Vstúpiť do obrazu

Digitálna galéria vznikla z bývalej parížskej zlievarne

Unikátna zmes umenia a digitálnych technológií láka široké spektrum návštevníkov do parížskej galérie Atelier des Lumières, ktorej výstavy pozostávajú výhradne z digitálnych projekcií známych výtvarných diel.

Mnoho ľudí si pod slovom galéria predstavuje kamennú stavbu so statickými maľbami, ale prítomnosť nových médií tento pojem už dávno rozšírila. Nové tisícročie praje umeniu prezentovanému digitálnymi prostriedkami. Aj preto v Paríži vznikla úplne prvá digitálna galéria. Tá na rozdiel od tej klasickej ponúka pre mnohých neporovnateľne atraktívnejšiu hru s umením, založenú na pohybe, efektoch a hudbe. Účelom novej inštitúcie je prilákať širokú verejnosť, ktorá nemusí mať vyslovene vzťah k umeniu, no fascinuje ju najmä technika.

Technická inštalácia

Najznámejšie dielo Gustava Klimta Bozk zobrazený ako nikdy predtým

Nachádzate sa priamo v umeleckom diele! To je pútač galérie Atelier des Lumières (Ateliér svetiel), ktorú otvorili v apríli 2018 v industriálnej budove bývalej zlievarne v 11. parížskom obvode. Ide o obrovský priestor s plochou väčšou ako 3 000 štvorcových metrov. Prevádzkuje ho súkromná spoločnosť Culturespaces, ktorá sa špecializuje na zatraktívňovanie pamiatok, galérií a umeleckých centier. Koncepcia výstav pracuje s projekciami digitalizovaných obrazov v sprievode hudby. Na približne desať metrov vysoké steny, ale aj na strop a podlahy sa prostredníctvom 140 projektorov prenášajú obrazy pohyblivých výtvarných diel, ich výsekov a detailov vo vysokom rozlíšení. Ako je to možné? Tieto digitálne exponáty vznikli s použitím technológie AMIEX (Art and Music Immersive Experience), ktorú vyvíja spoločnosť Culturespaces od roku 2012. Princíp je založený na nadštandardnej audiovizuálnej inštalácii poháňanej najvýkonnejším softvérovým a technickým vybavením. Využíva špeciálne kalibrovanú sadu projektorov – tie umožňujú, aby sa projekcie dokonale prispôsobili do akéhokoľvek tvaru bývalej zlievarne.

Hviezdna noc Vincenta van Gogha

Pohlcujúce výstavy

V Atelier des Lumières sa nachádzajú dva multimediálne priestory: La Halle a Le Studio. V Hale sa prezentuje cyklus digitálnych expozícií – dlhší program venovaný veľkým menám dejín umenia sa strieda s krátkym programom na modernú tému. Štúdio je menšia miestnosť určená najmä pre súčasnú tvorbu známych i začínajúcich digitálnych umelcov, ktorí tu majú voľný priestor na tvorbu originálneho vizuálneho sveta. Prehliadka galérie je rozvrstvená do niekoľkých sekcií pomocou industriálnych prvkov rozmiestnených v Hale: v interiéri Cisterny (La Citerne) si návštevník môže vyskúšať interakciu s premietanými vizualizáciami; Rezervoár (La Réserve) je obložený zrkadlami odrážajúcimi donekonečna tisíce svetiel; Nádrž (Le Bassin), nad ktorou vedie lávka, je predovšetkým predmetom projekcií na vodu v pohybe. Všetky tieto inštalácie majú poskytnúť návštevníkom ešte imerzívnejší zážitok (imerzia alebo imerzívny zážitok je stav, keď sa návštevník ponorí do príbehu a fiktívneho alebo virtuálneho sveta).

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 08/2019.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

R
foto Culturespaces