Recenzia_Anselm Grün, Andrea J. Larson: Povedz, strýko Willi

Recenzia_Anselm Grün, Andrea J. Larson: Povedz, strýko Willi
„Každý človek je jedinečný. Teológ Romano Guardini povedal: Boh hovorí nad každým človekom „heslo“, ktoré sedí len na tohto človeka. A našou úlohou je umožniť, aby sa toto slovo stalo vo svete počuteľným.“ (s. 62) O akom „hesle“ vypovedá život Larsonovej a Grüna?

Útla kniha Povedz, strýko Willi s podtitulom Rozhovor o veľkých otázkach života je akýmsi rozprávaním spisovateľky Andrey J. Larsonovej a jej strýka Williho, ktorý je nám známy ako Anselm Grün. Niekoľko knižných rozhovorov som už čítala, a preto musím povedať, že ma štruktúra knihy trochu prekvapila. Myslela som, že Larsonová bude klásť otázky, na ktoré jej strýko Willi odpovedá. Kniha je však rozprávaním oboch autorov – ich myšlienky sa striedajú, nadväzujú na seba, ale „otázky“, ktoré Larsonová kladie, sú často dlhšie ako Grünove odpovede.

Svet Larsonovej a Grüna je celkom odlišný, na základe čoho však vznikajú zaujímavo rozvinuté myšlienky o človeku, viere, Bohu, spoločnosti, bohatstve… Zatiaľ čo ona hovorí o tom, čo je dôležité v živote rodiny, on hovorí, bez čoho sa nezaobíde pod jednou strechou s deväťdesiatimi mníchmi rôznej povahy. Rodina, objatia a bozky verzus samota, ticho a spoločenstvo s mníchmi. Prečo sa Wilhelm „Willi“ Grün vlastne rozhodol vstúpiť do kláštora, na základe čoho si vybral meno Anselm a ako sa z neho stal spisovateľ a prednášateľ, ktorý oslovuje milióny čitateľov a poslucháčov?

Kniha vám nepredstaví iba hĺbavého mnícha, ale aj bežnú mamku, ktorá sa zamýšľa nad úspechom, šťastím, modlitbou, zmyslom života a vlastnou identitou. Ideálny deň podľa Larsonovej? Ísť si ráno zabehať, na obed skočiť do obľúbenej reštaurácie, vyjsť si von s kamoškou… A ako si predstavuje ideálny deň strýko Willi? „Môj dokonalý deň nezávisí od toho, čo zažívam, ale od toho, ako žijem.“ (s. 35)

 

Recenzia_Anselm Grün, Andrea J. Larson: Povedz, strýko WilliUKÁŽKA

Už ako desaťročný si sa rozhodol pre kláštorný internát – vo veku, keď ma moje deti ešte pravidelne prosia, aby som si ich večer pred spaním pritúlila. Ako si dospel k tomuto rozhodnutiu, ktoré znamenalo odlúčenie od tvojej veľkej rodiny so šiestimi súrodencami? Vedel si už v takom mladom veku, že si povolaný stať sa mníchom? Čím ťa oslovila myšlienka ísť do internátu k mníchom?

Ako desaťročný som ešte nemohol urobiť žiadne životné rozhodnutie. Napriek tomu som bol fascinovaný posvätnom, ktoré vyžaruje z kňazstva. Môj otec mi potom zohnal brožúry o St. Ludwigu, kde bol internát opátstva Münsterschwarzach, a o samom opátstve. Tie som si prečítal a oslovilo ma to. Vtedy som sa vedel rýchlo nadchnúť. A tak som s týmto nadšením ako desaťročný išiel do internátu. Zo začiatku mi veľmi chýbal domov, lebo život v internáte bol podstatne tvrdší než v našej rodine. A musel som si privyknúť na niektoré stravovacie návyky. Vždy ma však držala myšlienka, že raz bude zo mňa rehoľník a misionár. Prirodzene, vtedy mi ešte nebolo celkom jasné, čo všetko je s tým spojené. Mal som však vôľu zmeniť svet, urobiť ho lepším, šíriť kresťanské posolstvo ďalej.

(Grün, Larson, 2019, s. 12)

 

ANDREA J. LARSON

Manželka a matka troch detí, žije v Spojených štátoch amerických. Autorka príručky Chcieť dlho milovať, spolu so svojou mamou vydala knihu o vzťahu medzi matkou a dcérou.

 

ANSELM GRÜN

Nemecký katolícky kňaz, benediktínsky mních, ekonóm, filozof a teológ. Mimoriadne úspešný autor duchovnej literatúry, ktorý napísal okolo dvesto kníh. Ako spisovateľ a prednášateľ oslovuje milióny ľudí.

 

Knihu si môžete zakúpiť v internetovom knihkupectve Kumran.sk tu

 

LARSON, Andrea J., GRÜN, Anselm. Povedz, strýko Willi. ZAEX, 2019. 136 s. ISBN 978-80-8192-0714.

Názory+

Najnovší podcast+

Invalid Date

0:00