Med so škoricou. Čo lieči táto super kombinácia? (7 receptov)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Viete, že med má mnohé liečivé účinky. A možno ste niekde čítali, že aj škorica pomáha nášmu organizmu. Napríklad v našom článku Škorica – superpotravina na každý deň zistíte, že pomáha pri chudnutí, znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri prechladnutí, nevoľnosti…
Čo sa však stane, keď zmiešate med so škoricou? Bude mať táto kombinácia ešte lepšie účinky na vaše zdravie? Pozrime sa na toto spojenie z pohľadu odborníkov a skúseného včelára.

 

Med so škoricou

„Zmes medu a škorice je známa stovky rokov. Ich zázračná sila siaha až do histórie, kde sa táto kombinácia používala v rôznych kultúrach po celom svete,” tvrdí Ing. Štefan Demeter, CSc., ktorý tiež vydal užitočnú publikáciu Apiterapia o liečivých účinkoch medu.
Kedysi dávno v Číne bola škorica vyvažovaná zlatom, v Egypte sa používala pri balzamovaní, Arabi ju používali na tlmenie bolestí a pri náboženských obradoch.

Ak si chcete pochutnať na škorici, mali by ste si ju podľa Š.Demetera mlieť pred použitím. Zázrak z minulosti je spomínaný aj v dávnej indickej liečbe ajurvéde a údajne nemá žiadne vedľajšie účinky. Väčšinou ju môžeme použiť súbežne s inou formou liečenia, takže tu je pár tipov na spojenie medu so škoricou, a pri akých zdravotných problémoch pomáha.

 

7 receptov, ako pomáha med so škoricou

liečivý med so škoricouTáto kombinácia je naozaj zázračným liekom. Podľa viacerých informácií sa táto kombinácia objavila už na summerských hlinených tabuľkách, či na egyptskom papyruse. Ten je starý 3500 rokov a je tam veľa receptov, ktorých súčasťou je med so škoricou.

1.Proti artritíde

Skúste v šálke horúcej vody rozpustiť 2 lyžice medu, 1 čajovú lyžičku škorice a pite pravidelne ráno a večer. Pomáha to liečiť bolesti z artritídy.
Prípadne si vyrobte pastu, ako odporúča Š.Demeter. Skladá sa z jedného dielu medu, dvoch dielov vlažnej vody, do ktorej pridáme čajovú lyžičku mletej škorice. Touto pastou masírujete postihnuté časti tela. Bolesť by mala vo väčšine prípadov ustúpiť do 15 minút.

 

2.Pri bolestiach zubov

Ak potrebujete uľaviť pri bolestiach zubov – a to nielen u vás, ale aj u detí – vyrobte si pastu z jednej lyžičky mletej škorice a päť lyžičiek medu. Alternatívne môžeme pridať pár kvapiek propolisovej tinktúry. Aplikujeme na bolestivý zub 3-krát denne.
Ak ide o zubný kaz, odporúča sa pridať do zmesi olivový olej a potierať boľavé miesto. Pomáha aj pri boľavých ďasnách.

 

3.Na ťažký žalúdok

Ťaží vás niečo v žalúdku? Nie je vám dobre a neviete sa toho zbaviť?
Zmiešajte 1 lyžicu škorice a 2 lyžičky medu. Pite pred každým jedlom, čím podporíte trávenie a zabránite prekyslenie žalúdka.
Med so škoricou všeobecne lieči aj žalúdočné problémy, či plynatosť. Jednoducho užívajte zmes z rovnakých častí medu a škorice, pridajte pár kvapiek propolisovej tinktúry.

liečivý med

 

4.Zlepšite si imunitný systém

Denné užívanie medu a škorice posilňuje imunitný systém a chráni telo pred baktériami a vírusovými ochoreniami. Výskum dokázal, že med má veľa vitamínov a železa, ktoré posilňujú tvorbu bielych krviniek. Optimálne je nasadiť užívanie tejto zmesi na jeseň, kedy začína byť viacero chorých a šíria sa choroby. Med je totiž výborné prírodné antibiotikum, ktoré sa používa aj na dezinfekciu rán. Škorica má zasa protizápalové a protiplesňové účinky.

 

5.Kombinácia na chudnutie

Áno, toto je veľmi obľúbený dôvod J Pre ľudí, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov a majú problém s obezitou, sa odporúča piť medovo-škoricový nápoj, a to jednu šálku nápoja v dopoludňajších hodinách nalačno.
Zmiešajte 4 lyžice medu a 1 lyžicu mletej škorice, zalejte 3 šálkami horúcej vody (40 °C) a dobre premiešajte. Pravidelné užívanie znižuje hmotnosť aj u nadmerne obéznych ľudí. Pravidelné pitie nápoja zabraňuje usádzaniu tuku a jeho hromadenie v tele, a to aj napriek tomu, že jeme aj vysokokalorické potraviny.

 

6.Zažeňte chronickú únavu

Ak sa cítite neustále unavení, ako zbití, nič sa vám poriadne nechce, vyskúšajte medovo-škoricovú zmes. Zmiešame 1 lyžicu medu a 1 lyžičku škorice v horúcej vode (40 °C). Pite niekoľko dní okolo 15. hodiny.
Odborné štúdie totiž dokázali, že cukor obsiahnutý v mede regeneruje telesné sily. Táto kombinácia vie naštartovať aj seniorov, ktorí sú potom čulejší a živší.

liečivý medPrečítajte si
Liečivý med. Ktorý druh na aké zdravotné problémy?

 

7.Rakovina

Existuje niekoľko potravín, u ktorých sa výskumami potvrdilo, že ničia alebo minimálne spomaľujú rast rakovinových buniek. Prečítajte si napríklad náš článok o kurkume.
Ako píše Š.Demeter vo svojej knihe, nedávne výskumy v Japonsku a v Austrálii ukázali, že i rakovina kostí, žalúdka a čriev môže byť úspešne liečená. Pacienti trpiaci týmito druhmi rakoviny by mali užívať rozmiešanú lyžicu medu s jednou lyžicou škorice počas 1 mesiaca 3-krát denne.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.