Svet kresťanstva K veci 24. august 2019

Liberalizmus, aký býval kedysi

Anthony Esolen
Anthony Esolen
Aký bol liberálny katolicizmus pred 2. vatikánskym koncilom? Odpoveď nám môže ukázať kniha Kľúče od kráľovstva.
Aký bol liberálny katolicizmus pred 2. vatikánskym koncilom? Odpoveď nám môže ukázať kniha Kľúče od kráľovstva.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Anthony Esolen

Liberalizmus, aký býval kedysi
Gregory Peck ako otec Chisholm, Rose Stradnerová ako sestra Maria-Veronica a Vincent Price ako biskup Mealey vo filme Kľúče od kráľovstva z roku 1944. Foto: thecatholicthing.com

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

Ak chceme spoznať nejakú kultúru, pomôže, keď sa pozrieme nielen na jej majstrovské diela, ale aj na to najlepšie z tých „populárnych“. Medzi ne budú patriť mnohé dobré diela, ktorých čaro nepatrí do tej istej kategórie ako čaro Goetheho či Miltona. Spievate hymny Johna Newtona a Williama Cowpera. Recitujete Longfellowovu poéziu. Pozeráte filmy Franka Capru.

Aký bol liberálny katolicizmus pred 2. vatikánskym koncilom? Táto otázka je priširoká, aby sa na ňu mohla dať jedna odpoveď, no niektoré z jeho čŕt sa podľa mňa objavujú v románe Kľúče od kráľovstva od katolíckeho spisovateľa a lekára A. J. Cronina. Nie je to veľký román. Je to veľmi dobrý román v zmysle, o ktorom hovorím. Skrz-naskrz vypovedá o svojom pôvode – ako dobre vyrezaný viktoriánsky šatník.

Ak chceme spoznať nejakú kultúru, pomôže, keď sa pozrieme nielen na jej majstrovské diela, ale aj na to najlepšie z tých „populárnych“. Kľúče od kráľovstva od A. J. Cronina je veľmi dobrý román v tomto zmysle.Zdieľať

Tí, čo si pamätajú knihu alebo film, ktorý bol podľa nej natočený, spomenú si na hlavnú postavu: otca Chisholma (ktorého hrá Gregory Peck), neklerikálneho škótskeho kňaza, ktorému zveria do opatery misiu v čínskom vnútrozemí. Podľa štatistík, ktoré posielal domov jeho predchodca, očakával živú miestnu cirkev a školu. Miesto toho našiel blato, stajňu sotva vhodnú pre kone a niekoľko lakomých „ryžových kresťanov“, ochotných pomáhať novému šang-fu za peniaze a vplyv.

Otec Chisholm posiela preč týchto pokrytcov s mužným „odíď, Satan“. Žiadne takéto cepovanie sa však neujde jemu. Miesto toho si najprv získa ľudí svojimi základnými zručnosťami z oblasti medicíny a pomaly, vlastnými rukami a s pomocou pár skutočných kresťanov vybuduje skutočnú miestnu cirkev.

Kľúče od kráľovstva vyšla v slovenčine už v roku 1947 vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ (Spoločnosť priateľov krásnych kníh). Foto: knihy-marmar.sk

Prvý prelomový moment nastane vtedy, keď lieči malého chlapca, ktorý zomiera na infekciu, čo sa mu dostala do ruky. Ruku rozreže skalpelom, vytlačí hnis a zabalí ju od obväzov namočených do dezinfekcie. Chlapec je synom bohatého čínskeho statkára, pána Čiu, ktorý dá z vďaky otcovi Chisholmovi prvotriedny pozemok na vrchu Jasného zeleného nefritu.

Nikto by nemohol robiť túto prácu sám. Preto sa otec Chisholm obráti na svojich predstavených a tí mu pošlú tri rehoľníčky, aby varili, prali, zašívali a učili deti vo farskej škole.

Otec Chisholm a matka predstavená sa veľmi dlho nedokážu zniesť. Ona je prísna, on zhovievavý. Ona je dogmatická, on čosi ako voľnomyšlienkár. Ona je dcéra nemeckých aristokratov, kým on je syn chudobných rybárov a pastierov.Zdieľať

S matkou predstavenou sa veľmi dlho nedokážu zniesť. Ona je prísna, on zhovievavý. Ona je dogmatická, on čosi ako voľnomyšlienkar. On je ako veľký chlapec, ona je žena, žiadne dievča. Ona je dcéra nemeckých aristokratov, kým on je syn chudobných rybárov a pastierov.

Je pohoršená, keď otcovi Chisholmovi príde pomáhať jeho starý priateľ Willie Tulloch, lekár a zarytý ateista. Tulloch zomiera na mor potom, čo sa staral o stovky chorých. Obrátenie na smrteľnej posteli sa nekoná, no otec Chisholm akoby mal istotu, že Tulloch je v Božom náručí. Rozvážnou starou rehoľníčkou jeho istota otrasie.

Plná verzia filmu Kľúče od kráľovstva z roku 1944. 

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Chisholm sa veľmi nepodobá na iných kňazov, najmä na jedného, ktorého poznal ako mladý muž, okázalo zbožného Anselma Mealeyho, ktorý liezol po sociálnom rebríčku, zakladal inštitúcie a išlo mu len o pohodlie. Keď príde Mealey na návštevu do Číny, vidí len veľkú blamáž, ktorú z veľkej časti pripíše Chisholmovým neortodoxným metódam. Chisholm napríklad nemá žiadnych platených čínskych katechétov, aby mu pomohli zaplniť krstné štatistiky.

Monsignor (neskôr biskup) Mealey sa správa k Číňanom povýšenecky bez toho, aby si to uvedomoval. Pre neho sú iba čudácke plemeno blúdiace v temnotách. Jeho príklad presvedčí matku predstavenú, aby sa prebrala. „Odporný, svetácky kňaz,“ hovorí si. Tak si spolu s otcom Chisholmom nájdu k sebe cestu a stanú sa priateľmi.

Väčšina Mealeyov v dnešnej dobe sú klerikálni hochštapleri, ktorí sú uhladene heterodoxní; prominenti s unitárskymi názormi so štipkou Ježiša. Oni nezachovávajú vieru. Viera – či skôr inštitúcia – zachováva ich a oni si žijú ako v bavlnke.Zdieľať

Jedným mottom tohto románu by mohlo byť Extra ecclesiam plena salus. Otec Chisholm získa svojho najdôležitejšieho konvertitu takmer proti svojej vôli: je to starý pán Čia, ktorý si po desaťročiach vzájomnej priazne a priateľstva želá prijať vieru otca Chisholma, lebo ho presvedčila odvaha tohto starého kňaza. Zdá sa, že na náuke nezáleží.

A naozaj, keď sa Chisholm vráti do Škótska ako zhrbený starý muž, na ktorého ostatní kňazi veľmi nedbajú, je zamilovaný do vyrábania čínskych šarkanov pre chlapca, ktorého má vo svojej starostlivosti, a pripevňuje na ne výroky, z ktorých jeden je, že najväčšou cnosťou je tolerancia a druhou pokora. Takisto sa dostane do ťažkostí, keď z kazateľnice povie, že hoci bol Ježiš múdrejší než Konfucius, tento čínsky mudrc mal väčší zmysel pre humor.

Cronin stratil svoju katolícku vieru počas štúdia medicíny, a neskôr ju znova získal vo forme, ktorá pôsobí ako teistická a univerzalistická. Bol pozoruhodný svojou charitatívnou prácou. Dalo by sa povedať, že otec Chisholm a doktor Tulloch boli dvoma stránkami jeho osobnosti – alebo jeho osobnosť v dvoch prejavoch, ktoré by si želal: obaja sú vľúdni, nestrpia strojenosť, nemajú ambície, sú pracovití, veľkorysí, no jeden verí a druhý nie.

Je to dobrá kniha a Chisholm je skutočný hrdina. Keby liberálny katolicizmus vyzeral takto, mal by čo povedať: starostlivosť o chudobných, skutočné stretnutie s inou kultúrou a Kristovo pokorné, spravodlivé a láskavé srdce.Zdieľať

Ako vravím, je to dobrá kniha a Chisholm je skutočný hrdina a nesmierne príťažlivá postava. Keby liberálny katolicizmus vyzeral takto, mal by čo povedať: starostlivosť o chudobných, skutočné stretnutie s inou kultúrou a Kristovo pokorné, spravodlivé a láskavé srdce.

Za pozornosť stojí neprítomnosť politickej ideológie, sexuálnej revolúcie, nedbalosti pri sviatostiach a moderných modiel. Chisholm je mužný muž a skutočný otec. A jeho obľúbeným koníčkom je rybárčenie.

To však nemôže prežiť bez základu, ktorým je pravá viera a konzervatívna, až asketická, morálna disciplína. Väčšina Mealeyov v dnešnej dobe sú klerikálni hochštapleri, ktorí sú uhladene heterodoxní; prominenti s unitárskymi názormi so štipkou Ježiša. Oni nezachovávajú vieru. Viera – či skôr inštitúcia – zachováva ich a oni si žijú ako v bavlnke.

Pritom však musíme pamätať, že pre väčšinu ľudí bude najlepším svedectvom našej viery – nie najlepším darom, ale najlepším svedectvom o jej škandalóznej pravde – to, čo dáva otec Chisholm Číňanom. To je v konečnom dôsledku viac než len veľkorysosť a odvaha jedného muža a ochota lopotiť sa po ich boku.

Je to ukrižovaný a vzkriesený Kristus. To on otvára dvere, či už si to Cronin jasne uvedomoval alebo nie.

Anthony Esolen
Autor je vysokoškolský učiteľ, prekladateľ a spisovateľ. Medzi jeho knihy patria Ten Ways to Destroy the Imagination of Your Child (Desať spôsobov, ako zničiť predstavivosť u svojho dieťaťa), Out of the Ashes: Rebuilding American Culture (Povstať z popola: ako znovu vybudovať americkú kultúru) a Nostalgia: Going Home in a Homeless World (Nostalgia: Návrat domov vo svete bez domova). Vyučuje a píše na Northeast Catholic College v mestečku Warner v štáte New Hampshire.

Pôvodný text: Liberal, As It Was.

Rubrika K veci je tvorená autorskými článkami prestížneho amerického magazínu The Catholic Thing, vychádza s podporou Kolégia Antona Neuwirtha. Článok nie je vyjadrením názoru Kolégia Antona Neuwirtha.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0