Recepty na nátierky na jednohubky alebo chlebíčky na každú príležitosť

Nátierky na každú príležitosť
thinkstockphotos

Čo pripraviť návšteve alebo deťom na olovrant, či večeru? Prinášame vám sériu chutných a časovo nenáročných receptov na nátierky, či už na jednohubky alebo chlebíčky vhodné na každú príležitosť. 

1. Nátierka“á la“ homár

Potrebujeme: 400 rybieho filé, 2 majonézy, 1 jablko, 1 cibuľa, 1 lyžica kečupu, citrónová šťava, soľ a korenie.

Rybie filé varíme do mäkka. Uvarené filé nakrájame na drobné kúsky. Jemne nakrájané jablko i cibuľku pridáme k rybiemu mäsu. Pridáme zvyšné ingrediencie: kečup, citrónovú šťavu a soľ aj korenie podľa chuti. Nátierku necháme odležať do druhého dňa v chladničke.

2. Nátierka z cíceru

Potrebujeme: 1 konzerva cíceru (asi 400 g), 2-3 strúčiky cesnaku, šťava z jedného citróna, 2 lyžice olivového oleja, jeden biely jogurt

Cícer necháme odkvapkať a rozmixujeme spolu s jogurtom, cesnakom, citrónovou šťavou a olivovým olejom na hladkú kašu. Osolíme, okoreníme. Podávame s chlebom alebo s bagetou.

3. Nátierka z krabích tyčiniek

Potrebujeme: krabie tyčinky, vajce, biely jogurt, majonézu, horčicu, mrkvu, kyslú uhorku, vegetu, pažítku alebo pór.

K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám pridáme nastrúhané vajcia uvarené natvrdo, jemne nastrúhanú mrkvu a kyslú uhorku. Ochutíme lyžičkou horčice, pridáme pažítku, vegetu, nakoniec biely jogurt a majonéza v pomere ako máte radi.

4. Nátierka z tresčej pečene

Potrebujeme: 60-80 g tresčej pečene z konzervy, 1/2 menšej cibule, 100 g masla, 2 vajcia natvrdo, citrónová šťava, pažítka.

Maslo vymiešame do peny, pridáme pečeň, jemne nakrájanú cibuľku, citrónovú šťavu, soľ a dobre rozmiešame. Vajcia nasekáme nadrobno a opatrne ich zamiešame do pomazánky. Posypeme nakrájanou pažítkou.

5. Oškvarková nátierka

Potrebujeme: 250 g oškvarkov, 2 natvrdo uvarené vajcia, kúsok cibule, horčicu, soľ.

Škvarky pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme na drobné kocky nakrájané vajcia a nadrobno nakrájanú cibuľu. Premiešame, ochutíme horčicou a osolíme.

6. Provensálska nátierka

Potrebujeme: 200 g Lučiny, 1 lyžicu masla, 2 strúčiky cesnaku, cca 20 čiernych olív, soľ, oregano podľa chuti.

Lučinu vymiešame s maslom, v prípade potreby zriedime trochou mlieka, pridáme prelisovaný cesnak, nasekané čierne olivy, okoreníme oreganom a osolíme. Natierame na pečivo, najlepšie čerstvú chrumkavú bagetu.

7. Rybia nátierka s avokádom

Potrebujeme: 1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibuľu, 1 citrón, 200 g nízkotučného tvarohu, paradajky alebo čerstvé papriky na ozdobu, pažítka, soľ.

Avokádo olúpeme a roztlačíme, pridáme tvaroh, sardinky a spoločne vyšľaháme alebo vymiešame. Ochutíme soľou a citrónovou šťavou, vmiešame nakrájanú cibuľku a pažítku. Na tmavom pečive obložíme nátierku plátkami paradajok a papriky.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom