávnejšie miesta či najdokonalejšie pláže. Svet tvoria ľudia a tí majú v každej krajine svoje vlastné tradície, náboženstvá či rituály, ktorými si okorenia vlastný život. Aké zaujímavé tradície môžete zažiť počas svojej dovolenky v Karibiku?

Dominikánska republika: Karneval plný masiek

Medzi najzaujímavejšie tradície, s ktorými sa viete stretnúť v exotickej Dominikánskej republike, patrí slávny karneval Carnaval de la Vega. Priniesli ho sem Španieli ešte na začiatku svojho koloniálneho obdobia a neskôr sa s ním premiešali staré, africké korene, aby spoločne vytvorili niečo unikátne, čo krajinu preslávi ďaleko za jej hranice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žiadna iná oslava v Dominikánskej republike nie je väčšia či pútavejšia. Karneval predstavuje klasický boj dobra so zlom, v ktorom zvíťazí dobro a rozleje sa celou Dominikánskou republikou. Oslava začína začiatkom februára, kedy sa pomaličky, ale isto objavujú ohňostroje, hudba, dobré jedlo, tanec a k tomu ešte veľa tanca, ktorým krajina žije.

Oslavuje sa vo všetkých väčších mestách a vyvrcholením festivalu sú okázalé, veľké, papierové masky, ktorým dominuje diabol „diablo cojuelo“. Jeho farebné, bláznivé oblečenie a bič v rukách naháňa hrôzu a neotočte sa mu chrbtom, lebo sa vám to môže vypomstiť. Za posledné roky pribudli aj mnohé iné postavy, pomaľovaných mužov, Indiánov, pozitívne postavy, no pointou je, že všetci sa bavia a celá Dominikánska republika je na nohách a oslavuje začiatok pôstu. Na takéto niečo nezabudnete ani vy!

Rezervujte si dovolenku v Dominikánskej republike.

Deväť jamajských nocí

Ak by ste pri potulkách jamajskými mestami či vidiekom natrafili na skupinu ľudí, ktorí sa bavia, oslavujú alebo tancujú, tak nemusí ísť hneď o karibskú fiestu, ale možno ste sa práve stali súčasťou rituálu tzv. Deväť nocí.

Mnohé rituály sa na Jamajke pomaličky vytrácajú, no tento je najsilnejší a zúčastňujú sa ho takmer všetci na ostrove. Deväť dní znamená čas, kedy sa duša mŕtveho v pokoji usadí. Podľa iných je deväť dní doba, za ktorú sa duša zosnulého vedela vrátiť nazad do Afriky, odkiaľ na Jamajku prichádzali tisíce otrokov. Je to oslava smrti aj života a nejde len o trúchlenie, ale o slávnosť na počesť človeka, ktorý odišiel.

Jamajčania veľa tancujú, spievajú, bubnujú, varia sa špeciálne jedlá, pije sa karibský rum a stretávajú sa celé rodiny, no pozvať môžu aj vás.

Spoznajte svojráznu Jamajku a možno zažijete niektorú z jej tradičných osláv.

Na Barbadose piatok patrí rybám

Neveľký, exotický, karibský ostrov Barbados vyniká niekoľkými zaujímavosťami, no pre vás ako návštevníkov môže byť celkom príjemný, piatkový rituál. Podľa domácich patrí piatok rybám, a tak v jedálničku ostrova nič iné ani nehľadajte.

Ryby na Barbadose milujú na všetky spôsoby a ak sa bavíme o piatku, tak najvychytenejším miestom, kde sa viete ocitnúť je mestečko Oistins na južnom pobreží. Každý piatkový večer sa sme zhŕknu milovníci rýb a rybacích pochúťok a začína sa grilovať. Dostanete tu všetko na čo si zmyslíte a ak si k tomu pripočítate aj karibské rytmy a začiatok perfektného večera sa odvíja priamo pred očami.

Súvisiaci článok Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) Čítajte 

Medzi zaujímavé tradície Barbadosu patria aj hudobníci zvaný „Tuk Band“, ktorých korene siahajú do 17. storočia, teda do času, kedy začali na ostrov prichádzať africkí otroci. Briti ich dokonca chceli zakázať, ale dnes sú našťastie súčasťou ostrova. Ak ich niekde počujete alebo vidíte, tak si môžete byť istí, že čoskoro sa bude niečo diať. Sú totiž súčasťou každej oslavy, slávností a dôležitej udalosti.

Junkanoo vládne Bahamám

Bahamské ostrovy sú zosobneným rajom pre mnohých dovolenkárov, no okrem krásnych pláží a rajských zátok sa tu môžete stretnúť aj s tradíciou zvanou Junkanoo, ktorá je typicky bahamská záležitosť.

Podobne, ako mnohé iné oslavy v karibskom priestore, aj Junkanoo má pôvod prepletený s Afrikou. Podľa legendy ho založil John Canoe, keď sa dožadoval od kolonizátorov viac práv pre otrokov s cieľom oslavovať svoje sviatky. Dnes je Junkanoo pojem, ktorý rozžiari tváre mnohých domácich. Farebný sprievod plný tanca a hudby vždy zachváti celé mesto.

Najčastejšie sa s Junkanoo stretnete počas osláv Nového roku, po Vianociach, na Deň nezávislosti, no dokonca sa usporadúvajú aj letné festivaly. Junkanoo sprevádzajú fantastické masky, kostýmy plné farieb a sú tak rafinované a dokonalé, že strčia do vrecka aj benátsky karneval. Ak sa vám podarí načasovať vašu návštevu Bahám počas Junkanoo, budete súčasťou elektrizujúcej oslavy, odkiaľ si prinesiete nielen exotické fotky, ale aj hlavu plnú zážitkov.

Najdlhšie vianočné oslavy v Portoriku

Najviac tradícii na obľúbenom Portoriku sa točí okolo Vianoc. Pre domácich sú kresťanské sviatky mimoriadne dôležité, no nebol by to Karibik, aby tieto sviatky neprešli okolo dynamického tanca, osláv a masiek. Portoričania sú dokonca hrdí na to, že ich oslavy sú najdlhšie na svete, pretože obdobie zvané La Navidad trvá cca 45 dní od novembrového Vďakyvzdania až po polovicu januára, kedy kulminuje fiesta La San Se.

Počas tohto obdobia Portoriko žije a môžete tak stretnúť viacero zaujímavých tradícii. Jednou z nich je tzv. parranda, hlučné a živé koledovanie pri domoch, často uprostred noci, ktoré má za úlohu zobudiť všetkých v dome a napokon sa to často môže zvrhnúť na nočnú party.

Najväčšia oslava sa ozýva Portorikom na Troch kráľov, kedy vyjdú do ulíc tisíce ľudí a ak chcete zažiť zimomriavky, tak potom sa dostaňte do mestečka Juana Diaz, kde sa drží tradícia už viac než 135 rokov. Vyvrcholením vianočného obdobia je tzv. octavitas, najfarebnejší festival ostrova. Ulice zaplavia rôzne zaujímavé aj bizarné masky, ozýva sa hudba, tancuje sa lokálna salsa a pije sa piňa colada, ktorá vznikla práve na tomto ostrove. Ochutnať ho na mieste vzniku je ďalší zážitok, ktorý vám Portoriko namieša.

Mexiko a Dia de Los Muertos

Jednou z najprekvapivejších tradícii na aké viete v Mexiku natrafiť je „Deň zosnulých“. Áno môže to znieť morbídne, ale pre Mexičanov je to unikátna príležitosť ako vyjsť do ulíc a oslavovať.

Súvisiaci článok Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? Čítajte 

Súčasťou tohto festivalu je návšteva cintorínov, kde je všetko neskutočne vysvietené svetielkami či sviečkami a má to atmosféru z ktorej ľahko chytíte zimomriavky. Zdobia sa hroby, zdobia sa domáce oltáriky a po celom meste predávajú suveníry s tematikou lebky, kostier či podobných symbolov.

V tomto čase si dokonca môžete aj kúpiť koláčiky v tvare lebky, obľúbenou sladkosťou je sladký chlieb „pan de muerte“ a všade stretnete kostlivcov. Nielen umelých či na ozdobu, ale aj mnohí ľudia sa oblečú práve do týchto strašidelných kostýmov a kráčajú ulicami.

Nechýba ani dokonalý make-up a celé Mexiko sa zahalí do čiernych farieb prepletených so svetielkami. Symbolom celých osláv je smrtka Catrina, ktorú stretnete na obrázkoch, maľbách či priamo v uliciach. Tento sviatok je tak unikátny, že ho dokonca UNESCO zaradilo na svoj zoznam svetového dedičstva.

Naplánujte si dovolenku v Mexiku počas Dia de Los Muertos.

Kolíska Voodoo na Haiti

Karibik a jeho ostrovy či štáty sú unikátnou zmesou príbehov, dejín či náboženských predstáv, no ak hľadáme niečo unikátne, tak potom sa objaví Haiti a rozpovie príbeh tajomného voodoo.

Práve tu by sme totiž našli korene tejto tradície, ktorá so seba pohltila dávku kresťanstva, polyteistickej Afriky, ale aj mnohé predstavy o živote. Haiti sa tak stalo krajinou, kde sa viete dodnes pozrieť na to, ako takéto tradičné a typické voodoo vyzerá. Dnes ho nájdete aj na Kube či v Dominikánskej republike, ale Haiti so svojou divokosťou jednoducho vedie.

Voodoo má zlú povesť, ľudia si ho spájajú s okultizmom, čiernou mágiou, ale Haiťania vám potvrdia, že to nie je pravda. Stopy voodoo nájdete skoro všade, len o nich na Haiti musíte vedieť. Stužky na stromoch, horiace sviečky na rôznych aj zvláštnych miestach a tiež portréty svätých namaľovaných kde tu.

Môžete sa s rituálmi stretnúť aj počas vašej cesty, no ak chcete mať istotu, tak najvýraznejšie sviatky sú Fet Gede v novembri alebo Saut d´Eau Vodou, kedy sa v júli stretnú desiatky až stovky ľudí a idú sa okúpať k vodopádu. Pridáte sa s k nim?

Na Kube pripnite peniaze na nevestu

Ak budete mať počas svojej dovolenky na Kube toľko šťastia, že sa ocitnete na jednej z kubánskych svadieb, tak máte o zážitky postarané.

Na kubánskej svadbe sa veľa tancuje, skutočne veľa a nešetrí sa ani slávnym kubánskym rumom. Ak si však chcete zatancovať s nevestou, pripravte si bankovky, ktoré jej podľa tradície musíte pripnúť na jej šaty ako poďakovanie za svadobný tanec. Mladomanželia tieto peniaze napokon využijú na kúpu drobností do domácnosti alebo na svoje vlastné medové týždne.

Na Kube sa môžete stretnúť aj so zaujímavou tradíciou, kedy rodičia vymýšľajú svojim deťom vlastné, netradičné mená aké nemajú obdoby. Tí s menšou fantáziou vyberú už známe mená, no tí, ktorí si dajú záležať, a buď zoberú mená členov rodiny a tie skomolia, alebo vytvoria úplne nové slová a pomenujú tak svoje deti.

Zažite na vlastnej koži temperament Kuby.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 765
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 074
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 922
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 627
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 340
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 117
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 068
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 353
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 688
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 439
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 435
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 347
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 051
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu