Veža Čerešenka je pamätníkom obrovskej bitky. Aj z roviny núka skvelý výhľad

Malá obec v Košickej kotline, v doline Torysy, pri potoku Hýľ. Nič vám to nehovorí? A predsa ju všetci poznáme z dejepisu, lebo pri nej sa skutočne písali dejiny. Rozhanovce.

22.08.2019 07:00
rozhľadňa, Čerešenka Foto:
Rozhľadňa Čerešenka je vysoká takmer 12 metrov.
debata

Na šírych poliach asi desať kilometrov severne od Košíc, na rozhraní chotárov obcí Rozhanovce, Čižatice a Chrastné, sa pred 700 rokmi odohrala najmohutnejšia bitka v Uhorsku od vpádu Mongolov.

V roku 1312 sa na rozhanovskom poli stretli v boji vojská kráľa Karola Róberta a jeho protivníkov, oligarchov z rodu Omodejovcov.

Keď sa kráľ chcel ujať svojho trónu a začať vládnuť, musel spupných boháčov, ktorí ovládali tento kraj, odstaviť.

Keďže sa do bitky zaplietol aj pán Váhu a Tatier, no postavil sa na nesprávnu stranu, spolu s Omodejovcami znamenala táto udalosť začiatok jeho konca.

A práve ako pripomienka okrúhleho výročia tejto významnej dejinnej udalosti vyrástla na mieste bitky rozhľadňa s romantickým menom Čerešenka.

Rozhľadňa Čerešenka Foto: LADISLAV KOČIŠ
rozhľadňa, Čerešenka Rozhľadňa Čerešenka

Odkiaľ ten názov? Postavili ju pri osamelom strome, čerešni, a tak sa jej toto meno výborne hodilo.

Mohutná kamenná vyhliadka je už na prvý pohľad iná ako ostatné rozhľadne na našom území. Jej hranolovitý tvar má pripomínať pevnú a nedobytnú stredovekú strážnu vežu.

Otvory na bokoch, ktoré majú tvar kríža, zasa pripomínajú, že sa týči na poli, kde prišlo v mocenských šarvátkach o život mnoho vojakov.

Výhľad z veže

Celá veža spočíva na terasovitej podnoži nad okolitým terénom. Horná pozorovateľňa je zhora zastrešená, takže výlet nepokazí ani náhly dážď.

Je vysoká takmer dvanásť metrov, a aj keď stojí na rovine, sú z nej fascinujúce výhľady doširoka-doďaleka.

Z jej najvyššieho bodu sa pred turistami otvorí údolie rieky Torysa s Toryskou pahorkatinou, panoráma Slanských vrchov a na ne nadväzujúce Zemplínske vrchy v Maďarsku.

Ako na dlani sa rozvinie aj východná časť Volovských vrchov spolu s Kojšovskou hoľou a Sopotnické vrchy a tiež ďalšie kopce neďaleko Košíc a Prešova. A prekvapenie – ak počasie vytvorí ideálne podmienky, odhalí sa aj výsek druhého najvyššieho vrchu Tatier, Lomnického štítu.

Rozhľadňa je súčasťou tzv. Gotickej cesty. Dostať sa k nej dá jednoducho autom či pešo z cesty, ktorá spája obce Čižatice a Chrastné.

Zaparkovať možno priamo na ceste vedúcej k Bunkovciam. Od asfaltky je to potom už len asi 300 metrov. Taká mierna prechádzka je vhodná pre celé rodiny a všetky vekové kategórie.

Zo stredov obcí Chrastné a Čižatice je to k Čerešenke rovnako, asi 1,5 kilometra; z centra Košíc treba prekonať približne 15 kilometrov. Rozhľadňu Čerešenka celkom dobre vidieť aj z diaľnice spájajúcej Košice s Prešovom.

Už od otvorenia vyhliadkovej veže Čerešenka sa pri nej pravidelne v septembri konajú stredoveké slávnosti. Návštevníci si počas nich môžu vychutnať pohľad na rytierske súboje, môžu obdivovať divoké vtáky skrotené sokoliarmi alebo si vyskúšať jazdu na koni.

Milovníci kultúrnych tradícií sa tu môžu naučiť typické stredoveké tance. Celé podujatie je zároveň spojené s behom kráľa Karola Róberta z Anjou.

Osvieženie v Hornáde

Po prechádzke a výstupe na niekoľko poschodí vysokú vežu príjemne ochladia vody Hornádu. Pohyb, pobyt v prírode a nové zážitky – to všetko v jednom ponúka splav rieky.

Ružín Foto: SHUTTERSTOCK
vodná nádrž, Ružín, jazero, Ružín

Hornád vyviera na úpätí Kráľovej hole, preteká Národným parkom Slovenský raj, kde vytvaroval pôsobivý kaňon – Prielom Hornádu. Na mieste, kde sa spája s Hnilcom, vznikla vodná nádrž Ružín.

Ďalej Hornád pokračuje cez obec Lodiny, pri Kysaku zamieri južne, aby mohol svojimi vlnkami oblažiť Košice, Nižnú Myšľu aj Ždaňu. So Slovenskom sa lúči prudkými zákrutami – meandrami – pri Trstenom pri Hornáde a odtiaľ pokračuje do Maďarska.

Na kajakoch či kanoe sa zdolávajú rôzne časti tejto rieky, splav horného úseku je náročnejší, spodný, pod Ružínom, je zasa vhodný aj pre začiatočníkov.

Splav Hornádu sa dá absolvovať samostatne ako partia, prípadne si možno aj objednať služby inštruktora, alebo je tu možnosť vybrať si niektorý z vopred naplánovaných termínov.

Turisti si podľa vlastných preferencií a možností môžu vybrať z príjemnej plavby, počas ktorej sa nechajú jemne unášať prúdom, až po náročnejšie zážitky, kde treba poriadne veslovať a zdolávať pereje.

Ružín Foto: SHUTTERSTOCK
vodná nádrž Ružín Ružín

V okolí Košíc sú v ponuke viaceré trasy. Úsek z Veľkej Lodiny do Košíc je stredne náročný a dobrodruhovia ho zvládnu aj bez inštruktora.

Treba však pádlovať skoro celý deň, vyhýbať sa kameňom a prekonávať pereje, ale podľa popisu sa do cieľa bez prevrátenia dostanú aj šikovnejší začiatočníci. Na vode strávia asi štyri a pol hodiny.

Ďalšou alternatívou je trasa z Kysaku do Košíc. Náročnosť tohto úseku je podobná ako v predošlom prípade, táto plavba však potrvá o niečo kratšie, asi tri hodiny.

Do plavidla sa dá nasadnúť aj v Družstevnej pri Hornáde, odkiaľ sa návštevníci do Košíc dostanú približne po hodine pádlovania.

Pre tých, čo sa chcú len „povoziť“, kochať sa okolitou prírodou a vychutnávať si krásu dňa, je určená najľahšia trasa – zo Ždane do Trsteného pri Hornáde. Hornád je na tomto úseku pokojný, bez prekážok a plavba potrvá približne hodinu.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí:

  • 1/ Východoslovenské múzeum Košice – jedno z najvýznamnejších a najstarších múzeí na Slovensku, má historické a prírodovedné zbierky.
  • 2/ Košický hrad na vrchu Hradová.
  • 3/ Detská historická železnica – jednokoľajná úzkorozchodná železnica. Jediná dodnes existujúca pionierska železnica, prvá v bývalom Československu.
  • 4/ Zoo Košice – žije tu viac ako 280 druhov zvierat, dohromady asi 1 500 kusov.
  • 5/ Archeoskanzen Nižná Myšľa – nálezisko z bronzovej doby, nachádza sa tam opevnená osada a pohrebisko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhľadňa #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku