Tento týždeň prichádza do slovenských kín nový film od režiséra filmu Rytmus - Sídliskový sen Mira Drobného s názvom Kto je ďalší?. Raperka a speváčka Aless sa v ňom priznáva k pokusu o samovraždu, ku ktorej ju priviedla kyberšikana a útoky spolužiakov. Hudba jej však pomohla a vďaka nej našla podľa vlastných slov tisíc dôvodov, prečo stále žiť.

Film Kto je ďalší? prostredníctvom troch príbehov o rôznych mladých ľuďoch a ich osudoch poukazuje na to, že internet, bez ktorého si mnohí z nás už ani nevedia predstaviť svoj každodenný život, vie byť šialene nebezpečným miestom. Príbehy sú inšpirované skutočnými udalosťami zo Slovenska, Kanady i Ruska.

Snímka, ktorá sa bude v kinách po celom Slovensku premietať od štvrtka 22. augusta, už pred uvedením do domácej kinodistribúcie získala 15 nominácií a ocenení na zahraničných festivaloch a súťažiach. V prvý premiérový víkend ho bude na Slovensku premietať rekordný počet 86 kín. V najväčších slovenských mestách sa od štvrtka do pondelka uskutoční aj promo tour, počas ktorej sa budú môcť diváci filmu na vybraných predstaveniach stretnúť s režisérom filmu Mirom Drobným, raperkou Aless, či inými známymi hosťami.

Na výsmech a šikanu reagovala úspechom

Práve v prípade Aless (vlastným menom Alessia Capparelli - jej otec je Talian a matka Slovenka, pozn. red.) možno povedať, že jej účinkovanie vo filme zmenilo život. Mladá raperka a speváčka v ňom otvorene hovorí o svojom pokuse o samovraždu, ku ktorej ju pred niekoľkými rokmi priviedla kyberšikana a útoky spolužiakov. Vo filme sú zobrazené aj zlomyseľné a posmešné správy, ktoré Aless dostávala na svoje sociálne siete, zmenili sa len mená ich odosielateľov. Aj napriek množstvu neprajníkov na internete má však dnes silnú základňu fanúšikov, od roku 2015 vydala už tri albumy a odohrala vyše 200 koncertov.

Pre všetkých, ktorí ju podceňovali, má mladá interpretka odpoveď v podobe novej skladby Tisíc dôvodov, ktorú nahrala práve k filmu Kto je ďalší?. Priamo vo filme jej boj proti šikane, ktorému sa počas jeho nakrúcania venovala aj prednášaním na školách, symbolicky vrcholí vystúpením na pódiu pred bývalými učiteľmi a spolužiakmi, medzi ktorými sedeli aj tí, ktorí jej niekoľko rokov predtým robili zo života peklo.


Riskovanie života kvôli "lajkom" aj sexuálne vydieranie

Druhý príbeh rozpráva o trojici najznámejších rooftoperov sveta. Vadima Makhorova, Vitalija Raskalova a modelku Angelu Nikolau spája láska k výškam, adrenalínu a... lajkom na sociálnych sieťach. Nelegálne lozia po najvyšších budovách svetových metropol s cieľom získať čo najatraktívnejšiu selfie. Táto vášeň ich však privádza na veľmi tenkú hranicu života a smrti.

V poslednej časti filmu sa diváci zoznámia s kanadskou tínedžerkou, ktorá bola sexuálne vydieraná cez internet. Svoj príbeh sa rozhodla vyrozprávať bez jediného slova, čím túto životnú kapitolu uzavrie. Soundtrack k jej príbehu naspievala speváčka Celeste Buckingham, je ním emotívna skladba #Voiceless. Celeste Buckingham ponúkla svoju pomoc nielen pri tvorbe soundtracku, ale aj pri písaní scenára. Niekoľko častí textov je priamo od nej.


Termíny promo tour v rámci premietania filmu Kto je ďalší?:

22. 8. (19:00) - Cinemax Bory Bratislava
22. 8. (20:30) - Amfiteáter Senec
23. 8. (18:00) - Cinemax Nitra
23. 8. (20:00) - Cinemax Aréna Trnava
24. 8. (18:00) - Cinemax Prešov
24. 8. (20:00) - Cinemax Košice
24. 8. (21:00) - Amfiteáter Košice
25. 8. (17:30) - Cinemax Banská Bystrica
25. 8. (19:30) - Golden Apple Cinema Liptovský Mikuláš
26. 8. (17:00) - Cinemax Žilina
26. 8. (19:00) - Cinemax Trenčín

Pozrite si ukážky z filmu:


Zdroj: TASR / PR - Olga Valentová (Hudba.sk edit)
Foto: Ktojedalsi.sk