MENU
zdravy-zivot

Už ste počuli o nattokináze? Klenot medzi enzýmami

Ilustračné foto.
Zdroj: Kompava
Zdravý život

Už ste počuli o nattokináze? Klenot medzi enzýmami

Vedeli ste, že kardiovaskulárne a mozgovo cievne ochorenia patria medzi najčastejšie príčiny smrti? Pokiaľ by sme sčítali dĺžku všetkých žíl, ciev a tepien v našom tele, tak by sme dostali číslo 100 000 kilometrov.

Krvný obeh je veľmi dôležitý a je potrebné sa oň starať v každom veku. Našťastie máme v dnešnej dobe k dispozícii systémové enzýmy, ktoré podporujú zdravý krvný obeh. Jedným z nich je enzým nattokináza, na ktorý sa podrobnejšie pozrieme v nasledujúcich riadkoch.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Kompava

Nattokináza je prírodný enzým známy svojimi pozitívnymi účinkami na srdce a cievy. Ide o výťažok z natto – fermentovanej sóje, obľúbeného jedla japonskej kuchyne. Natto sa už stovky rokov úspešne používa ako tradičný liek na choroby srdcovo-cievneho systému. Nattokinázu však nenájdete v iných sójových produktoch, pretože vzniká vďaka špeciálnemu spôsobu fermentácie za použitia baktérie bacillus subtilis. Japonci ju bežne užívajú na vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, mŕtvicu, cievnu trombózu, aterosklerózu, hemoroidy, kŕčové žily, slabý krvný obeh atď.

Ako funguje v ľudskom tele? 

Nattokináza je proteolytický enzým, ktorého základnou funkciou je štiepiť proteíny. Proteíny majú dosť zložitú štruktúru, preto naše telo potrebuje enzýmy, aby ich dokázalo rozložiť na vstrebateľné a stráviteľné aminokyseliny. Nattokináza je schopná rozložiť proteíny, kvôli ktorým sa na stenách ciev zachytáva tuková hmota, a tým zlepšovať priechodnosť ciev. Z vyšším vekom sa totiž zvyšuje aj hladina fibrinogénov (spúšťačov krvných zrazenín) a klesá hladina enzýmov, ktoré pomáhajú zrazeniny rozpúšťať.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Kompava

Pre koho je enzým nattokináza určený?

Pre každého, kto sa zaujíma o svoje zdravie – najmä o zdravie ciev v mozgu a srdci. Nattokináza sa užíva ako prevencia vzniku krvných zrazenín a na zlepšenie prietoku krvi v cievach, znižuje tlak krvi a pozitívne vplýva pri poruchách krvného obehu. Má neuroprotektívne vlastnosti – pozitívne pôsobí na nervovú sústavu, chráni mozgové bunky a zvyšuje prekrvenie mozgových ciev. Taktiež slúži aj ako prevencia pred tzv. economy class syndrom – ide o riziko vzniku trombózy v dôsledku dlhých a častých letov lietadlom. 

Ďalej sa nattokináza používa pri predchádzaní a liečbe kardiovaskulárnych ochorení ako sú arytmia srdca, nepravidelný pulz a pri ochoreniach ako vysoký krvný tlak, hlboká žilová trombóza, ateroskleróza, či kŕčové žily.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Kompava

Zdá sa, že prináša úľavu pri svalovom napätí, pri ktorom tiež dochádza k vytváraniu fibrínu. Navyše dokáže rozložiť toxíny v tele a nestrávené proteíny v črevách. Je odolná voči žalúdočným kyselinám, vďaka čomu dokáže neporušene prejsť tráviacim traktom. Jej účinky sú predmetom ďalších štúdií v oblasti onkológie a celkového imunitného systému.

Dôležité si je uvedomiť, že zdravie máme iba jedno a preto sa musíme oň dostatočne starať. Netreba podceňovať už prvé príznaky a začať problém riešiť hneď. Myslite na prevenciu už teraz a tešte sa z dlhého života.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor