Babičkine vanilkové rožky podľa tradičného receptu sú jednoduché a vynikajúce. Tento koláč je súčasťou tradičných Vianoc na Slovensku. Bez vanilkových rožkov nijaký sviatok nie je dokonalý. Vyskúšajte náš recept na tradičné vianočné pečivo.

Vanilkové rožky

A k tradičným suchým vianočným koláčikom jednoducho patria práve aj tieto babičkine vanilkové rožky. Vyskúšajte náš osvedčený recept, určite si ho obľúbite.

Ešte aj dnes tieto koláče neodmysliteľne patria k Vianociam a čiastočne aj k Veľkej noci. K tým dňom, keď to v našich domovoch rozváňa po vanilke, škorici a orieškoch.

História vanilkových rožkov siaha do čias, keď sme aj my boli súčasťou Rakúsko-Uhorska. V tom čase sa z Viedne rozšírili do každej časti ríše. Ako píše wikipédia, začali sa piecť v roku 1683 na počesť slávnej porážky osmanských vojsk pri Viedni. Preto sú zrejme v tvare polmesiaca.

Odvtedy sa tento recept dedí z babičky na vnučky a vnukov. Občas sa preto volajú aj viedenské rožky.

Portál Ženy v meste vám ponúka opäť vynikajúci jednoduchý recept. Vanilkové rožky sú s mletými orechmi, bez vajec. Môžete si ich upiecť v predstihu,  pretože dlho vydržia. Chutia božsky.

Prečo sú obľúbené?

Vanilkové rožky sú počas vianočného obdobia obzvlášť populárne z niekoľkých dôvodov. Vybrali sme tie najbežnejšie z nich.

  • Tradičné vianočné pečivo: Vanilkové rožky sú častou súčasťou vianočných tradícií v mnohých európskych krajinách nielen na Slovensku. Ich príprava a konzumácia počas sviatkov sa prenáša z generácie na generáciu a stávajú sa tak neodmysliteľnou súčasťou vianočnej atmosféry.
  • Jednoduchá a zábavná príprava: Vanilkové rožky sú relatívne jednoduché na prípravu, čo ich robí ideálnymi na pečenie s deťmi alebo ako rodinnú vianočnú aktivitu. Vytváranie malých rožkov a ich obaľovanie vo vanilkovom cukre je často zábavné a napĺňajúce.
  • Lahodná chuť: Tieto sušienky sú obľúbené kvôli svojej jemnej, máslovej chuti s nádychom vanilky a orechov. Ich krehká textúra a sladký povrch z nich robí neodolateľné maškrtenie.
  • Symbol pohostinnosti: Vanilkové rožky sú vnímané ako symbol pohostinnosti a sú obľúbené ako domáca pochúťka pre návštevy počas sviatkov.
  • Esteticky príťažlivé: Tieto sušienky nielen skvele chutia, ale aj vyzerajú atraktívne a preto ich často nájdete ako skvelú dekoráciu vianočných stolov alebo ozdobu v darčekových balíčkoch.
  • Dlhá trvanlivosť: Vanilkové rožky vydržia dlho čerstvé, čo znamená, že ich môžete pripraviť v predstihu a uchovávať počas celého sviatočného obdobia. Je to praktické pri vianočnom pečení pre celú rodinu a hostí.

Vďaka tomu všetkému sú vanilkové rožky počas Vianoc nielen chutným, ale aj emotívne hodnotným pečivom, ktoré prináša radostné spomienky a súčasne vytvára nové tradície.

Vyskúšajte aj recept na tradičné linecké koláčiky, alebo ten na kokosové guľky. Máme pre vás aj ďalšie recepty na vanilkové vianočné pečivo. Pozrite si aj náš overený návod ako tvarovať vanilkové rožky.

Ak by sa vám nedarili, skúste náš článok: Vanilkové rožky sa rozpadávajú, čo robiť? Vyskúšajte aj náš recept na vanilkové rožky bez vajec. Tu je aj recept na luxusné vanilkové rožky. Skúste aj náš recept ako piecť fúkané rožky. Vyskúšajte aj naše jednoduché vianočné koláčiky. Tu je aj recept na viedenské vanilkové rožky.

Čo potrebujeme?

  • Čas prípravy: 20 minút,
  • Doba pečenia: 20 minút,
  • Počet kusov: 90,

Ingrediencie

  • 250 g maslo (alebo rastlinný tuk napr. Palmarín, Hera),
  • 150 g mleté vlašské orechy,
  • 100 g práškový cukor,
  • 300 g hladká múka,

na obaľovanie:

  • 3 ks vanilínový cukor + 5 polievkových lyžíc práškového cukru,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Recept na prípravu vanilkových rožkov

  1. Príprava vanilkových rožkov je veľmi jednoduchá. Maslo necháme zmäknúť. Môžeme použiť aj rastlinný tuk, ale z masla sú oveľa lepšie, úplne sa rozplývajú. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme zachladiť aspoň na hodinu. Môžeme ho nechať v chladničke aj do druhého dňa.
  2. Z cesta tvarujeme rožteky. Môžeme si urobiť malé rovnaké guličky, z ktorých si urobíme šúľok a vytvarujeme rožky, alebo si urobíme dlhé  šúľky, ktoré krájame na rovnaké časti a potom zahneme do požadovaného tvaru.


     
  3. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Jednotlivé kúsky ukladáme vedľa seba, nie však veľmi blízko, pretože rožky pri pečení ešte narastú.
  4. Pečieme pri teplote 150o C cca 20 minút. Mali by mať taký ružovkastý nádych. Ja pečiem väčšinou dva veľké plechy naraz, teplým vzduchom.


     
  5. Po upečení necháme rožky trošku vychladiť, lebo sú veľmi krehké, ale ešte teplé ich obaľujeme v zmesi cukru – práškového a vanilínového.
  6. Z tejto dávky upečieme cca 90 ks rožkov, záleží aké veľké kúsky budeme tvarovať. Skladujeme v dóze.


     
  7. Vanilkovým rožkom neodoláte ani ak si ich pripravíte podľa nášho fotoreceptu. 

Dobrú chuť.  Vyskúšajte aj recept na orechovo vanilkové rožky, alebo aj recept na hneď mäkké vianočné perníčky, alebo si k nim pripravte vianočný punč. Tu je aj rokmi overený recept na vianočnú griláž. Tu je zase recept na jednoduché kokosky. A tu je aj recept na vanilkové rožky bez orechov.

Videorecept