Prídeš pochodovať za život?

Prídeš pochodovať za život?
22. septembra 2019 sa uskutoční v poradí tretí Národný pochod za život, tentoraz v Bratislave. Pýtali sme sa Mareka Michalčíka, organizátora pochodu, prečo by sme mali prísť.

Foto: pochodzazivot.sk

Národný pochod za život sa koná už po tretíkrát. Rastie počet zúčastnených?

Prvý pochod roku 2013 v Košiciach i druhý roku 2015 v Bratislave prekonali naše očakávania. Boli to v tom čase najväčšie zhromaždenia od nežnej revolúcie v roku 1989. Radi by sme takúto úroveň podpory od ľudí udržali aj teraz. Za dôležitejšie od presných štatistík však považujem to, aby pochod plnil funkciu vnášania témy ochrany života do verejného priestoru.

 

Vidíte konkrétne ovocie týchto pochodov?

Napadá mi otázka: Ako by vyzeralo Slovensko, keby nebolo národných pochodov za život? Som presvedčený, že situácia by bola omnoho horšia. Na Slovensku je otázka práva na život pre nenarodené deti stále živá a diskutovaná. V mnohých európskych krajinách, žiaľ, už nenarodené deti nemajú svojich obhajcov. Na Slovensku je aktívne a košaté pro-life hnutie, zlepšila sa pomoc tehotným matkám v núdzi, stále klesá počet umelých potratov, materstvo má vysoký kredit, ochrana života je horúcou politickou témou. Na Slovensku je reálna šanca dosiahnuť spravodlivosť pre bezbranné nenarodené deti.

 

Prídeš pochodovať za život?

 

Čo všetko môže človek na najbližšom pochode zažiť? Aký program je pripravený?

Na predchádzajúcich pochodoch sme zažili niečo výnimočné, čo nie je možné zažiť inde. Viacerí účastníci prirovnávali atmosféru pochodov k tým z roku 1989. Ale nejde len o atmosféru, lebo program bude aj obsahovo veľmi obohacujúci. Sprievodný program bude prebiehať od piatka večera 20. septembra. Najbohatší bude sprievodný program v sobotu a program vyvrcholí na Námestí slobody v nedeľu pred samým pochodom. Máme pripravené diskusie s hosťami, ktorí prídu exkluzívne na Slovensko len kvôli pochodu z USA, Veľkej Británie, Poľska, Česka, Maďarska, Rakúska a samozrejme zo Slovenska. Účastníci sa môžu tešiť na Zahrajka zo Spievankova, Janais, Petra Bažíka, Dominiku Starú, ESPÉ, BCC worship, Piar Music, F6, Štefana Bučka, Michala Nogu, Jay Hudáčka, divadlo aTak a ďalších. Okrem kultúrnych podujatí sa môžu zapojiť do festivalu angažovanosti, navštíviť festival života v ľudovom štýle, filmové predstavenia či skautské mestečko. Výhodou sprievodného programu je, že takmer všetky podujatia sú v pešom dosahu v centre mesta a okolí. Garantujem, že každý, kto príde na pochod na celý víkend, zažije čas plný zážitkov, povzbudenia, priateľstva. Kompletný program je k dispozícii aj na webe www.pochodzazivot.sk.

 

Prídeš pochodovať za život?

 

Väčšina našich politikov neprejavuje práve najhorlivejšiu snahu zmeniť zákon o potratoch. Niekto by sa mohol pýtať, či majú tieto pochody zmysel…

Hnutiu za zrušenie otroctva černochov v USA trvalo vyše sto rokov, kým sa im podarilo priniesť spoločenskú zmenu. V tomto porovnaní, ak rátame naše snahy od roku 1989, sme niekde na začiatku. Máme istotu, že bojujeme za dobrú a spravodlivú vec. Navyše, ako som už predtým spomenul, situácia vôbec nie je beznádejná. Pri poslednom hlasovaní takmer tretina poslancov zahlasovala za návrh zákona, ktorý by výrazne ochránil nenarodených pred potratom. To je čas na zvýšenie úsilia, nie na rezignáciu.

 

Prečo by mal bežný občan prísť na pochod?

Národný pochod za život je jedinečná a na viaceré roky asi aj jediná možnosť ako na celoslovenskej úrovni zakričať: chráňme nenarodené deti, veď sú to takí istí ľudia ako my! Pri bežných povinnostiach počas roka nemáme ako bežní občania mnoho príležitostí vyjadriť tento svoj názor. Na pochode je to možné a pomerne jednoduché.

 

Slovensko+

Najnovší podcast+

Invalid Date

0:00