MENU
rodina-a-tehotenstvo

TEST: Ako sa držíte za ruky? Čo prezradí spojenie dlaní o vašom vzťahu?

Celou dlaňou či len za malíček. Ako sa najčastejšie držíte za ruky?
Zdroj: Shutterstock
Rodina a tehotenstvo

TEST: Ako sa držíte za ruky? Čo prezradí spojenie dlaní o vašom vzťahu?

Ak vás polovička chytí v správny moment za ruku stojí to za to. Obyčajné gesto vás vie upokojiť, ale i dodať silu. Kedy a ako ste sa držali naposledy vy?

Mnohí psychológovia sa zhodujú na tom, že držanie za ruky môže prezradiť oveľa viac ako len to, že ide o náklonnosť či pocit bezpečia. Spôsob, akým sa chytíte za ruku môže napovedať aj to, aký postoj máte jeden voči druhému. „Držanie za ruku je v podstate vaša vizitka, lebo každý sa drží za ruky trochu odlišne, zároveň ju niekto drží pevnejšie a iný jemnejšie,“ uvažuje psychológ Wolfgang Krüger. 

Ako je to s vami? ►►►

Pokračovať Ďalej (1/6)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor