Najdlhšie slúžiaca webkamera sveta po 25 rokoch ukončí vysielanie

Po 25 rokoch takmer nepretržitého vysielania bude na konci mesiaca vypnutá najstaršia slúžiaca webkamera sveta.

22.08.2019 15:10
fogcam2 Foto:
Záber z fogcam.
debata (2)

Takzvaná FogCam dostala meno podľa charakteristickej hmly v zátoke pri San Franciscu a už od roku 1994 sleduje tunajšie počasie z kampusu vysokej školy San Francisco State University. Teraz jej prevádzkovatelia uvádzajú, že už pre ňu v areáli nie je vhodné miesto, informoval spravodajský web BBC.

„Po 25 rokoch bude FogCam na konci augusta 2019 nadobro vypnutá,“ píše sa v oznámení na webe, čo je zároveň podľa rozhlasovej stanice NPR jedna z najstarších webových stránok na svete. Vysielanie FogCam bolo počas posledného štvrťstoročia prerušované len krátkodobo kvôli údržbe alebo presúvaniu kamery.

Spoločne ju pred rokmi nainštalovali začínajúci informatici Jeff Schwartz a Dan Wong, podľa ktorých išlo o spôsob, ako si precvičovať programovanie a prácu s webovými nástrojmi. „Bol to jednoducho taký projekt pre vlastné pobavenie, ktorý začal žiť vlastným životom. Ľuďom sa to páčilo, tak sme v tom pokračovali,“ povedal Schwartz denníku sfgame.

K rozhodnutiu ukončiť vysielanie zrejme prispelo to, že v poslednom čase bolo čoraz ťažšie nájsť pre kameru miesto s dobrým výhľadom do okolia. „Cítili sme, že je načase skončiť… univerzita nás toleruje, ale úplne nás nepodporuje,“ vysvetlil Schwartz.

FogCam sa definitívne odmlčí v piatok 30. augusta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #San Francisco #webkamera #kampus