Rok po vražde novinára Jána Kuciaka, ktorý rozkrýval korupciu a sieť prepojení medzi organizovaným zločinom a policajnými a vládnymi činiteľmi na čele s expremiérom Robertom Ficom zostavila Rada Európy podrobnú správu, ktorá hodnotí úroveň boja proti korupcii na Slovensku. Nalieha v nej na vládu, aby zaviedla účinnejšie systémové opatrenia, ktoré by umožnili zabrániť korupcii na najvyšších poschodiach štátnej exekutívy, najmä v prípade členov vlády, šéfov štátnych úradov či vysokých policajných funkcionárov.

Podľa Rady Európy má Slovensko v tejto oblasti systémové nedostatky. „Pomohlo byť prijatie nových pravidiel, ktoré upravujú povinnosti ministrov, štátnych tajomníkov, politických poradcov a vyšších štátnych úradníkov pri výkone ich funkcie,“ uvádza v stanovisku k správe hovorca Jaime Rodriguez. Funkcionári by mali podľa nových predpisov zaznamenávať a zverejňovať všetky svoje stretnutia s lobistami, mali by riadne registrovať a zverejňovať všetky prijaté dary a tiež sprístupniť podrobnejšie informácie o svojich majetkových pomeroch.

Tvorcovia správy sa ďalej domnievajú, že Slovensko by malo zintenzívniť úsilie na vyriešenie problému latentnej korupcie vnútri polície. Chýba akčný plán, ktorý by dentifikoval rizikové oblasti a nové spôsoby a formy korupčného správania sa policajtov. Ďalším krokom by mala byť revízia existujúceho etického kódexu pre príslušníkov Policajného zboru, aby nepredstavoval len katalóg formálnych princípov. Kódex by mal byť doplnený praktickou príručkou s príkladmi z praxe, ktorá by bola podkladom aj pre policajný výcvik.

Rada Európy: Potrebujete posilniť boj proti korupcii v polícii a politike

Korupcia (ilustračná foto tasr) Zdroj: TASR

Správa tiež konštatuje, že na Slovensku nefunguje nahlasovanie trestnej činnosti, ktorú spáchali ľudia z vnútra polície. Boj proti korupcii v policajných kruhoch by mal preto doplniť účinný systém ochrany tzv. whistleblowerov, teda ohlasovateľov trestnej činnosti vnútri zboru. Ani aktuálne mechanizmy, ktoré by mali zaručiť, že policajné priestupky budú riadne a transparentne vyšetrené nie sú podľa autorov správy postačujúce.

Prísnejšie pravidlá na posilnenie prevencie pred korupčným správaním v radoch policajtov by mali doplniť bezpečnostné previerky príslušníkov polície nielen pri nábore, ale aj priebežne počas ich kariéry.

Rada Európy je medzinárodná organizácia európskych štátov, ktorej hlavným cieľom je ochrana ľudských práv a posilňovanie demokracie. Združuje 47 krajín, Slovensko je jej členom od roku 1993. Nedávno pre hlasovanie o vrátenie hlasovacích práv Rusku na jej pôde došlo ku konfliktu medzi predsedom parlamentu Andrejom Dankom a nezávislým poslancom Martinom Poliačikom.

Hodnotiacu správu vypracoval jeden z orgánov Rady, tzv. Skupina štátov proti korupcii (GRECO), ktorej cieľom je zlepšovať schopnosť svojich členov bojovať proti korupcii. Pomáha štátom zisťovať nedostatky v národných protikorupčných politikách a podnecuje potrebné legislatívne, inštitucionálne a praktické reformy. Okrem členských štátov Rady Európy je členom tejto skupiny aj Bielorusko a Spojené štáty americké.