Sporiteľňa Wüstenrot znížila polročný zisk takmer o 40 %

23.08.2019 (15:00)

V tomto roku plánuje Wüstenrot stavebná sporiteľňa ďalší rast úverov a aj vkladov.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa zaznamenala v prvom polroku tohto roka pokles zisku. Ako vyplýva z účtovnej závierky, jej šesťmesačný zisk medziročne klesol o 39,7 % na 730 tis. eur. Čisté úrokové výnosy sa znížili o 15 % na 4,4 mil. eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií sa mierne zvýšili o 8,1 % na 1,7 mil. eur.

Minuloročný zisk spoločnosť zvýšila o 11,1 % na 1,57 mil. eur. Hlavným dôvodom bol podľa vyjadrení spoločnosti veľmi dobrý nový obchod v oblasti medziúverov. Spoločnosť eviduje rast zisku v posledných dvoch rokoch. Naposledy vykázala pokles zisku v roku 2016 a vtedy to odôvodnila hlavne vývojom úrokových sadzieb na bankovom trhu. Vtedy sa jej zisk prepadol takmer o 39 % na 917 tis. eur.

V tomto roku plánuje Wüstenrot stavebná sporiteľňa ďalší rast úverov a aj vkladov. Vzhľadom na veľmi dobrý vývoj v oblasti úverov v posledných rokoch sa spoločnosť chce v roku 2019 a v ďalších rokoch vo zvýšenej miere venovať rozvoju obchodu v oblasti vkladov. Za týmto účelom firma podľa jej vyjadrení skvalitňuje svoje služby v oblasti vkladov.

S podporou marketingových nástrojov a skvalitňovaním odbytovej siete chce Wüstenrot stavebná sporiteľňa zvýšiť svoje trhové podiely. Na slovenskom trhu stavebného sporenia pôsobia tri stavebné sporiteľne. Najväčšou, so zhruba 90-percentným podielom, je Prvá stavebná sporiteľňa, ktorá zároveň na Slovensku pôsobí najdlhšie. Najmladším a zároveň najmenším konkurentom je ČSOB stavebná sporiteľňa.

Spoločnosť Wüstenrot stavebná sporiteľňa vznikla v roku 1993. Pôvodne pôsobila pod názvom Stavebná sporiteľňa VÚB-Wüstenrot. V decembri 2003 však VÚB banka predala skupine Wüstenrot svoj 50-percentný podiel v stavebnej sporiteľni. Rakúska Bausparkasse Wüstenrot AG v súčasnosti vlastní 100 % akcií vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni.
 
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák