Zásady správnej starostlivosti o chrup

Už vás nebaví míňať desiatky eur za ošetrenie chrupu u zubára? Trápi vás, že vaše zuby nevyzerajú tak, ako by ste si priali? Zrejme je potrebné popracovať na zubnej hygiene. Ako na to?

Správne čistenie zubov

V prvom rade by ste si mali zvoliť vhodnú zubnú kefku. S hustými mäkkými štetinami, zastrihnutými do rovnakej dĺžky. Alternatívou sú elektrické zubné kefky. Vďaka nim si zuby vyčistíte ešte lepšie, pretože dokážu robiť rýchlejšie pohyby.

A aká je správna technika čistenia zubov? Kefkou na zuby príliš netlačte. Krúživým pohybom prejdite po celej ploche zubov – z vonkajšej a vnútornej strany a nakoniec aj hryzaciu plochu. Zuby si umývajte minimálne dva krát denne, a to ráno a večer pred spaním. Dôkladné čistenie zubov by malo trvať aspoň dve minúty.

Dôležité sú medzizubné priestory

Zubný lekár vám potvrdí, že väčšina zubných kazov vzniká v dôsledku nesprávnej hygieny medzizubných priestorov. Aj keď si dôkladne vyčistíte zuby kefkou, priestory medzi zubami ostávajú často plné zvyškov jedla a baktérií, ktoré spôsobujú zubný kaz. Aspoň pri večernej hygiene si teda zuby vyčistite aj medzizubnou kefkou, prípadne zubnou niťou.

Nezabúdajte na jazyk

K starostlivosti o chrup patrí aj čistenie jazyka, na ktorom sa nachádza množstvo baktérií. Preto si nezabudnite pretrieť jazyk klasickou kefkou, prípadne špeciálnou škrabkou na jazyk. Všetky pomôcky, s ktorými svoj chrup a jazyk dôkladne vyčistíte, nájdete v najlekaren.eu.

Absolvovať dentálnu hygienu sa oplatí

Odborník na dentálnu hygienu vám vyčistí zubný kameň, vďaka čomu bude chrup vyzerať omnoho lepšie. Poradí vám tiež s výberom pomôcok dentálnej hygieny, vhodných pre váš chrup, prípadne odporučí najvhodnejšiu techniku čistenia zubov. Takúto návštevu absolvujte aspoň raz ročne.

Môžete si byť istí, že investícia do správnych pomôcok na čistenie zubov sa vám oplatí. Dôkladne vyčistený chrup sa totiž kazí omnoho menej. Ušetríte si tak nielen množstvo financií, ale aj bolesti!

Foto: pixabay.com