Zbavte sa letných zápalov

Diana Mašlejová | 22. august 2019
zbavte sa letných zápalov, ženské problémy, zápal močových ciest, uretritída, mykóza, kvasinky, problémy, bolesti, svrbenie, výtok, krv, moč

Gynekologické, či urologické zápaly – v lete na nás číhajú akosi viac. Či už patríte k tým, ktorí s nimi majú pravidelné a, žiaľ, aj bohaté skúsenosti, alebo ste šťastlivec, ktorého úspešne obchádzajú, je užitočné poznať zásady, ktoré nám v lete pomôžu sa im vyhnúť.

BUĎTE OBOZRETNÍ

Ženy sú na urologické zápaly náchylnejšie, a to z dôvodu kratšej močovej rúry. Môže ísť aj o dôvody špecifickej anatómie a citlivejšie sú aj ženy tehotné, či trpiace cukrovkou. Paradoxne sa zápaly močového ústrojenstva vyskytujú najčastejšie u dám reprodukčného veku, predtým aj potom ich periodicita klesá. Dôvodom, prečo sa močové ústrojenstvo zapáli (môže ísť o zápal trubice, ciest, mechúra) je zväčša premnoženie baktérií. Môže ísť o tie s názvom E-coli, ktoré sa zdržujú okolo konečníka a niekedy sa im podarí dostať sa do pošvy.

V prípade, že sa k svrbeniu, páleniu, bolesti a pichaniu v podbrušku, zakalenému moču, pridá aj slabosť, únava, prípadne horúčka, je väčšinou nutné zahájiť liečbu antibiotikami.

K cystitíde – zápalu sliznice močového mechúra, alebo uretritíde – zápalu močovej trubice, sa niekedy pridruží aj krv v moči. Návštevu lekára vtedy neodkladajte. Zápal sa totiž môže dostať až k obličkám, kde dokáže spôsobiť veľké problémy. Ideálne podmienky majú baktérie v ústrojenstve práve vtedy, keď telu nedopĺňate tekutiny. Naopak, ich nadbytok dokáže zápal zastaviť aj v začiatkoch.

Pokojne teda vypite až pol litra – liter za hodinu, zvlášť, ak cítite slabosť a bolesti. Pokiaľ vás trápi výtok, svrbenie, bolesť v podbrušku, možno vás postihla infekcia pohlavných orgánov. Po návšteve obvodného lekára by mal nasledovať gynekológ. Chlamýdiové infekcie, mykóza, vírusový zápal pošvy, trichomoniáza, či bakteriálna vaginóza sú najčastejšími zdrojmi zdravotných problémov žien, týkajúcich sa pohlavných orgánov. Intímny gél s ideálnym pH by sa pre vás mal stať základom, rovnako ako kvalitná prírodná bielizeň a probiotiká, ktorými zdravie ženského ústrojenstva podporíte.

PRI VODE V BEZPEČÍ

Máte svoje dni a plánujete ísť k vode? Tampón sa zdá byť najlepšou voľbou. Ono to však také jednoduché nie je. Tampón je schopný do seba nasiaknuť znečistenú vodu z jazera, alebo bazéna, pričom tá sa vďaka nemu dostane hlbšie a baktérie majú skvelú možnosť sa rýchlo rozmnožovať. V prípade prvých silných dní menštruácie by sme sa kúpaniu mali vyhnúť, v neskorších, slabších dňoch je vhodnejšie zaobstarať si špeciálny tampón na kúpanie z lekárne.

Ak dáte predsa len prednosť klasickému typu, v prvom rade by ste si po kúpaní mali tampón ihneď vymeniť. Kúpali ste sa príliš dlho v príliš studenej vode a postretlo vás náhle ochladenie? Ešte nijaký diskomfort necítite, ale obávate sa, že by sa na druhý deň mohli ozvať následky prechladnutia? Dajte si prvú pomoc. Bavlnená bielizeň, dostatok tekutín (môže byť aj urologický čaj), alebo čistá voda, vitamín C, prípadne voľnopredajný extrakt z brusníc často na začiatku skutočne pomôžu.

Bazén, jazero, či more?

V rámci bezpečnosti je more ideálnou voľbou. Napriek tomu, že soľ samotná je pre sliznicu dráždivým elementom, zároveň ju skvele dezinfikuje a lieči. Jazero, pokiaľ máte overené, že voda v ňom bola kontrolovaná a vyhodnotená ako vhodná na kúpanie, je na rebríčku číslo dva. Žiaľ, keď sú vonku dlho príliš vysoké teploty a voda v jazere sa oteplí, stáva sa rajom pre množenie rôznych siníc. Bazén sa pri väčšom množstve vody a jej zvýšenej teplote stáva taktiež nebezpečným miestom.

Problémom však zväčša býva nedostatočná filtrácia a veľké množstvo ľudí. Prevádzkovatelia by však na letné masovky mali byť dostatočne pripravení. Dezinfekčné prostriedky, ktoré sa pre kúpaliská využívajú, sú často rizikové pre ľudí s náchylnosťami na kožné problémy. Zdravý človek s dostatočnou imunitnou obranou by mal nástrahám odolať. Po kúpaní (a najlepšie vôbec) nezadržiavajte moč a keď vyjdete z vody, navštívte toaletu, aby sa prípadné baktérie z tela vyplavili. Samozrejmosťou by sa v lete mala stať výmena mokrých plaviek po kúpaní za suché.

KVALITNÁ SPODNÁ BIELIZEŇ JE ZÁKLAD - ĎALŠIE ZÁSADY PRE VAŠE LETNÉ ZDRAVIE:

  • Pot a syntetické umelé materiály sú živnou pôdou pre zápaly, ale aj rôzne mykózy a iné urologické, gynekologické, či kožné neduhy. Najmä v letných mesiacoch a najmä pri športe voľte prírodné materiály a priedušné textúry. Tie sú nevyhnutnosťou aj vtedy, ak ste na urologické problémy náchylnejší, alebo ste nejakú epizódu práve prekonali.
  • Nohy v teple. Nejde len o báchorky. V prípade, že ste citliví na urologické a gynekologické zápaly, prechladnutie od nôh naozaj neriskujte.
  • Hygiena by v letných mesiacoch mala byť zvýšená, avšak preháňať by ste to s ňou nemali. Aby ste udržali prirodzenú obranyschopnosť, buďte v umývaní a príliš agresívnych parfumovaných čistiacich mydlách opatrní a voľte radšej tie špecializované na intímnu hygienu.
  • Pri citlivosti na zápaly močového alebo gynekologického ústrojenstva sa vyhýbajte príliš korenistým a najmä štipľavým jedlám, ktoré množenie baktérií podporujú. Vhodné je vynechať aj sladené nápoje a sladkosti vo všeobecnosti.
  • Pre prevenciu zaraďte do vášho jedálnička produkty z petržlenu, melón, ryžu, ale aj brusnice, bobuľovité ovocie, brokolicu, medvedí cesnak, ktoré ženskému ústrojenstvu prospievajú. Pestrá strava bohatá na vitamíny a všetky potrebné živiny sú základom celkovej vitality.
  • Tango nohavičky radšej nenoste, aby ste baktériám neuľahčili cestu z konečníka smerom dopredu. Pred a po pohlavnom styku dodržiavajte prísnejšiu hygienu. Vhodné je sa po akte vymočiť, čo predchádza nielen urologickým, ale aj gynekologickým problémom.
  • Možno sa vám to zdá pritiahnuté za vlasy, ale sedenie na studených povrchoch môže skutočne zhoršiť vás zdravotný stav. Pri ľuďoch náchylnejších na prechladnutie je „teplo pod zadkom“ dôležitým faktorom prevencie.
  • Starostlivé doliečenie by ste nemali podceňovať. Zatiaľ čo s urologickým zápalom sa počas života stretne väčšina žien, až polovici sa zdravotné problémy počas nasledujúceho pol roka vrátia. Prevenciou je nezanedbávať sa a liečiť dané problémy hneď v začiatkoch a adekvátnou liečbou. Prírodné doplnky sú skvelým pomocníkom, keď však diskomfort neodchádza ani po dvoch-troch dňoch a bráni vám v plnohodnotnom fungovaní, vaše kroky k lekárovi by ste nemali odkladať.