MENU
zdravy-zivot

Keď ticho neexistuje: Ako sa žije s démonom v ušiach? Tinitus trápil aj filmového Coopera

Bradley Cooper si vo filme Zrodila sa hviezda zahral hudobníka, ktorý trpí pískaním v ušiach.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Keď ticho neexistuje: Ako sa žije s démonom v ušiach? Tinitus trápil aj filmového Coopera

Fantómový zvuk, ktorý je len v hlave. Navonok malý problém môže spôsobiť vážne psychické problémy. A nevyhýba sa ani slávnym!

Kedysi problém starších ľudí, dnes postihuje čoraz viac mladých. Tinitus je ochorenie, ktorého názov zrejme nepoznáte, no je tak bežné, že sa s ním stretol snáď každý. Nedávno sa dokonca dostal na filmové plátno, keď v populárnom filme Zrodila sa hviezda si po boku speváčky Lady Gaga zahral Bradley Cooper postavu muzikanta, ktorý zápasil s dvomi démonmi - alkoholom a tinitusom.

Čítajte aj: Túto hranicu neprekračujte: Koľko decibelov vás pripraví o sluch?

Hoci vie tinitus poriadne potrápiť, ide o fantómový zvuk, ktorý je len v hlave - pískanie, bzučanie, šumenie, cvrlikanie, hučanie a rôzne ďalšie obťažujúce zvuky. Zjednodušene povedané, pískanie v ušiach je ochorenie, ktoré trápi mnohých, odborníci preto o ňom hovoria ako o novej civilizačnej chorobe. Kým v minulosti trápil najmä starších ľudí nad 60 rokov, spôsobený cukrovkou alebo vysokým tlakom, dnes to už neplatí a do ambulancií ORL lekárov prichádza čoraz viac mladých. 

Dôvody sú rôzne, ochorenie môže spustiť napríklad úraz ucha, stres, problémy s krčnou chrbticou - vypestované zlým držaním tela pri práci s počítačom, ale aj niektoré lieky. Podľa vedcov z Harvardu môžu za pískanie v ušiach niektoré antibiotiká, a tiež nadužívanie aspirínu či iných protizápalových liekov. 

Dobre si prezrite svoje uši. 10 vážnych problémov, ktoré hlásia

Slávni so zvukom

Ako sa žije s tinitusom? Je to akoby ste boli na koncerte, ale ten hluk by ste nedokázali vypnúť a ostal by vo vašej hlave po zvyšok vášho života. Je to zvuk, ktorý by nikto okrem vás nepočul. Najhoršie to majú tí, ktorí hluku nemôžu uniknúť, napríklad profesionálni hudobníci či herci, ako v prípade filmového Bradleya Coopera.

V skutočnom živote tinitusom trpia aj slávne osobnosti, napríklad frontman skupiny U2 Bono, Moby, Barbra Streisand, Phil Colins, Bob Dylan, Ozzy Osbourne, Cher, Eric Clapton a v minulosti tiež Ludwig van Beethoven či Vincent Van Gogh. Štatistiky dokonca uvádzajú, že tinitus, alebo inak nazývaný ušný šelest, postihuje celosvetovo až 25% dospelej populácie.

Nereaguje na zvuky? S podozrením už ani chvíľu nečakajte!

Nevypnete ho 

Zvuk pri tinituse vzniká vo vnútornom uchu, kde sú zmyslové bunky, ktoré z rôznych dôvodov nefungujú tak, ako by mali. Vysielajú do mozgu falošný signál, ako pri vnímaní bežného zvuku, no tento zvuk počujú i v dokonalom tichu. Ľudia s intenzívnym pískaním v ušiach sa často obávajú, že postupne ohluchnú. Odborníci však upokojujú, že to tak nie je, pretože až 95% ľudí s tinitusom má sluch v poriadku.

Takzvaný ušný šelest je tak len výsledkom zmien v mozgu a časom môže dôjsť k náprave. Pískanie v ušiach sa lieči napríklad dlhodobou rehabilitáciou a kyslíkovou terapiou i liekmi na zlepšenie prietoku krvi. Tinitus môže vymiznúť tiež po odstránení spúšťačov, ako je stres alebo spomínané problémy s krčnou chrbticou.  

Naučia sa s ňou žiť

Zatiaľ čo niektorí ľudia si na nepretržitý zvuk v ušiach časom zvyknú a naučia sa s ním žiť, iní môžu kvôli neutíchajúcemu zvuku pociťovať úzkostné stavy. „Táto sluchová halucinácia je zväčša subjektívna. To znamená, že ju počuje pacient, ale my ju nevieme odmerať žiadnymi prístrojmi. Ak trvá dlhodobo, môže pacientovi spôsobiť veľké psychické problémy,“ upozorňuje ORL špecialista Tibor Barta. Treba si však uvedomiť, že hoci dokáže pískanie v ušiach človeka poriadne potrápiť, samotná choroba nikoho na živote ani na zdraví neohrozuje.

Môže vás zaujímať:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor