Výstup na Kriváň: Na čo všetko je dobré pripraviť sa?

Kriváň je jedným z najvyšších vrchov Slovenska a pre veľa Slovákov je tým najväčším symbolom našej krajiny. Uvažuješ nad jeho zdolaním? Prečítaj si článok, v ktorom som dal dokopy, na čo všetko treba myslieť.

Vysoké Tatry

Pohorie Vysoké Tatry je najvyšším pohorím na Slovensku, nachádza sa na severnej časti Slovenska, na hranici s Poľskom. V roku 1949 boli vyhlásené za prvý národný park na Slovensku – TANAP a v roku 1993 boli spolu s poľskou časťou Tatier vyhlásené organizáciou UNESCO za „Biosférickú rezerváciu Tatry“.

Výstup na Kriváň - Vysoké Tatry

Výstup na Kriváň - Vysoké Tatry

Výstup na Kriváň - Vysoké Tatry

Kriváň

Písať tu o tom, že Tatry sú mega je asi trochu zbytočné, predpokladám, že to každý z nás vie. Medzi jeden z najznámejších štítov Vysokých Tatier patrí bezpochyby Kriváň. Kriváň je známy tým, že ide o jeden z najvyšších vrchov Slovenska, dosahuje výšku 2 494,7 metrov nad morom a pre veľa Slovákov je tým najväčším symbolom našej krajiny.

Výstup na Kriváň

Hovorí sa, že každý správny Slovák by mal Kriváň aspoň raz za život zdolať. Ja si však myslím, že zdolať by ho mal každý, kto si na to trúfa, a vôbec nemusí mať výčitky, keď sa na to človek necíti. Ja sám sa priznám, že výstup na Kriváň bol pre mňa jednou z najnáročnejších túr v živote, a to som si myslel, že vďaka štúrovaniu nejakú tú kondičku mám. 

Trasy na Kriváň

Prvý a veľmi dôležitý bod je ten, že výstup na Kriváň patrí medzi celodenné a náročné túry. Na internetoch som našiel, že to zaberie 9 hodín, no mne to trvalo o čosi viac. Netreba zabúdať na prestávky a rovnako tak, že každý z nás má iné tempo. Preto som si počas výstupu ponadával aj na časy, ktoré sú uvedené na info tabuliach, ktoré sú (podľa mňa) nereálne pre bežného turistu. Mysli na to v prípade, že sa na Kriváň vyberieš.

Výstup na Kriváň sa robí z dvoch miest, zo Štrbského plesa popri Jamskom plese alebo z Troch studničiek. Zvolili sme si trasu cez Tri studničky, začali sme však tiež zo Štrbského plesa, východzí bod je hotel Solisko (a odtiaľ po Tatranskej magistrále, ktorá je označená červenou), a pri Jamskom plese si môžeš vybrať či pôjdeš cez kosodrevinu alebo cez spomínané Tri studničky. Odtiaľ sa začína samotný výstup označený modrou turistickou značkou. Napriek tomu, že trasa cez kosodrevinu je časovo kratšia, vybrali sme si Tri studničky, stratili sme síce asi dve-tri hodinky, ale je to veľmi príjemná a krásna trasa, nič náročné.


TIP: Trasy sú dobre značené, takže je minimálna šanca, že by si sa pri výstupe stratil/a.


Výstup na Kriváň

Rázcestie v Kriváňskom žľabe

Či už sa vyberieš jednou alebo druhou trasou, dostaneš sa na Rázcestie v Kriváňskom žľabe. To je bod, v ktorom som mal celkom veľkú krízu, keďže som videl, čo ma ešte čaká, kým sa dostaneme na vrchol. Na trase sa nenachádzajú žiadne rebríky či úchyty. V niektorých miestach by sa podľa mňa celkom zišli, hlavne vo finálnej fáze, keď som mal pocit, že namiesto turistu je zo mňa zrazu horolezec. Posledný kilometer totiž tvorí čisto skalnatý terén, kde je potrebné k lezeniu zapojiť aj ruky.

Výstup na Kriváň

Na vrchu

Napriek tomu, že počas výstupu a hlavne pri posledných desiatkach metrov, sa menilo počasie každú minútu, tak na vrchu počko spolupracovalo a bolo nádherne. Pocit, že som tam bol jedným z najkrajších v mojom živote (a to vôbec cielene nezveličujem). Skromne píšem, že som na seba hrdý za to, že som sa prekonal a dal som to. 

Výhľady z Kriváňa

Výhľady stoja tiež naozaj za to. Na západe vidieť Liptov, vpravo od kotliny sa rozkladajú Západné Tatry. Na severe sa rozprestierajú zas poľské Tatry, južný horizont uzatvára masívny chrbát Nízkych Tatier, z ktorého vpravo vidieť Ďumbier a Chopok. Vľavo zas vidieť Kráľovu hoľu s televíznou vežou.

Výstup na Kriváň
Len tak sa niekedy zastaviť a vychutnať si prítomný okamih.

Výstup na Kriváň - Vysoké Tatry

Výstup na Kriváň - Vysoké Tatry

Výstup na Kriváň - Vysoké Tatry

Aj Ľudovít Štúr zdolal Kriváň

V minulosti vystúpilo na Kriváň viacero známych osobností našich národných dejín. Medzi inými aj knihár, spisovateľ a národný buditeľ Gašpar Fejérpataky-Belopotocký či jeden z najznámejších slovenských dejateľov Ľudovít Štúr. Takže si môžem zo zoznamu odškrtnúť ďalšie z miest, kde bol kedysi môj kamoš Štúr, a teraz už aj ja.

Výstup na Kriváň - Ľudovít Štúr

Na záver ešte raz, na čo netreba zabúdať:

  • Ide o celodennú a náročnú túru.
  • Nepodceň vhodné oblečenie, pršiplášť je jeden z kúskov, ktoré musíš mať.
  • Vhodná obuv je základ, terén bude naozaj rôzny.
  • Počas výstupu môže prísť nejedna kríza. 
  • Pri výstupe na Kriváň nenájdeš žiadnu chatu, preto je dobré zásobiť sa tekutinami a jedlom.
  • Nezabudni, že chodník je od 1.11. do 15.6. uzatvorený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.