Google sa učí porozumieť posunkovej reči. Premení ju na hovorené slovo

Takáto funkcia smartfónom doposiaľ chýbala. V budúcnosti však už budú vďaka umelej inteligencii vedieť rozpoznať aj posunkovú reč a interpretovať ju.

21.08.2019 17:49
posunková reč, posunok, nepočujúci, hluchý Foto:
S deťmi treba posunkovať odmalička.
debata

Komunikáciu zdravého človeka a človeka so sluchovým postihnutím môže komplikovať viacero bariér. Neznalosť posunkovej reči, či schopnosť odsledovať z pier a správne vyslovovať slová môže byť pre takýchto ľudí zásadnou prekážkou. Google niekoľko rokov pracoval na tom, aby ju odstránil alebo aspoň minimalizoval. V týchto dňoch sa firma pochválila svojim algoritmom, ktorý dokáže rozpoznať posunkovú reč a interpretovať ju.

Na rozpoznávaní posunkovej reči a učení umelej inteligencia Google spolupracoval s firmou Media Pipe. Cieľom bolo sprístupniť aspoň základné rozpoznávanie gest a interpretáciu posunkami znázornených slov.”V našom výskume budeme naďalej pokračovať, aby sme technológiu ešte viac zdokonalili, stabilizovali sledovanie rúk a rozšírili počet gest, ktoré dokáže systém spoľahlivo detegovať,” uviedla pre BBC hovorkyňa Google.

Technológia, ktorá by mohla výrazne dopomôcť pri komunikácii so sluchovo postihnutými, ale má svoje rezervy. Odborníci upozorňujú najmä na to, že bez zachytenia mimiky a dostatočne rýchleho rozpoznávania gest rúk, nemusí byť interpretácia slov a celých viet spoľahlivá. Ďalším problémom, s ktorým sa budú musieť spoločnosti vysporiadať, sú lokálne prvky v posunkovej reči, ktoré sa môžu líšiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #umelá inteligencia #posunková reč